Hong Kong, Zurich si Paris, cele mai scumpe orase din lume
Cele mai scumpe orașe din lume sunt în acest an Hong Kong, Zurich și Paris, potrivit unui nou raport privind costul vieții, citat de presa internațională. Singapore și Osaka, care erau la egalitate cu Hong Kong anul trecut, au căzut în clasament.
Cercetătorii au analizat prețurile a 138 de produse și servicii – inclusiv alimente, băuturi, îmbrăcăminte și articole de uz casnic în aproximativ 130 de orașe din întreaga lume – pentru a întocmi clasamentul celor mai mici și mai puțin costisitoare metropole.
Damasc, capitala Siriei devastate de război, este evaluată drept cel mai ieftin oraș din lume, iar prețurile sun cu puțin maai mari în Tașkent – capitala Uzbekistanului.
Clasamentul a fost elaborat de The Economist Intelligence Unit (EIU) ca parte a sondajului său din 2020 privind costul vieții la nivel mondial. Anul acesta a realizat sondajul pentru a doua oară pentru a ține seama de impactul Covid-19 asupra prețurilor și veniturilor globale.
Sondajul anual al Economist Intelligence Unit precuzează că prețurile din Singapore au scăzut din cauza unui exod al lucrătorilor străini din cauza pandemiei Covid-19.
Majoritatea orașelor chineze au urcat în clasament pe măsură ce tensiunile SUA-China cresc prețurile. „Orașele asiatice au dominat în mod tradițional clasamentul în ultimii ani, dar pandemia a remodelat clasamentul acestei ediții”, a spus Upasana Dutt, Head of Worldwide Cost of Living. Bangkok a căzut, de asemenea, douăzeci de locuri și este acum pe locul 46.
Orașele din America, Africa și Europa de Est au devenit mai puțin costisitoare de anul trecut, în timp ce orașele din Europa de Vest au devenit mai scumpe. În Europa de Vest se află de altfel patru dintre cele mai scumpe orașe din top 10, Zurich și Paris fiind la egalitate. Geneva și Copenhaga se află pe locul șapte, respectiv nouă. tot pe locul nouă se află și Los Angeles – un alt oraș din SUA care a coborât un loc în clasament.
Londra se ridică cu trei locuri la locul 20, în timp ce Manchester ajunge la locul 46, de pe locul 51 de la începutul anului.
Cele mai mari câștiguri de preț s-au înregistrat în capitala Iranului, Teheran, care a urcat cu 27 de locuri în clasament din cauza sancțiunilor SUA, care au afectat oferta de bunuri.
EIU afirmă că Paris și Zurich au crescut avansat în clasament din cauza creșterii euro și a francului elvețian față de dolarul SUA, precum și a „scăderii comparative a costului vieții în cele două orașe asiatice Singapore și Osaka care anterior stăteau în top.
Dintre orașele australiene, Sydney este pe cel mai avansat loc (al 15-lea), urmat de Melbourne (18), Brisbane (38) și Adelaide (46).
EIU observă că pandemia de coronavirus a „afectat obiceiurile de cheltuieli din întreaga lume, prețurile bunurilor esențiale dovedindu-se mai rezistente decât cele considerate neesențiale”. „Îmbrăcămintea este singura categorie care a înregistrat o scădere medie a indicelui.
„Pe de altă parte, produsele electronice de larg consum (clasificate în cadrul activităților recreative) au înregistrat cea mai mare creștere, în conformitate cu întreaga categorie. Această creștere specială poate fi atribuită deficitului de producție și creșterii cererii pe măsură ce oamenii au început să lucreze de acasă. ‘
În partea de jos a listei, care se alătură Damascului și Tașkentului printre cele mai ieftine orașe, se află Lusaka din Zambia și capitala venezueleană, Caracas. Cele mai ieftine orașe sunt astfel Damasc, în Siria, pe locul 133, Tașkent, în Uzbekistan, pe 132, Lusaka, Zambia – 130, Caracas, Venezuela – 130, Almaty, Kazakhstan – 129.
Upasana Dutt, specialist la The Economist Intelligence Unit, a declarat: „Pandemia Covid-19 a cauzat slăbirea dolarului SUA, în timp ce monedele vest-europene și nord-asiatice s-au consolidat față de acesta, ceea ce a schimbat prețurile la bunuri și servicii. Pandemia a transformat comportamentul consumatorilor, întrucât blocările și tendințele, cum ar fi lucrul de acasă, au crescut prețurile produselor electronice de larg consum, iar obiceiurile de a lua masa acasă au luat locul restaurantului pentru familiile din clasa de mijloc. Deși multe vor depinde de evoluția pandemiei, ne așteptăm ca multe dintre tendințele prețurilor de mai sus să continue până în 2021. Având în vedere că economia globală este puțin probabil să revină la nivelurile pre-pandemice până în 2022, cheltuielile vor rămâne restrânse, iar prețurile sub presiune descendentă. Mulți consumatori atenți la prețuri vor acorda prioritate cheltuielilor pentru produse de bază, divertisment la domiciliu și acces mai rapid la internet”