NEWS

Cele mai importante 100 de muzee de arta ale lumii au inregistrat o scadere cu 77% a numarului de vizitatori in 2020


Studiul anual al The Art Newspaper arată că pandemia a avut un impact devastator asupra muzeelor din întreaga lume.

Într-un an obișnuit, mai mult de nouă milioane de vizitatori admiră tabloul Mona Lisei sau cel al Libertății lui Eugen Delacroix (Leading the People) expuse la Muzeul Luvru din Paris, iar jumătate de milion persoane vizitează galeriile de la MET Gala, expoziția anuală organizată de Costume Institute la Metropolitan Museum of Art din New York.

Consecințele economice și sociale ale pandemiei de coronavirus și-au făcut simțit efecectul însă și asupra muzeelor din întreaga lume, în anul 2020. Sondajul TheArt Newspaper arată că, anul trecut, prezența generală a vizitatorilor din celor mai vizitate 100 de muzee de artă din lume a scăzut cu 77% în 2020 – de la 230 de milioane în 2019, la doar 54 de milioane, întrucât muzeele din întreaga lume au fost nevoite să închidă.

Pentru totalul de 280 de muzee luate în calcul, studiul a arătat astfel că instituţiile muzeale au rămas închise, în medie, la nivel mondial, timp de 145 de zile pe durata anului 2020.

Cifrele referitoare la numărul de vizitatori ai diferitelor expoziții se află în centrul atenției sondajului anual al The Art Newspaper de mai bine de 20 de ani.

Sondajul arată că muzeele au fost închise pentru 41.000 de zile în total, adică mai mult de un secol

Anul 2020 a început cu rapoartele din Wuhan despre virusul Covid-19 identificat recent, care se răspândea rapid în orașul chinez. Până la sfârșitul lunii ianuarie, orașul era închis, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declarase focarul „o urgență de sănătate publică cu preocupare internațională”. Personalul de la unul dintre cele mai mari muzee din Wuhan, Muzeul Provincial Hubei, care a fost închis în perioada 23 ianuarie – 13 iunie, nu avea voie să călătorească la și de la locul de muncă. Așadar, directorul său Fang Qin a împachetat perne și echipamente de gătit și s-a alăturat celor mai mult de 70 de angajați, care au organizat practic o tabără la muzeu timp de câteva luni, pentru a avea grijă de colecția sa.

Muzeul Național al Chinei din Beijing este al doilea cel mai popular muzeu din sondajul, cu 1,6 milioane de vizitatori. Muzeul s-a închis timp de trei luni începând cu 25 ianuarie 2020, deoarece autoritățile de la Beijing au anulat sărbătorile de Anul Nou chinezesc. Când muzeul s-a redeschis, capacitatea sa maximă a fost redusă la început cu 90% – de la un potențial de 30.000 la 3.000 de vizitatori pe zi – și apoi a crescut treptat pe măsură ce anul a trecut la 8.000 pe zi până în august. Al doilea muzeu asiatic cel mai vizitat și un nou venit în sondajul este Muzeul japonez de artă contemporană din secolul XXI din Kanazawa, care a avut 971.000 de vizitatori în 2020. A fost închis pentru încă 66 de zile anul trecut.

Dintre muzeele monitorizate, mai mult de 280 au furnizat numărul de zile în care s-au închis anul trecut din cauza crizei de sănătate. În medie, muzeele au fost închise pentru încă 145 de zile, ceea ce înseamnă un total uimitor de 41.000 de zile – peste un secol în valoare de vizite ratat la muzee anul trecut.

Criza europeană

Franța și Germania au fost primele țări europene care au confirmat cazurile Covid-19, iar Italia și Spania s-au confruntat cu perioade de blocare mai lungi şi cu restricţii de deplasare mai severe decât restul continentului, fiind astfel afectate de o scădere mai importantă a turismului, în special în sezonul estival. Până la mijlocul lunii martie, pe măsură ce OMS a declarat oficial Covid-19 drept pandemie, se estimează că 250 de milioane de europeni au intrat în primul blocaj. În timp ce răspunsurile guvernamentale au variat, Franța și Italia se confruntă cu perioade mai mari de închidere și restricții mai stricte de călătorie decât, de exemplu, Danemarca și Finlanda, în medie muzeele europene pe studiate fiind închise pentru 112 zile suplimentare în 2020. În timp ce aproape 83 de milioane de oameni au mers la primele 100 de muzee europene în 2019, cifra din 2020 arăta doar 24 de milioane de vizitatori.

Orașele europene au înregistrat o scădere accentuată a turismului internațional anul trecut, în special în lunile profitabile de vară. Parisul a primit doar 5% din numărul obișnuit de turiști vara trecută, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Turismului a ONU. Cele trei mari muzee de artă din capitala Franței – Luvru, Centre Pompidou și Muzeul d’Orsay – au înregistrat o scădere de 73% a prezenței la nivel global, până la 4,5 milioane de la 16,5 milioane în 2019. Aproximativ 2,7 milioane au vizitat Luvrul, care este cel mai vizitat muzeu din sondaj. Această figură admirabilă a fost ajutată de expoziția lui Leonardo, care s-a închis în februarie. A atras mai mult de 10.000 de vizitatori pe zi, făcându-l cea mai vizitată expoziție a muzeului.. În ciuda acestui fapt, Luvru a raportat pierderi de aproximativ 90 de milioane de euro în 2020. Fundația Louis Vuitton a fost închisă pentru 226 de zile și a avut doar 253.000 de vizitatori, în scădere față de 800.000 în 2019.

Turismul în scădere și blocările au afectat, de asemenea, marile muzee din Spania: Prado din Madrid a înregistrat o scădere de 76% (de la 3,5 milioane în 2019 la 852.000). Pandemia a forțat Prado să închidă încă 85 de zile, redeschizând cu mai puțin de jumătate din capacitatea sa de vizitatori, în timp ce Reina Sofía a fost închisă pentru încă 80 de zile și s-a redeschis cu o capacitate de doar 33%. Între timp, vizitele la greii italieni – Muzeele Vaticanului și galeriile Uffizi și Accademia din Florența – au scăzut cu 81%, 72% și, respectiv, 81%. În ciuda faptului că a fost închis pentru încă 193 de zile – una dintre cele mai mari rate de închidere a muzeelor ​​europene chestionate – prezența la Palazzo Reale din Milano a scăzut cu doar 48%, la aproximativ 391.000. Galeria Națională a Irlandei din Dublin a fost închisă pentru aproximativ aceeași perioadă de timp, 186 de zile, care a dus la o scădere de 73% a nunărului vizitatorilor.

Suișuri și coborâșuri britanice

În Marea Britanie, Tate Modern din Londra a fost cel mai vizitat muzeu, poziție deținută de British Museum (BM) în fiecare an în ultimul deceniu, cu excepția anului 2018, când Tate l-a adus pe primul loc datorită, în parte, unui Picasso expoziție văzută de o jumătate de milion de oameni. Schimbarea de anul trecut s-a datorat probabil faptului că BM a fost închis timp de 208 de zile, spre deosebire de cele 173 de zile ale Tate Modern.

Multe dintre marile muzee din Marea Britanie se bazează în mare măsură pe turism: audiența BM a fost formată din 77% din vizitatori străini pentru anul financiar 2019/20, în timp ce Galeria Națională atrage de obicei „în jur de 60% anual”. Datele provizorii de la Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit (ONS) arată că, în al doilea trimestru al anului 2020, când Marea Britanie a intrat în primul blocaj, numărul de vizite ale rezidenților de peste mări a scăzut cu 96% față de aceeași perioadă din 2019.

În medie, muzeele din Marea Britanie au înregistrat o scădere de 77% a prezenței și au fost închise în medie mai mult de jumătate din anul 2020. Când instituțiile s-au redeschis în cele din urmă, toate muzeele majore aveau restricții privind numărul de vizitatori. Deși au variat, majoritatea muzeelor ​​au fost de obicei capabile să funcționeze doar la aproximativ 20% până la 30% din capacitatea normală.

Scăderea accentuată a pierderii a contribuit la pierderi financiare uriașe. Venitul auto-generat al celor patru muzee ale Tate a scăzut de la 94 milioane de lire sterline în exercițiul financiar 2019/20 la 38 milioane de lire sterline pentru 2020/21, o scădere de 60%. În mod similar, Muzeul Victoria și Albert a înregistrat o pierdere de 63% a veniturilor, fondurile sale auto-generate scăzând de la 64 milioane de lire sterline, la 24 de milioane de lire sterline. BM nu și-ar furniza cifrele brute, dar un purtător de cuvânt spune că veniturile generate de vizitatori au scăzut cu peste 90% din suma bugetată. Galeria Națională a apărut relativ nevătămată, pierzând doar 14 milioane de lire sterline, potrivit unui purtător de cuvânt al muzeului. Este important de reținut că, pe lângă reflectarea pierderii de venituri prin prezență (vânzări de bilete, vânzare cu amănuntul etc.), aceste cifre includ și donații, care pot fi generate fără a atrage oamenii în spațiul expozițional.

Cu toate acestea, au existat câteva povești de succes. O expoziție turistică a comorilor Tutankhamon din Marele Muzeul Egiptean din Cairo a fost văzută de peste 580.000 de oameni la Galeria Saatchi, în ciuda costului biletelor de aproape 40 de lire sterline, în timp ce expoziția Olafur Eliasson al Tate Modern a fost văzut de peste jumătate de milion de oameni.

