Chanel o numeste CEO pe Leena Nair, fost director executiv al Unilever
Chanel își recrutează noul CEO din sectorul bunurilor de larg consum ș,i la câteva zile după prezentarea de modă Métiers d’Art, casa de pe rue Cambon a anunțat o schimbare majoră în managementul său, Leena Nair, fost director executiv al Unilever devenind noul CEO al Chanel.
Mai precis, intr-un comunicat de presă transmis Reuters, Chanel a anunțat marți, 14 decembrie, numirea femeii de afaceri britanice Leena Nair în funcția de CEO al labelului.
Leena Nair, 52 de ani, și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Unilever. S-a alăturat grupului de produse de larg consum în urmă cu 30 de ani, iar cel mai recent, ea a ocupat poziția de Director Resurse Umane.
Alain Wertheimer, actualul proprietar al Chanel alături de fratele său Gérard, a ocupat funcția de CEO al casei din 2016. Acum devine președintele executiv al acesteia.
„Acest nou parteneriat la conducerea companiei, decis de consiliul de administrație al Chanel Limited, își propune să asigure succesul pe termen lung al companiei private”, a spus casa de lux într-un scurt comunicat.
Leena Nair își va prelua noul rol la sfârșitul lunii ianuarie 2022 și va avea sediul la Londra.
Nair, un director cu un MBA de la XLRI Jamshedpur din India, conform LinkedIn, a petrecut 30 de ani la compania de bunuri de larg consum (FMCG), Unilever. Ea s-a alăturat în calitate de stagiar în management în 1992 și a urcat în ierarhia Unilever, până la funcția de director de resurse umane, supervizând 150.000 de angajați. Este, de asemenea, membru al comitetului executiv. La Chanel, Nair va gestiona peste 27.000 de oameni la nivel global.
Nu este neobișnuit ca directori de la companiile de bunuri de larg consum să se alăture mărcilor de lux, comentează analiștii economici. „Chanel urmărește o tendință de a atrage talente de top FMCG pentru a gestiona bunuri de lux. Unilever și P&G sunt importante ca rezervoare de management pentru industria relativ tânără a bunurilor de lux. Cazurile lui Antonio Belloni de la LVMH și Fabrizio Freda de la Estée Lauder sunt un etalon în acest sens”, spune analistul Bernstein Luca Solca. (Președintele și CEO-ul Dior, Pietro Beccari, include Benckiser în Italia și la Henkel lucrând la îngrijirea părului; în timp ce Laurent Boillot, președinte și CEO Hennessy, și-a început cariera la Unilever.
Chanel, care a generat vânzări de 10,1 miliarde de dolari în 2020, nu dezvăluie veniturile pe categorii. Cu toate acestea, gențile din piele matlasată ale mărcii și vânzările de jachete din tweed de prêt-à-port; couture; și afacerea sa de bijuterii și ceasuri, sunt susținute de categorii cu prețuri mai accesibile, inclusiv ochelari, acesorii, parfumuri inclusiv Chanel nr. 5 și produse de îngrijirea pielii.
Nair nu va fi prima femeie director executiv la Chanel. Maureen Chiquet a fost CEO aproape un deceniu, din 2007 până în 2016. Înainte de mandatul lui Chiquet, Françoise Montenay a devenit președinte al Chanel SA în 1998. În prezent, Bruno Pavlovsky este președintele Chanel Fashion și Chanel SA. Anne Kirby, este directorul executiv al diviziei de parfumuri și frumusețe a companiei, iar Frederic Grangie este președintele diviziei de ceasuri și bijuterii.
Într-un interviu amplu înaintea spectacolului Chanel Métiers d’Art de marți, Bruno Pavlovsky, președintele Chanel Fashion și Chanel SAS, vorbește despre NFT și despre noua variantă a Covid-ului în 2022.
Veniturile Chanel au scăzut cu 18% anul trecut, potrivit companiei, deși au depășit valorile din această industrie în general. (Vânzările de bunuri de lux au scăzut cu 22% în 2020, potrivit Bain.) Chanel, cu capital privat, a început să publice rezultate anuale în 2018, pentru prima dată în peste 100 de ani, pentru a dovedi că are finanțele necesare pentru a evita abordările de preluare pe fondul zvonurilor că este o ţintă. A continuat să facă acest lucru anual.
Chanel a fost printre puținele mărci de lux care au crescut prețurile în 2021, o strategie care a dat roade. Pavlovsky a declarat pentru Vogue Business la începutul acestei luni că 2021 arată bine. „Avem o creștere cu două cifre în fiecare țară cu clienții locali”.