Defilarile de moda, pe cale de disparitie?
Este o intrebare oarecum fireasca venita din partea specialistilor, avand in vedere faptul ca din ce in ce mai multe case de moda sau creatori au incercat sa isi prezinte creatiile in maniere diferite. O tendinta remarcata mai ales la New York Fashion Week de anul acesta.
Ne putem asadar imagina universul modei fara defilarile initiate de Lucy Duff-gordon la inceputul secolului XX?
Cativa creatori se pare ca s-au gandit deja la un ”DA”. Zac Posen, celebru creator american, a stiut sa se faca remarcat in acest sens. El a renuntat la podiumuri anul acesta si a ales sa isi prezinte noua colectie prin intermediul unei expozitii de fotografii XXL, care a semanat mai degraba cu un vernisaj.
”Imi place ideea de a putea sta in fata unei imagini si de a discuta despre ceea ce vedem, pe cand, in timpul unei defilari nu vorbim deloc. Moda si frumusetea trebuie sa intre in dialog”, si-a justificat Zac Posen, alegerea novatoare.
Creatorul american a fost imitat si de alti designeri de prestigiu cum a fost cazul lui Marcus Wainwrigght care si-a justificat alegerea sub forma unei contestatii politice. ”M-am trezit dupa alegeri (Donald Trump) si mi-am spus ca nu putem face defilari. Nu stiu de ce, dar asta parea chiar o idee proasta”, a spus Marcus Wainwright.
Utilizarea in crestere a noilor tehnologii pentru casele de moda permite imaginarea unor alternative mult mai atractive pentru acest tip de evenimente care sunt de altfel foarte costisitoare.
De exemplu, o defilare organizata de Alexander McQueen costa aproape un milion de dolari.
Ilaria Niccolini, fondatoarea FTL Moda prezinta in fiecare an numerosi creatori la New York. Ultima oara, ea a colaborat cu Samsung pentru a oferi posibilitatea de a vizuliza colectiile in realitate virtuala.