STYLE GUIDE

British Museum va expune cea mai veche harta a stelelor


Discul ceresc de la Nebra, obiect antic cu diametrul de circa 30 de centimetri considerat cea mai veche hartă a stelelor din lume, va fi expus în 2022 la British Museum, potrivit BBC.

Este considerat că artefactul are o vechime de 3.600 de ani, fiind datat Epoca Bronzului. După ce a fost descoperit în 1999, lângă oraşul german Nebra, au apărut şi cercetători care au contestat datarea, susţinând, mai recent, că ar fi parte din Epoca Fierului.

Discul din bronz, cu un diametru de circa 30 de centimetri şi patină verde-albastră, prezintă incrustaţii din aur care par să reprezinte Soarele, Luna, stelele, solstiţiile şi constelaţia Pleiadelor.

El a fost descoperit în anul 1999 lângă oraşul Nebra din Germania şi este împrumutat British Museum de către Muzeul de Preistorie din Halle.

Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când discul va călători în străinătate pentru a fi expus într-un alt muzeu.

Artefactul va face parte dintr-o expoziţie despre Stonehenge care se va fi inaugurată în luna februarie.

„Discul ceresc de la Nebra şi pandantivul din aur, pe care este reprezentat stilizat soarele (descoperit în Shropshire, în 2018, n.red.), sunt două dintre cele mai remarcabile obiecte care au supravieţuit din Epoca Bronzului în Europa. Ambele au fost găsite abia recent, după ce, literalmente, au stat în pământ peste trei milenii”, a declarat Neil Wilkin, curatorul expoziţiei „The World Of Stonehenge” la British Museum.

Expoziţia „The World Of Stonehenge” va putea fi vizitată între 17 februarie – 17 iulie anul viitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *