NEWS

Companiile de lux prosperă


În timp ce milioane de oameni se îngrijorează dacă își pot permite încă 1.000 de dolari pentru energie în acest an, alții încă achiziționează cu genți Hermes de 10.000 de dolari, deoarece prețurile în creștere îi lasă pe oamenii mai bogați relativ nevătămați, scrie Reutes.

O serie de companii de consum, de la grupul de băuturi spirtoase Diageo (DGE.L) până la producătorul de genți Birkin Hermes (HRMS.PA), au raportat săptămâna aceasta că înregistrează câștiguri din produsele lor cele mai scumpe și se așteaptă să continue să facă acest lucru, în ciuda unei crize a costului vieții care nu dă semne de atenuare.

Ratele dobânzilor mult mai mari, inflația în creștere și o criză energetică prelungită duc la concluzia că economia globală se îndreaptă către recesiune. Dar milioane de consumatori mai bogați încă dispun de economii acumulate în timpul pandemiei de COVID-19 și par dornici să se trateze după doi ani de restricții.

Hermes a raportat vineri o marjă de profit trimestrială record, deoarece vânzările au crescut brusc pe fondul creșterii puternice în Europa și Statele Unite și a unei reveniri în China în iunie. Președintele Axel Dumas a spus că nu vede semne de încetinire în nicio regiune, chiar dacă compania a majorat prețurile cu 4% în acest an.

Producătorul de automobile Renault (RENA.PA) a declarat, de asemenea, că strategia sa de redresare de a se concentra pe vânzarea de mașini mai puține, dar mai profitabile, dă roade și și-a îmbunătățit previziunile pentru marjele pe întregul an. Cele mai scumpe mașini Renault pot costa peste 100.000 de dolari.

„Reziliența surprinzătoare a consumatorilor europeni poate fi văzută și în rezultatele puternice ale proprietarului mărcilor de lux, Louis Vuitton (LVMH.PA), în special în ceea ce privește moda și articolele din piele, precum Fendi și Christian Dior”, a spus Rebecca Chesworth, strateg senior în acțiuni. la investitorul State Street SPDR ETF-uri.

„Consumatorii care se bucură de redeschiderea călătoriilor au sporit vânzările de vinuri și băuturi spirtoase”

Mulți consumatori se pregătesc pentru ca economia să se deterioreze rapid în această iarnă. În Marea Britanie, de exemplu, se așteaptă ca plafonul de preț al facturilor tipice la energie casnică să crească de la 1.277 de lire sterline (1.552 USD) la începutul acestui an la peste 3.500 de lire sterline până în octombrie, în timp ce costul alimentelor a crescut cu 10% de la an la an.

Acest lucru va duce sute de mii de oameni în pericol financiar, incapabili să cheltuiască pentru altceva decât pentru elementele de bază absolute.

Companii de produse alimentare și de bunuri personale, precum Nestle (NESN.S) și Unilever (ULVR.L) au fost blocate în negocieri dure cu comercianții cu amănuntul de la sfârșitul anului trecut, supermarketurile fiind reticente în a crește prețurile produselor de primă necesitate și existând riscul de a înstrăina cumpărătorii care se străduiesc să se descurce.

„Nu toate companiile pot (crește prețurile), doar companiile care au putere de stabilire a prețurilor care se descurcă relativ bine – care au poziții dominante în sectoarele lor respective – vor putea face acest lucru”, a declarat Wei Li, strategul șef de investiții al Institutului de Investiții BlackRock.

„Concentrarea pe jucătorii de calitate din sector este importantă”.

În timp ce economiile consumatorilor mai bogați sunt încă erodate de inflație, ei par în prezent concentrați să se bucure de libertățile care au revenit odată cu relaxarea restricțiilor COVID-19.

Proprietarul British Airways IAG (ICAG.L) a revenit vineri la profit pentru prima dată de la pandemie, deoarece mai multe persoane au zburat în jurul Europei între aprilie și iunie.

„Comentariul care sugerează că rezervările anticipate nu prezintă niciun semn de slăbiciune susțin argumentul că cererea reținută de călătorii depășește încă cu mult impactul unei crize a costului vieții”, a declarat Matt Britzman, analist de capital la Hargreaves Lansdown.

Vânzările IAG, pentru călătoriile rezervate în mare parte din Marea Britanie, Spania și Statele Unite, au crescut de peste patru ori la 9,35 miliarde de euro (9,55 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului față de anul trecut.

„Am avut o creștere rapidă a redresării (în retailul de călătorii) pe măsură ce vedeți că călătoriile au crescut”, a declarat CEO-ul Diageo, Ivan Menezes, analiştilor, după ce producătorul Don Julio de tequila și whisky Johnnie Walker a depășit așteptările de vânzări pentru întregul an.

Menezes a avertizat: „Pentru a ne întoarce la locul în care am fost, probabil că mai sunt doi ani, poate puțin mai mult”.

Creditorii europeni au oferit, de asemenea, săptămâna aceasta câteva surprize pozitive cu privire la profit, dar investitorii urmăresc semnele unei economii mai slabe, creșterea inflației și războiul din Ucraina le-ar putea afecta perspectivele.

Inflația din zona euro a crescut la un alt record în iulie, iar vârful său ar putea fi încă la câteva luni, menținând presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a opta pentru o altă creștere mare a ratei dobânzii în septembrie.

Deocamdată, însă, banca franceză BNP Paribas (BNPP.PA) a raportat vineri un profit trimestrial mai bun decât se aștepta, după ce provizioanele pentru credite neperformante au scăzut, iar afacerile au rămas dinamice atât în ​​sectorul bancar de investiții, cât și în cel de retail.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *