Bunurile de lux second-hand sunt acum o afacere de 50 de miliarde de dolari
Nu este un secret pentru nimeni că piața de revânzare de lux a fost în plină expansiune de la începutul pandemiei, dar acum pare că avem și alte dovezi.
Produse de lux second-hand în valoare de aproximativ 49,3 miliarde de dolari (45 miliarde de euro) au fost vândute în întreaga lume în 2023, potrivit estimărilor Bain & Company, citate de Robbreport.com. Revânzătorii online, cum ar fi RealReal și Vestiaire Collective, au făcut îmbrăcămintea de designer pre-deținută și mai accesibilă pentru mase. Drept urmare, piața de revânzare și-a dublat dimensiunea în patru ani și este acum echivalentă cu 12% din valoarea pieței de bunuri de lux noi, după cum a raportat The Wall Street Journal. Nu toți sunt însă fericiți de această situație.
Unele case de modă sunt îngrijorate că falsurile pot fi vândute pe site-uri second-hand, deoarece controalele de autentificare adecvate nu sunt întotdeauna aplicate. În plus, unele case sunt frustrate de faptul că cumpărătorii pot determina acum care bunuri de designer au valoare și care nu.
„Cred că mărcile urmăresc foarte îndeaproape valoarea lor de revânzare”, a declarat Sasha Skoda, directorul senior de merchandising al RealReal, pentru WSJ .
Unele piese Hermès, de exemplu, nu numai că își păstrează valoarea, dar pot obține de fapt un preț ridicat pe piața second-hand. Gențile de mână second-hand ale mărcii sunt cu 25 la sută mai scumpe decât cele noi, de fapt. Situații similae se înregistrează și pentru ceasurile second-hand fabricate de Rolex și Patek Philippe.
Cu toate acestea, majoritatea mărcilor suferă pe piața de revânzare. Valoarea produselor second-hand de la Gucci, Balenciaga și Bottega Veneta a scăzut cu 10, 14 și, respectiv, 23% în ultimul an. Gențile de mână produse de Louis Vuitton își pierd în medie 40 la sută din valoare atunci când sunt revândute, în timp ce gențile Christian Dior aproape că se înjumătățesc din valoare.
Unii jucători de lux încearcă să mențină valoarea lucrând direct cu site-uri web de revânzare. Burberry a făcut echipă recent cu Vestiaire Collective, în timp ce Gucci a colaborat cu The RealReal. Alții și-au lansat propriile platforme. Programul de ceasuri second-hand certificate de la Rolex , de exemplu, oferă ceasuri second-hand care au fost verificate chiar de Crown.
După cum subliniază WSJ , comercializarea de bunuri second-hand funcționează pentru mărci de mare valoare, cu volum redus, precum Rolex, dar designerii de îmbrăcăminte și producătorii de genți de mână ar trebui să cumpere cantități mari de stocuri second-hand pentru a avea succes, ceea ce este probabil să le dilueze profiturile. Ca atare, majoritatea mărcilor de lux trebuie încă să găsească o modalitate de a valorifica piața de revânzare în plină expansiune, deoarece cu siguranță nu încetinește.