EXPERIENTAL LUXURY

Ghidul Michelin 2021, premii pentru un an atipic


Ghidul Michelin din Franța, altfel spus ”Biblia gastronomiei franceze”, și-a adaptat ceremonia de decernare a premiilor de la Paris, pentru anul atipic care a fost 2020. Ghidul și-a înmânat stelele pentru industria de altfel închisă, printr-o ceremonie virtuală, unui public virtual.

Aflați la splendilul restaurantul Jules Verne de la etajul al doilea al Turnului Eiffel, de altfel cu o panoramă de exepție, judecătorii au acordat evaluările din acest an pentru ghidul lor din Franța din 2021 – pe baza recenziilor restaurantelor care, pentru perioade mari de timp, au fost complet închise la nivel național.

Țara renumită pentru bucătăria sa și-a văzut restaurantele închise în cea mai mare parte a anului, confruntându-se cu unul dintre cele mai dure blocaje din Europa.

În timp ce Ghidul Michelin a reușit să-și acorde stelele la o ceremonie online – analiza efectuată de ghidul de călătorie a arătat că mai puțin de 30% din restaurantele actuale cu stele din întreaga lume au rămas deschise pentru afaceri. În ultima săptămână a anului 2020, doar 2% din restaurantele din Europa de Nord au rămas deschise.

Cu toate acestea, Michelin France a declarat pentru AP că și-a strâns recenziile anonime într-o perioadă redusă de șase luni, din mai până în octombrie, când restricțiile asupra restaurantelor au fost reduse.

Și a cerut ajutor din străinătate pentru inspecțiile sale secrete, aducând de două ori mai mulți inspectori străini decât de obicei. Franța a avut două blocaje anul trecut, unul în primăvară și celălalt începând din toamnă.

Ghidul Michelin are 28 de numere care acoperă 25 de țări, deși premiile în alte țări sunt acordate la date diferite. În ciuda faptului că se bazează tot mai mult pe inspectori de peste mări, Michelin nu a publicat încă un ghid de restaurante din Noua Zeelandă.

Potrivit DPA, Ghidul Michelin a recompensat acele restaurante care au dat dovadă de creativitate pe durata pandemiei de COVID-19.

Astfel, AM, un restaurant neconvenţional din Marseille, condus de maestrul bucătar Alexandre Mazzia, a primit cea de-a treia stea Michelin, a dezvăluit luni Gwendal Poullennec, directorul acestui ghid celebru.
Alexandre Mazzia, care primise două stele Michelin pentru restaurantul AM în urmă cu doi ani, a apelat la creativitate în 2020 şi a organizat turnee stradale cu o rulotă de preparate culinare.

Poullennec a spus că sectorul gastronomiei franceze s-a aflat într-o situaţie dificilă din cauza unei crize fără precedent, dar a adăugat că „bucătarii francezi sunt încă în picioare”.

Mauro Colagreco, chef-ul care coordonează restaurantul Mirazur de pe Coasta de Azur, cotat cu trei stele Michelin, a inaugurat un stand de preparate culinare într-o piaţă din Monaco. „Trebuie să ne adaptăm, să căutăm soluţii”, a declarat el pentru cotidianul Le Figaro.

Numărul restaurantelor notate cu trei stele, cea mai înaltă distincţie acordată de Ghidul Michelin, a crescut cu 30 în acest an în Franţa şi în principatul Monaco. În total, în Franţa există în prezent 638 de restaurante care deţin una, două sau trei stele Michelin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *