Icoana sfantului Haralambie care a scapat Bucurestiul de ciuma, scoasa la licitatie la Artmark
O icoană de colecţie cu ”salvatorul Bucureștiului”, Sfântul Haralambie, este scoasă la licitație, marți, 14 aprilie, începand cu ora 19.00, pe platforma online a casei de licitații Artmark, prețul de pornire fiind de 250 de euro.
Icoana pe sticlă „Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma”, provine din colecția familiei ieșene Sculy Logotheti, al cărei protagonist, chirurgul Leon Sculy, a fost primul decan al Facultății de Medicină din Iași. Leon Sculy Logotheti s-a născut în 1853, într-o familie nobilă de origine greacă din Piatra Neamţ. A urmat facultatea de medicină la Montpellier (cea mai veche facultate de medicină din Franța) şi Paris, obţinând diploma de doctor în medicină la Paris. Chirurg ”foarte abil şi îndrăzneţ”, a folosit în premieră metoda ”Delorme”.
A practicat intervenţii oftalmologice, toraco-pulmonare și neurochirurgicale, fiind considerat unul din precursorii neurochirurgiei româneşti. Deschis noului, Leon Sculy a introdus în clinică antisepsia, autoclavul, apa sterilizată pentru spălatul mâinilor, a conceput un aparat destinat sterilizării materialului de sutură, a înlocuit sublimatul cu alte substanţe antiseptice mai puţin toxice, precum apa oxigenată. În anul 1899, a instalat în serviciul său primul aparat de roentgendiagnostic. La vârsta de 26 de ani, Leon Sculy era primul profesor ce inaugura cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi, susţinând, în deschidere, un curs de anatomie. El a fost primul decan al facultăţii ieşene (1879–1881). A făcut parte din delegaţia Universităţii din Iaşi, condusă de A. D. Xenopol, care a susţinut în faţa regelui Carol I necesitatea menţinerii Facultăţii de Medicină din Iaşi şi sprijinirea financiară a activităţii acesteia, într-un moment în care Adunarea Deputaţilor, în 1884, anulase fondurile destinate continuării activităţii facultăţii ieşene.
Detalii
Sfântul Haralambie, pe tron, calcă în picioare personificarea ciumei. Pictura este remarcabilă prin acuratețea desenului și gama cromatică sobră.
Icoana scoasă la licitație povestește un episod dramatic din istoria Capitalei, ”Ciuma lui Caragea”, care a ucis peste 900.000 de români. Zilnic, mureau peste 300 de bucureșteni, au consemnat documentele. Singura salvare a românilor se spune că a fost Sfântul Haralambie, cunoscut în tradiția poporului român ca izbăvitorul epidemiei de ciumă, căruia i-au fost înălțate zi și noapte rugăciuni.
Icoana pe sticlă „Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma” a fost realizată într-un atelier transilvănean la începutul secolului al XIX-lea. Autorul îl reprezintă pe sfânt stând pe un tron, ținând ciuma albă legată de grumaz cu un lanț greu de fier, pentru a nu le mai face rău oamenilor care îi cereau ajutorul.
Icoana de colecție, alături de alte 150 de obiecte de artă sacră, inclusiv icoane rarisime din perioada lui Mihai Viteazul, Matei Basarab ori Constantin Brâncoveanu, poate fi văzută online pe artmark.ro.