Tabloul american

SUA are distincția sumbră de a avea atât cel mai mare număr de decese legate de Covid-19 (aproximativ 550.000), cât și cele mai multe cazuri din lume. Deoarece fiecare stat își stabilește propriile restricții de distanțare socială și protocoale de siguranță, muzeele americane au trebuit să adere la reguli foarte diferite. Numărul de zile suplimentare în care instituțiile au fost închise anul trecut a variat de la 75 (Muzeul de Artă Americană Crystal Bridges din Arkansas) la 293 (Muzeul Național al Indianului American din New York). Multe muzee californiene s-au închis în martie anul trecut și au rămas închise pentru majoritatea timpului, dacă nu chiar pentru întreg anul trecut, în timp ce Crystal Bridges s-a redeschis în iunie. Acestea fiind spuse, muzeul Bentonville avea 353.000 de vizitatori, jumătate din numărul din 2019. La începutul acestui an, o purtătoare de cuvânt a muzeului De Young din San Francisco, care a avut cu 78% mai puțini vizitatori în 2020, ca urmare a închiderii cu 191 de zile în plus, a declarat pentru The Art Newspaper că „se confrunta cu pierderi de aproximativ 750.000 USD în venituri pentru fiecare lună”.

Cu 2,2 milioane de vizitatori, cei patru monștri de artă din New York – Muzeul Metropolitan de Artă (1,1 milioane), Muzeul de Artă Modernă (706.000), Muzeul de Artă Americană Whitney (233.000) și Muzeul Solomon R. Guggenheim (154.000) – reprezintă 91% din 2,4 milioane de vizitatori la muzeele orașului pe care le-am studiat. Aceleași instituții au văzut 11 milioane de vizitatori în 2019, Guggenheim înregistrând cea mai severă scădere de 88%. În timp ce multe muzee din New York au fost închise timp de aproximativ șase luni, Guggenheim a fost închis pentru mai mult de șapte luni și redeschis cu o capacitate de doar 25%. Criza sănătății a pus atât o cheie în planurile Met de a marca 150 de ani și a contribuit la o pierdere a veniturilor de aproximativ 150 milioane USD. Însă, de la redeschiderea sa cu o capacitate de 25% în august, vizitatorii, dintre care 90% sunt locali, în medie ajung la 4.065 zilnic.

Muzeele din Washington, DC, s-au confruntat cu un al doilea an de închideri neașteptate, fiind deja afectate de opriri guvernamentale la sfârșitul anului 2018 și începutul anului 2019. Galeria Națională de Artă (NGA) a fost închisă pentru încă 138 de zile, în timp ce Smithsonian American Art Museum (SAAM) și National Portrait Gallery (NPG) au fost închise pentru încă 225 de zile. Participarea la NGA a scăzut cu 82%, la 730.000, de la 4,1 milioane în 2019, iar SAAM și NPG au avut 321.000, ceea ce reprezintă o scădere de 81% față de 1,7 milioane din 2019.

Brazilia a apărut ca un epicentru al pandemiei, cu cele mai multe cazuri Covid-19 după SUA. Datele de la cele 19 instituții braziliene studiate arată că muzeele au fost închise în medie 203 de zile anul trecut, ceea ce este mai mult decât orice altă țară din raport. Centro Cultural Banco do Brasil, brațul cultural al celei mai mari bănci din țară, care organizează expoziții plăcute mulțimii în locațiile sale din Brasilia, São Paulo, Rio de Janeiro și Belo Horizonte, a avut o participare combinată de 1,6 milioane. Aceasta este o scădere de 72% față de 5,6 milioane în 2019. Vizitele la Muzeul de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (140.738), Muzeul de Arte Moderne de São Paulo (44.176) și Pinacoteca de São Paulo (135.518) au scăzut cu 81%, 79% și, respectiv, 75%. Institutul Tomie Ohtake din São Paulo a înregistrat o scădere de 45% a numărului de participanți la 309.760. În ciuda creșterii numărului de cazuri Covid-19, instituțiile braziliene de artă se confruntau cu o presiune crescândă din partea guvernului pentru a rămâne deschise. De-a lungul crizei de sănătate, președintele țării, Jair Bolsonaro, a făcut presiuni pentru ca afacerile din Brazilia să rămână deschise, iar luna trecută a suspendat finanțarea culturală vitală în regiunile cu restricții Covid-19.

Succes în Noua Zeelandă

Noua Zeelandă a fost una dintre marile povești de succes ale pandemiei, grație implementării timpurii a restricțiilor, cu mai multe blocaje rapide și severe. Muzeele sale au fost închise pentru mai puțin timp decât media globală și, în general, nu s-au confruntat cu limite de capacitate atunci când au fost redeschise, spre deosebire de majoritatea celorlalte muzee din întreaga lume. Cel mai puțin afectat dintre principalele sale muzee a fost Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetū, care a fost închis timp de 54 de zile și a înregistrat o scădere a vizitatorilor cu doar 28%. Cea mai populară instituție a țării, Muzeul Noii Zeelande Te Papa Tongare-wa din Wellington, a avut aproape 838.000 de vizitatori – cu 46% mai puțin decât în ​​2019. Și, deși Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki a trebuit să se închidă timp de 101 zile și să anuleze expoziția Picasso și expozițiile Monet din cauza restricțiilor de călătorie, a existat o soluție salvatoare. Muzeul a decis să „aducă în față și să amplifice Toi Tū Toi Ora: Contemporary Māori Art, o expoziție de artă a 111 de artiști indigeni ai noștri”, spune regizorul Kirsten Lacy. Expoziția, adaugă ea, a fost „cel mai mare [spectacol] din [istoria muzeului] de 133 de ani.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *