Heliski, o experienta… greu de descris… imposibil de uitat, disponibila si in Romania
Linistea absoluta purtata de vant, maretia crestelor muntilor, albul sublim al norilor care parca se odihnesc deasupra piscurilor ascutite, te ingheata, aventura insasi te va lasa fara cuvinte. Schiul cu elicopterul/snowboardingul este o experienta unica ce reprezinta libertate, provocare si aventura”, asa descriu cei de la Heliskiromania aceasta forma de a practica schiul, ce este posibila si in Romania.
„De foarte mult timp varfurile si partiile salbatice ale muntilor Fagaras au fost rar folosite pentru a schia. Doar cativa exploratori s-au aventurat in acesti munti inzapeziti si inaccesibii doar cei mai norocosi au folosit elicopterele pentru a se bucura de zapada oferita de Muntii Fagaras. Acum aveti sansa de a merge si de a petrece cele mai incitante zile din viata de schior sau snowboarder. Suntem aici pentru a impartasi cu voi salbaticia alba a Muntilor Fagaras. Tot ce trebuie sa faceti e sa urcati in elicopterul nostru si va vom indruma spre un uimitor teren de schi sau snowboard.”- Heliskiromania.ro
Heliski-ul, o experiență spectaculoasă și de neuitat, în munții României, atrage tot mai mulți străini. Pasionații sporturilor de iarnă urcă la altitudine mare cu elicopterul și de acolo coboară în voie, pe creste, cu schiurile sau placa. O astfel de aventură costă 600 de euro și nu este pentru oricine, spun specialiștii.
Dar senzațiile trăite întrec așteptările, au povestit curajoșii care le-au testat. Odată ajuns pe crestele munților, ca să practice heliski, Antonio, un brașovean pasionat de sporturile de iarnă, a simțit că nu se mai poate întoarce la schiul clasic, pe pârtii amenajate, potrivit Stirileprotv.ro.
El spune ca la peste 2000 de metri altitudine a găsit o altă lume. Zăpada este neatinsă și predomină liniștea. Nici urmă de aglomerație. “Simți că ai ajuns la un alt nivel, total, iar când ai ajuns jos câteva minute ai o senzație.. nici nu poți să vorbești, mai mult urli. Nu aș putea să spun că pot să compar cu ceva, este o adrenalină pură, ești doar tu cu respirația ta și partenerii”, a mai declarat Antonio pentru Stirileprotv.ro.
În România, astfel de ture, cu urcări cu elicopterul care are un sistem special pentru transportul echipamentelor, se fac în munții Făgăraș sau la Muntele Mic din Banat. De pe creste, turiștii coboară până la liziera pădurilor, de unde sunt preluați iar și duși în vârf.
Într-o zi pot face 5 ture, până la lăsarea serii, și plătesc în medie 600 de euro. Străinii aleg pachete complexe, de 3-4 zile, cu cazare la cabană și mâncare tradițională. O astfel de aventură costă aproximativ 1.700 de euro.
Turiștii sunt întotdeauna însoțiți de un ghid, care analizează zona, pentru a se asigura că nu există risc de avalanșă, apoi stabilește traseul.
Ghizi montani spun ca grupul ideal are 4-5 persoane, atunci fiind mai ușor de luat o decizie referitor la zona și la rutele abordate. La heliski cel mai improtant este ca nivelul grupului să fie omogen. De asemenea sunt vitale masurile de siguranta, adica emitator de avalansa, rucsac cu airbag, iar shiurile sunt mai late.
Acest sport nu este însă pentru oricine. Doritorii trebuie să schieze bine și să aibă echipament special, care îi poate salva în caz de avalanșă.
Pe timp de vară, când nu este deloc zăpadă, alternativa este heli-bike. Se urca tot cu elicopterul, apoi coborarea se face cu bicicletele pe trasee dificile, unde pot fi admirate lacurile glaciare și peisajul sălbatic, neschimbat de mâna omului.