Italia va interzice navele de croaziera mari in centrul Venetiei pentru a proteja laguna
Navelor mari de croazieră li se va interzice navigarea în centrul Veneției de la 1 august, au anunțat marți autoritățile italiene, motivând că după ani de avertismente, riscă să provoace daune ireparabile orașului lagunar.
Decizia, confirmată la o reuniune a cabinetului premierului Mario Draghi, vine cu doar câteva zile înainte de o reuniune a organizației culturale a ONU UNESCO, care propusese să adauge Veneția pe lista sa de situri de patrimoniu pe cale de dispariție.
„Decretul adoptat astăzi reprezintă un pas important pentru protecția sistemului de lagune venețiene”, a spus Draghi într-un comunicat.
El a adăugat că vor exista fonduri pentru a atenua impactul asupra ocupării forței de muncă.
Navele vor trebui să acosteze în portul industrial Marghera, unde se vor realiza amenajări, în timp ce navele de croazieră mai mici (de circa 200 de pasageri) vor putea continua să acosteze în centrul oraşului, precizează un comunicat al guvernului.
Cu toate acestea, decizia aceasta este privită ca o soluție temporară, miniștrii cerând soluții pentru un nou terminal permanent.
Organizațiile de mediu și de apărare a patrimoniului solicită de ani de zile interdicția navelor de croazieră de a naviga pe lângă iconica Piață San Marco.
Ei spun că hotelurile plutitoare uriașe provoacă valuri mari care subminează fundațiile orașului și dăunează ecosistemului fragil al lagunei sale.
Veneția a fost inclusă pe lista patrimoniului UNESCO în 1987 ca „capodoperă arhitecturală extraordinară”.
Dar organismul a avertizat luna trecută despre necesitatea unui „management turistic mai durabil” și a recomandat adăugarea Veneției pe lista sa de patrimoniu pe cale de dispariție.
Ministrul italian al culturii, Dario Franceschini, a declarat că, după ani de deliberări despre ce trebuie făcut, decizia a devenit urgentă.
Ministrul infrastructurii Enrico Giovannini a declarat că interdicția este un „pas necesar pentru protejarea integrității ecologice, peisagistice, artistice și culturale a Veneției”.
Se va aplica numai pentru cele mai mari nave, iar cele care transportă aproximativ 200 de pasageri sunt încă permise în centru.
Navele de croiazieră care îndeplinesc oricare dintre cele patru criterii vor fi interzise: cântărind mai mult de 25.000 de tone, măsurând mai mult de 180 de metri lungime, peste 35 de metri înălțime sau producând peste 0,1% sulf.
Vicepreședintele asociației de turism Confturismo, Marco Michielli, a declarat că noua lege reprezintă un „compromis bun”.
„Soluția Marghera ar menține activitatea portuară în Veneția: pe de o parte, ar proteja locurile de muncă și activitățile și, pe de altă parte, va elibera Canalul Giudecca, pe de altă parte”, a spus el.