Digitalul salveaza luxul de efectul atacurilor teroriste
In mod inevitabil, atacurile teroriste au un impact negativ asupra pietelor economice mondiale, sectorul de lux fiind puternic afectat.
Depinzand in mod direct de fluxul de turisti, sectorul de lux a suferit din plin dupa atacurile din noiembrie 2015 de la Paris. Marile magazine de pe Champs Elysees si Place Vendome au inregistrat scaderi ale fluxului de clienti de pana la 50%, pana la sfarsitul anului trecut.
Dupa atacurile de la Bruxelles, am incercat sa identificam armele pe care le detine luxul pentru a lupta impotriva terorii.
In urma atacurilor de la Paris, multe magazine au fost inchise temporar. Spre exemplu, Kering a decis sa traga cortina asupra magazinelor sale pariziene a doua zi dupa tragedie, „Pentru siguranta salariatilor nostri, am decis ca magazinele nostre vor ramane inchise in acest weekend”, declara Paul Michon, directorul de comunicare al grupului, pentru Le Monde.
De asemenea, operatorii de turism le-au oferit turistilor posibilitatea de a-si amana calatoriile ori de a le anula, beneficiind de o rambursare completa.
Cu toate acestea, este foarte greu sa linistesti turistii care sunt ingroziti de stirile care circula in mediul online. Supramediatizarea atacurilor, in special in Asia, nu ajuta deloc la cresterea atractivitatii Parisului in aceasta perioada sumbra. Pana in prezent, prezenta gardienilor la intrarea in marile magazine nu a fost suficienta pentru a calma aceasta teama care pare sa persiste in mintea turistilor francezi si straini. Asigurarea securitatii turistilor pare sa fie principala prioritate la care marile case de moda trebuie sa lucreze in momentul de fata.
Exista totusi si alte alternative prin care brandurile de lux pot sa compenseze prezenta scazuta in magazinele lor.
Daca turistii nu vor sa mearga la lux, va veni luxul la ei. Acest lucru realizandu-se cu ajutorul platformelor digitale. Acum este momentul potrivit pentru ca brandurile sa isi faca simtita prezenta in spatiul web. Integratorul digital poate actiona ca o parghie reala, pentru contracararea impactului negativ generat pe piata de lux de aceste atacuri.
Printre cele mai cunoscute amintim Net-a-Porter.com si Mrporter.com.
Aceste platforme digitale, ofera marilor branduri posibilitatea de a-si rezerva spatiu pe site-ul lor, contra unei taxe percepute din vanzari. Adaptate la smartphone-uri, acestea le permit brandurilor sa se inscrie la M-commerce (utilizatorii sunt din ce in ce mai atrasi de serviciile de vanzare cu amanuntul online pe smartphone. Analistii estimeaza ca un procent de 10-18% din vanzarile de produse de lux se vor face online in urmatorii 10 ani).
Un avantaj al pietei online il reprezinta o prezenta puternica pe pietele cheie (Zalando este puternic in Europa, cu peste 100 milioane de vizitatori pe luna, in timp ce Lyst.com, Orchard Mile si Amazon sunt liderii pe piata americana. In China, Alibaba si Xiu se aflta in topul preferintelor.)
Deschiderea de noi piete prin e-commerce reprezinta o alternativa care ofera un potential motor de crestere pentru segmentul de lux si ofera posibilitatea patrunderii acestora pe noi piete, in ciuda vremurilor dificile.
Instagram, templul de marketing al brandurilor de lux
Cu peste 2,5 milioane de postari pe luna, luxul este un subiect care genereaza un numar mare de vizualizari pe Instagram. Chanel, Dior, Prada, Hermes, Gucci sunt citate de mai mult de un milion de ori pe luna.
Prin urmare Instagram devine un instrument esential pentru a spori vizibilitatea brandurilor de lux dar si pentru vanzari.
Combinatia dintre lux si digital reprezinta asadar o arma imbatabila impotriva efectelor provocate de atacuri, si ramane de asemenea vitala in promovarea imaginii unei tari si a culturii sale.