Castelele scotiene, amenintate de schimbarile climatice
Castelul din Edinburgh și Fort George sunt doar doua dintre siturile istorice expuse riscului de schimbare a climei, potrivit unui raport al Historic Environment Scoția (HES) care trage un semnal de alarma privind pericolele cu care se confruntă unele dintre cele mai admirate repere din Scoția.
Scoția este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, care găzduiește ruine străvechi, castele impresionante, așezări ale vikingilor și situri din perioada neolitică.
Acum, potrivit experților, din cauza efectelor erozive ale schimbărilor climatice, siturile de patrimoniu din Scoția, bogate în frumusețea istorică, riscă să fie distruse dacă nu sunt protejate corespunzător.
Pentru prima dată, un raport realizat de Historic Environment Scotland (HES), citat de The Guardian, a studiat siturile scoțiene pentru a identifica locurile cele mai expuse riscului schimbărilor climatice, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
Folosind datele climatice ale Agenția pentru Protecția Mediului din Scoția (SEPA), precum și sondajele HES și informațiile geologice funizate de British Geological Survey, HES a dat alerte roșii la zonele de situri, raportând că aproape o cincime dintre siturile de patrimoniu sunt expuse riscului de a fi afectate de schimbările climatice, mai precis 28 de situri, cum ar fi insula vikingilor și Pictish, Brough din Bersay și Fort George, lângă Inverness.
HES a semnalat, de asemenea, că 70% din cele 340 de situri au avertizări de culoarea chihlimbarului, inclusiv Castelul Edinburgh, Catedrala din Glasgow, Skara Brae, Jarlshoff și Holyrood Park, care se învecinează cu Parlamentul scoțian și casa oficială a Reginei.
Multe dintre locurile de patrimoniu semnalizate cu alerte de chihlimbar sunt deja protejate de HES, dar ar primi, în caz contrar, avertismente roșii, deoarece sunt expuse riscului de a fi afectate de alunecări de teren și inundații. În timp ce site-urile sunt protejate, acestea sunt încă în pericol de a fi distruse de vremea severă pe care echipele nu o pot controla.
In 2017, HES a lansat o inițiativă internațională de combatere a schimbărilor climatice în cadrul siturilor de patrimoniu din Europa de Nord, reunind țări precum Islanda, Irlanda, Suedia, Rusia, Norvegia și Scoția. Prin intermediul acestei inițiative, oganizatia speră să ajute țările în protejarea siturilor lor de patrimoniu împotriva schimbărilor climatice.
Raportul apare, de asemenea, în contextul în care lumea este pusă într-o poziție și mai precară în ceea ce privește schimbările climatice, după ce Donald Trump a anunțat iesirea SUA din Acordulde la Paris privind schimbarile climatice.