Cei mai bogati romani
Creșterea economică de anul trecut se vede și în averea celor prezenți în Top 300 Capital. În ediția din acest an a clasamentului întocmit de revista Capital, afacerile celor mai bogați 300 de români depășesc valoarea de 23 miliarde euro, fiind cu 6,2% mai mare față de nivelul înregistrat în ediția precedentă.
Pentru al patrulea an consecutiv, locul întâi este ocupat de Ion Țiriac. Averea celui mai bogat român a crescut cu 7,6% faţă de nivelul consemnat în ediţia precedentă. Cea mai mare surpriză a clasamentului din acest an o reprezintă creşterea fulminantă a averii fraţilor Pavăl. Cifra de afaceri a Dedeman, companie înfiinţată în 1992 de Dragoş şi Adrian Pavăl, a depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro, în timp ce profitul net a crescut cu peste 25%, ajungând la 158 milioane de euro.
Potrivit Capital, businessurile antreprenorilor români au avut o evoluţie pozitivă anul trecut, când economia locală a cunoscut o creştere de 4,8%. Practic, averea cumulată a celor mai bogaţi români s-a majorat cu 1,36 miliarde de euro, o creştere aproape dublă faţă de ediţia precedentă, când averile însumate au crescut cu doar 0,8 miliarde de euro. Totuşi, acest nivel este încă departe de valoarea record, de 39 miliarde de euro, calculate în editiţia din 2008 (în care evaluările erau realizate pe datele financiare obţinute de companii în 2007, an în care criza financiară încă nu s-a făcut simţită). De altfel, în 2007, economia românească a înregistrat o creştere record.
Faţă de ediţia precedentă a clasamentului, au intervenit modificări şi la profilul milionarului prezent în Top 300. Pe scurt, acesta arată aşa: are 56 de ani, este bărbat, cu o avere medie de aproape 77 milioane de euro şi are businessuri în Bucureşti.
Din regiunea Bucureştui-Ilfov sunt 113 milionari, cu o avere însumată de 10,76 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 46,7% din averea celor 300 cei mai bogaţi români. Sectoarele economice în care afacerile antreprenorilor prezenţi în ediţia din acest an a clasamentului au cunoscut o evoluţie semnificativă au fost: comerţul, industria, transporturile şi sectorul agricol.
Și averea minimă pentru intrarea în “clubul elitei” româneşti a crescut faţă de ediţia precedentă, de la 20-21 milioane de euro la 20-22 milioane de euro. Pragul acesta a fost depăşit în premieră de 22 de persoane sau familii cu afaceri în creştere. Totodată, 5 foşti membri ai clubului Top 300 au demonstrat în ultimii ani că şi-au redresat businessurile şi au revenit în lumina reflectoarelor.