British Museum lansează o expoziţie specială pentru a marca 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor egiptene
British Museum a lansat o expoziție de amploare pentru a marca 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor egiptene antice, potrivit PA Media, agenția națională de știri pentru Marea Britanie și Irlanda.
Expoziția, care se deschide publicului pe 13 octombrie, explorează inscripțiile și obiectele care i-au ajutat pe academicieni să ”deblocheze” o „civilizație antică” cu exact două secole în urmă.
Expoziția imersivă, care va include medii digitale și audio, va reuni peste 240 de obiecte care trasează cursa către descifrare.
În centrul viitoarei expoziții Hieroglife: Deblocarea Egiptului Antic va fi Piatra Rosetta, care a oferit cheia pentru decodificarea hieroglifelor și extinderea cunoștințelor moderne despre istoria Egiptului.
Curatorul Ilona Regulski a declarat pentru agenția de presă PA: „Anul acesta sărbătorim 200 de ani de descifrare a hieroglifelor, care a avut loc în 1822. „Piatra Rosetta a fost un obiect foarte important. A oferit cheia pentru descifrare datorită textului și transcrierilor, astfel încât aceștia să poată înțelege conținutul hieroglifelor. Ne-am gândit că este momentul oportun să sărbătorim această realizare foarte importantă și, de asemenea, să împărtășim cele mai recente cercetări despre scrierea egipteană. Am construit expoziția în spiritul lui Jean-Francois Champollion. El a folosit sistemul de scriere egiptean ca o poartă de intrare în Egiptul antic, așa că, prin descifrarea hieroglifelor, a deblocat cu adevărat o civilizație antică despre care oamenii nu și-au dat seama că există deloc. În acest spirit, am construit expoziția, așa că spunem povestea descifrarii și cum oamenii au ajuns la punctul în care suntem acum, încât putem citi textul în mod constant. A doua jumătate a expoziției este impactul descifrării – deci, ce știm despre cultura antică acum că putem citi textul? Facem asta prin abordarea unor subiecte pe care oamenii probabil le asociază cu Egiptul antic, cum ar fi faraonii și viața de apoi, dar vorbim și despre poveștile personale ale oamenilor și arătăm cu adevărat diversitatea scrisului și de care oamenii din Egiptul antic erau preocupați. aceleași lucruri pentru care ne preocupă astăzi. Deci este vorba într-adevăr despre oameni și despre faptul că hieroglifele reprezintă limba vorbită.”
Un obiect stea din afișaj va prezenta „bazinul fermecat” – un sarcofag mare de granit negru acoperit cu hieroglife din aproximativ 600 î.Hr. Se credea că hieroglifele au puteri magice, iar scăldarea în bazin ar putea oferi alinare de chinurile iubirii. Baia rituală refolosită a fost descoperită lângă o moschee din Cairo, într-o zonă cunoscută încă sub numele de al-Hawd al-Marsud, adică „bazinul fermecat”, care a fost identificat ulterior drept sarcofagul lui Hapmen – un nobil al dinastiei a 26-a.
Expoziția British Museum include și manevre de curățare a sarcofagului în timp ce este deschis publicului, folosind o combinație de metode pentru a îndepărta acumularea de praf din mediu și murdăria de suprafață.
În mod similar, cartea ilustrată a morților, veche de 3.000 de ani, a reginei Nedjmet va fi prezentată alături de un set de vase canope care au păstrat organele decedatului.
Va fi prima dată când un set de borcane va fi reunit din anii 1700, a spus muzeul.
Pansamentul de mumie al lui Aberuait de la Musee du Louvre din Paris, care nu a fost expus niciodată în Marea Britanie, va fi de asemenea expus.
Directorul British Museum, Hartwig Fischer, a spus: „Hieroglyphs: Unlocking Ancient Egypt marchează 200 de ani de la descoperirea remarcabilă a unei limbi de mult pierdute. Pentru prima dată în milenii vechii egipteni ne-au putut vorbi direct”