Industria alimentara de lux se dezintegreaza pe fondul blocajelor
Caviarul și foie gras-ul par sa nu mai fie trecute prea ușor pe lista de cumpărături, iar cu restricțiile sociale care închid mii de restaurante din întreaga lume, cererea de alimente premium scade. Unele produse alimentare de lux și-au pierdut aproape jumătate din valoare de la începutul anului, semnalează analiștii economici.
Un reprezentant al producătorilor de șampanie din Franța a spus că speră că oamenii vor sărbători eliminarea restricțiilor cu o sticlă drăguță, dar se aștepta la un sfârșit de an dificil.
Oricum, se esrimează o scădere de 80%, de la an la an, în privința statului la masă în restaurantele din numeroase țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Canada.
Și oamenii sunt, de asemenea, mai puțin dornici să consume alimente de lux atunci când sunt blocați acasă în mijlocul unei crize de sănătate.
Pe măsură ce restaurantele se redeschid, consumatorii ar trebui să fie precauți cu privire la cheltuieli, atrag atenția consultanții financiari, ceea ce se traduce printr-o cerere în scădere a articolelor de lux care a influențat deja prețurile acestora.
La Tokyo, prețul la carnea de vita Wagyu, cea mai scumpă carne de vită din lume și de cea mai bună calitate, a scăzut cu aproximativ 30% comparativ cu anul trecut.
Prețul Tonului roșu – considerat cel mai bun din Japonia – a scăzut și el cu peste 40 la sută.
În Franța, prețurile de caviar scad aproape de valorile istorice, vânzările de șampanie s-au redus, iar producătorii de foie gras au fost nevoiți să reducă producția.
Pentru a înlătura golul lăsat de restaurante, mulți producători high-end încearcă să ajungă la consumatorii online.
Alții orientează mai multe produse pe rafturile supermarketurilor.
Dar unii vânzători spun că vânzarea în supermarketuri este mult mai puțin rentabilă decât vânzarea în restaurante de înaltă calitate.