FIFA se îndreaptă spre venituri record de șapte miliarde de dolari
FIFA urmărește să obțină venituri record de șapte miliarde de dolari în urma Cupei Mondiale din Qatar din acest an, a declarat joi președintele Gianni Infantino, în timp ce experții au prezis un boom financiar pe termen lung pentru fotbal.
Infantino a declarat în cadrul congresului anual al organismului mondial de conducere al sportului că finanțele Federației internaționale de Fotbal – FIFA sunt „mari” și că își va depăși obiectivul de a câștiga 6,4 miliarde de dolari în cei patru ani până în 2022 cu 600 de milioane de dolari.
FIFA a spus că se așteaptă ca „drepturile de difuzare a televiziunii să fi stabilit un nou record” până la finala Cupei Mondiale din 18 decembrie.
FIFA, ale cărei finanțe se desfășoară pe un ciclu de patru ani între Cupele Mondiale, a raportat venituri de 766 de milioane de dolari pentru 2021 – nivel cu 2019 și peste 266 de milioane de dolari, lovită de pandemie în 2020 – și până la sfârșitul anului trecut avea deja 6,11 miliarde dolari din venitul țintă contractat.
Cele mai multe venituri intră în conturile FIFA în anul turneului Cupei Mondiale. Și în ciuda controversei privind acordarea Cupei Mondiale din acest an către Qatar – care s-a confruntat cu critici privind drepturile sale de muncă – veniturile au crescut de la ultima Cupă Mondială din Rusia.
Finanțele au fost atât de bune încât FIFA a cheltuit mai mult de un miliard de dolari pentru măsurile de redresare a pandemiei în fotbal și și-a majorat totuși rezervele de numerar și active cu 21%, până la 5,5 miliarde de dolari, potrivit France24.com.
Simon Chadwick, profesor de economie sportivă la EM Lyon Business School din Franța, a spus că întotdeauna a fost probabil ca pandemia să-i facă pe „bogații în sport să devină mai bogați, iar săracii să devină mai săraci”.
„Organizații precum FIFA au resursele și rezistența organizațională pentru a rezista celor mai grave efecte ale Covid”, a adăugat el.
„În al doilea rând, sponsorii și radiodifuzorii au căutat adăposturi sigure în timpul furtunii Covid – adică proprietăți dovedite a avea stabilitate, valoare comercială și o prezență stabilită.
Cupa Mondială de fotbal „se întinde pe mai multe audiențe țintă” și este mai globală decât sporturile rivale, cum ar fi cricketul sau fotbalul american, a adăugat el.
FIFA trece la e-sporturi și alte platforme noi, iar Chadwick a spus că „există încă o expansiune considerabilă cu privire la perspectivele FIFA de a genera venituri”.
„Adăugați la acestea actuala frenezie a NFT, criptomonede și metaverse, iar FIFA – la fel ca mulți în fotbal – va anticipa venituri extraordinare care o vor susține pe termen mediu și lung.”
Finanțele organizației au rămas spectaculoase, în ciuda scandalului de a vedea șapte lideri de vârf ai FIFA arestați pentru acuzații de corupție înaintea congresului său din 2015.
Peste 200 de milioane de dolari predați de autoritățile americane din bunurile confiscate de la baronii fotbalului regional s-au adăugat la câștigul extraordinar FIFA.
„Este o așteptare mare ca orice organizație globală să elimine complet problemele de corupție sau scandal”, a spus Chadwick. „Se poate doar spera că FIFA va continua să meargă în direcția corectă”.
„FIFA a muncit din greu pentru a-și lărgi circumscripția electorală; de exemplu, aducând la bord sponsori din țări în care standardele de guvernare și nivelurile de control sunt oarecum diferite de, de exemplu, Europa”.
Giganții chinezi sub forma companiei de lactate Mengniu și producătorul de bunuri de larg consum Hisense au devenit sponsori importanți ai FIFA.
„Pentru ca FIFA să recâștige complet încrederea în rândul unor părți interesate, mai este, prin urmare, ceva de făcut”, a spus Chadwick.
Organismul mondial a trebuit „să aibă grijă să nu devină arogant, leneș sau neglijent în căutarea de noi venituri”, a adăugat el.