Muzeu al Bibliei la Washington
Biblia are de sâmbătă propriul său muzeu la Washington, o instituție finanțată de o familie bogată de creștini militanți care neagă că ar face prozelitism, într-o țară în care religia deține un loc important, informează AFP.
După ani de planificări și strângeri de fonduri, muzeul va spune, pe opt etaje și pe 40.000 metri pătrați, istoria Bibliei, întâmplările povestite în Vechiul și Noul Testament și impactul lor în lume.
Deschiderea oficială a fost precedată joi de o gală desfășurată la Trump Hotel din centrul Washingtonului, la care au fost prezente circa 750 de persoane, care au plătit cel puțin 2.500 de dolari fiecare pentru a se număra printre invitați, potrivit Washington Post.
Lucrările la impunătoarea construcție aflată la doar câteva străzi la sud de Capitoliu au început în urmă cu trei ani, iar la deschidere vizitatorii vor putea admira cele 1.600 de exponate din colecția permanentă a muzeului, dintre care 1.200 de biblii și manuscrise biblice, scrie Agerpres.ro.
Muzeul a costat peste 500 de milioane de dolari, costurile fiind suportate în parte de familia Green, proprietara lanțului de magazine de articole decorative Hobby Lobby, cunoscută pentru activismul său creștin. Compania a ajuns în atenția publică după ce a contestat la Curtea Supremă, în numele convingerilor sale religioase, obligația unui angajator de a plăti salariaților săi o asigurare de sănătate care acoperea și măsuri de contracepție, caz în care a avut câștig de cauză în iunie 2014.
De asemenea, în luna iulie anul trecut, compania a fost condamnată să restituie Irakului câteva mii de obiecte din epoca mesopotamiană importate ilegal în Statele Unite. Familia a negat că aceste artefacte ar fi fost destinate colecției sale private, strânse începând din 2009. Aceasta include aproximativ 40.000 de obiecte, inclusiv fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă, tablete cuneiforme, exemplare ale Torei sau o bucată dintr-o Biblie a lui Gutenberg.
Muzeul include secțiuni care prezintă Nazaretul în vremea lui Iisus, influența Bibliei asupra literaturii, muzicii, artei, arhitecturii și modei, atât prin artefactele din colecția sa, dar și prin filme, animații interactive sau în 3D. Instituția speră să atragă între un milion și trei milioane de vizitatori pe an.
O secțiune a muzeului urmărește impactul avut de Biblie în Statele Unite, unde 70% din populație susține că este creștină, însă amintește și de efectele devastatoare ale colonizării asupra populației amerindiene și de fenomenul sclaviei.
Muzeul poate fi vizitat gratis, însă este recomandată o donație.