PERSONAL LUXURY

Conceptul „quiet luxury”, o tendință la modă: fără bliț, fără logo-uri, dar cu stil


Poate că ați auzit recent termenul de ”quiet luxury” peste tot pe YouTube și în reviste de modă. Quiet Luxury este una dintre cele mai mari tendințe din 2023! Este, de asemenea, una dintre cele mai dificil de descris, deoarece este o combinație de neutru, piese discrete, articole de îmbrăcăminte moi și eleganță, rămânând în același timp minimale și combinate. Gândește-te la negru, bej și gri, gândește-te la minimalism, dar puțin mai moale și potrivit pentru fiecare zi. Pentru a spune simplu, nu există logo-uri și branding, nu există imprimeuri și culori puternice… sunt dezactivate. Totul este blând și elegant.

Pentru cei bogați, stilul ”quiet luxury” este în mare vogă, iar pentru cei care aspiră la acest statut, un exemplu de urmat. Este o tendință care, deși a crescut  în urma pandemiei, își are rădăcinile încă de la industriașii americani din Epoca de Aur a secolului al XIX-lea și Franța din anii 1700. Iar retailerii se adaptează, la fel ca și mai mulți designeri care doresc să-i capteze în mod special  pe cei bogați.

Să o luăm ca exemplu pe vedeta multimilionară Gwyneth Paltrow. Aceasta a apărut în Prada, din cap până în picioare, cu pulovere luxoase din cașmir și cizme Celine,  într-o sală de judecată din Utah, într-o dispută cu privire la un accident de schi.

Ea era o imagine a designerilor în tonuri neutre, iar cei care cunosc luxul au observat cu ușurință mărcile din spatele garderobei ei serioase, fără logo, dar foarte scumpe. O discreție care îi oferă rafinament.

„Când știi, știi, și acesta este un fel de idee”, spune Robert Burke, un consultant de retail de lux, care subliniază că genul acesta de oameni știu exact ce poartă.

„Dispoziția de bogăție ascunsă s-a consolidat în achizițiile din acest sezon, atunci când mărcile de obicei mai sclipitoare, cum ar fi Loewe, Saint Laurent, Miu Miu, s-au înclinat către sensibilitatea mai clasică”, spune Jodi Kahn, vicepreședinte al modei de lux la retailerul de lux Neiman Marcus.

Burke spune că o mare parte a acestei tendințe poate fi explicată de pandemie. „Într-o oarecare măsură, există o oboseală acum, împreună cu incertitudinea în economie”, spune acesta: „Oamenii simt că nu vor să arate că au neapărat mulți bani”.

„Totul este despre țesătură și textură”, spune un specialist. „Poți avea un pulover de cașmir pe care îl iei la J.Crew, dar poți vedea diferența cu ceea ce arată unul mai scump de la alt brand”.

Analiştii observă că în vremurile bune oamenii vor să se arate, nu când nervii sunt cruzi cu privire la viitorul financiar.Cei bogați încearcă să imite masele, așa cum cei din mijlocul și vârful masei îi imită pe bogații minimalisti.

A existat estetica minimalistă a anilor 1990, când Donna Karan și Miuccia Prada au făcut la modă îmbrăcămintea practică și o demonstrație de bogăție ascunsă pe fondul recesiunii din 2008-09.

Patricia Mears, director adjunct al Muzeului Fashion Institute of Technology din FIT, merge mai departe cu analiza. „Oamenii cu bani reali și putere au făcut întotdeauna asta, cel puțin în Statele Unite”, spune ea. „Avem acest tip de cultură WASP, cultura protestantă, care se îndepărtează de maximalism”.

Aceasta este doar o parte dintr-o poveste mai mare, spune Mears.

„Trebuie să te întorci cu adevărat la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Aveți căderea monarhiei franceze și apoi aveți acest tip de ascensiune dublă a industrializării și ascensiunea urbanizării. Și astfel oamenii intră în ceea ce se numește Marea Renunțare.”

Există o întoarcere față de perucile pudrate și costumele cu brocart floral acoperite cu dantelă.

„Toată această viață de curte dispare, iar acum ai adevărata bază de putere fiind industriașii. Ei vin, își construiesc bogăție și putere și o fac într-o uniformă, costumul întunecat”, spune Mears. „Mulți oameni de știință au spus că aceasta devine cu adevărat uniforma respectabilă dacă vrei să fii atât puternic, cât și subestimat.”

Investiția în piese de bază de calitate se realizează pentru o uzură mai lungă și mai puțină risipă, dar încercarea de a trage lâna peste ochii celor bogați cu alternative mai ieftine poate fi o problemă. Pentru că până la urmă, când știi, știi.

Dar minimalismul nu este totul. Nimeni nu se așteaptă ca logo-urile, împreună cu imprimeurile de semnătură recunoscute și siluetele mai atente, să dispară.

„Întotdeauna vor exista oameni care vor logo-urile. Chanel cu greu ar putea renunța la logo-ul său”, spune Pedraza. „Dar vor exista întotdeauna mărci care să se abată la ceea ce se întâmplă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *