EXCLUSIVE

Bitcoin a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani


Preţul bitcoin, cea mai importantă și cunoscută criptomonedă în funcţie de capitalizarea de piaţă, a urcat la 17.868 de dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins după 20 decembrie 2017, fiind ulterior tranzacţionată în urcare cu 6,1%, la 17.760 de dolari pe unitate. Astfel, după ce a urcat constant de la începutul lunii septembrie, Bitcoin a sărit brusc spre maximele sale istorice de aproximativ 20.000 de dolari, valoare pe unitate pe care criptomoneda a atins-o pentru scurt timp la jumătatea lunii decembrie a anului 2017.

În acest an, preţul bitcoin a crescut cu circa 150% şi cu aproximativ 360% de la un minim atins în luna martie.

Analiștii economici sunt sceptici însă în privința unor investiții în bitcoin. Prețul bitcoin a crescut cu aproximativ 10% în ultimele trei zile, urcând spre 18.000 de dolari, dar unii au avertizat că o corecție a prețului bitcoin ar putea fi chiar după colț – unele analize sugerează că prețul bitcoin ar putea reveni în curând la doar 14.000 de dolari.

„Bitcoin funcționează mai bine decât se aștepta”, a declarat pentru Forbes, Ian Balina, directorul executiv al Token Metrics din Washington, care a spus că folosește analiza tehnică a datelor istorice ale prețurilor pentru a face prognoze despre prețul viitor al bitcoinului și al altor criptomonede. „Deși este o prognoză optimistă pe termen lung pe fondul factorilor macroeconomici și al marilor corporațiilor care aleg criptarea, ne așteptămla o corecție a bitcoinului, înapoi, la aproximativ 14.000 de dolari per unitate, până în prima săptămână a lunii decembrie”, a spus specialistul.

După ce a început anul la valoarea de aproximativ 7.000 de dolari, bitcoin și-a dublat valoarea până acum în acest an, împins de interesul reînnoit de pe Wall Street și de sprijinul investitorilor de renume care văd criptomoneda ca o acoperire emergentă împotriva unui val de inflație care se simte la orizont.

„Prețul bitcoin este determinat de cererea pentru un activ de refugiu sigur”, spune Phillip Gradwell, economist-șef la compania de date bitcoin și criptografice Chainalysis, adăugând că crede că a început o „buclă de feedback pozitiv” care va împinge prețul bitcoin spre o valoare superioară. „Acest lucru se întâmplă de la mijlocul lunii martie. De atunci, peste 1 milion de unități bitcoin au fost cumpărate de investitori, în mare parte prin bursele occidentale”, a mai spus acesta.

Din decembrie 2017, Bitcoin nu a mai fost atât de sus. Un motiv, spun analiștii este legat de anunţul Paypal de acum o lună. Platforma le permite de acum utilizatorilor de criptomonede să cumpere şi să vândă de la retaileri care acceptă Bitcoin cu ajutorul contului. astfel că se intensifică credinâa că am putea ajunge la 20.000 de dolari înainte de sfârșitul anului.

Dincolo de evoluția din 2020 și estimări, mulți investitori se așteaptă ca bitcoinul să urce mult mai sus decât oricând.
„Bitcoin ar putea atinge 45.000 de dolari în următorii câțiva ani”, a spus Balina, arătând spre dezvoltarea monedelor digitale ale băncii centrale drept ceva care, după părerea sa, ar putea crește prețul bitcoin pe termen lung.

„Un dolar digital complet ar fi un motor de marketing pentru bitcoin și cripto”, a spus Balina – ceva ce se așteaptă să se întâmple în cele din urmă, dar este încă la câțiva ani distanță.

Conceptul de dolar digital a apărut în majoritatea titlurilor din presa americană la începutul lunii martie, când s-a scris despre faptul că SUA lucra la implementarea unui pachet de stimulente economice în valoare de 2 trilioane de dolari. Acești bani erau meniți să ajute la combaterea efectului pe care pandemia de COVID-19 îl are asupra economiei. Două versiuni ale legii cu privire la stimulente au menționat dolarul digital.

Un proiect emis de Camera Reprezentanților din SUA a introdus conceptul de dolar digital, o monedă digitală emisă de banca centrală (CBDC). astfel ca Federal Reserve ar putea trimite bani direct în portofelele electronice ale persoanelor fizice. Un proiect alternativ al Senatului american a menționat un concept similar, în mai multe detalii. Din păcate, mențiunea a fost eliminată în forma finală a legii propuse.

Christopher Giancarlo, fostul președinte al CFTC, a înființat recent Fundația Digital Dollar pentru a lucra la proiectarea și cadrul legal potențial al unui dolar digital.

Pe de altă parte, China a început lansarea yuanului său digital, iar Banca Centrală Europeană și-a semnalat intenția de a începe lucrul la un euro digital.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *