La Versailles, expozitia „Animalele Regelui” readuce la viata menajeria Regelui Soare
O expoziţie inedită care retrasează istoria menajeriei de la Versailles poate fi vizitată în celebrul palat al regilor Franţei până pe 13 februarie 2022.
Intitulată „Les Animaux du Roi” („Animalele regelui”), expoziţia reînvie pentru prima dată faimoasa menajerie, o clădire octogonală, obiect al tuturor curiozităţilor şi distracţiei suveranilor şi curtenilor lor, construită în 1663 sub domnia lui Ludovic al XIV-lea şi distrusă la începutul secolului XX.
Câinii, pisicile, caii, dar și tigrii, gazelele, maimuțele și elefanții populează Versailles, de marți, 12 octombrie 2021, în centrul unei expoziții fără precedent în celebrul castel. Intitulat Animalele regelui (Les Animaux du Roi), onorează pentru prima dată menajeria mitică din Versailles, construită din 1663 sub domnia lui Ludovic al XIV-lea.
O grădină zoologică extraordinară
Pe vremea Regelui Soare, animalele exotice serveau drept atracție acolo, dar făceau și obiectul unor studii științifice, artistice și filozofice, o istorie trasată prin 300 de picturi, tapiserii, sculpturi, obiecte familiare și animale de pluș, filme, podcast-uri, de asemenea ca un curs enigmatic dedicat copiilor și presărat cu animale fabuloase precum dragoni sau himere.
Expoziția urmărește istoria acestei grădini zoologice extraordinare, plină de pelicani, găini sultane, struți, papagali și pantere, deseori oferite în dar regilor Franței, precum și viziunea istorică și culturală a acesteia văzută de contemporani privilegiați ai erei.
De la crearea sa, explică curatorii expoziției, Palatul de la Versailles a favorizat dezvoltarea unei noi relații cu lumea animală.
Ludovic al XIV-lea iubea crapul, Ludovic al XV-lea iubea pisicile
În Versailles, „cele două dimensiuni sunt suprapuse, animalul reprezentat și fiara reală, vie, care locuiește în menajerie, apartamente, păduri și iazuri, oferind material pentru nenumărate anecdote”, spun specialiștii.
Printre acestea: tandrețea lui Ludovic al XIV-lea pentru crap, cea a lui Ludovic al XV-lea pentru pisici și în special pentru cel botezat „generalul”, precum cel pictat de Jean-Baptiste Oudry.
De asemenea, descoperim povestea celor doi elefanți din Versailles, inclusiv cea a elefantului oferit lui Ludovic al XIV-lea de regele Portugaliei, al cărui schelet este prezentat la expoziție.
Printre animalele care locuiesc în curte, în afara menajeriei, și a căror expoziție spune și povestea sunt cai, mai mult de 2.000 în total, în centrul vieții de zi cu zi și ale marilor ceremonii regale, împărțite între marele grajd (cai de vânătoare și de război) iar cei mici (cai de pescuit și șa).
Mai sunt și câinii, pictați de François Desportes care l-a însoțit pe Regele Soare la vânătoare pentru a-și imortaliza cățelele preferate precum „Zette” și „Nonette” în posturi naturale.
În ceea ce privește maimuțele mici, care populează apartamentele de la Versailles, acestea erau considerate jucării și erau oferite doamnelor de la curte și copiilor.
Vizitatorii expoziţiei vor putea, de asemenea, să descopere reconstrucţia parţială a unui loc care a dispărut din timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea: „le bosquet du labyrinthe”, faimosul labirint de vegetaţie proiectat de arhitectul peisagist Le Nôtre în 1665. Dotat cu circa 40 de fântâni care ilustrează fabulele lui Esop, labirintul găzduia în zilele sale de glorie statuile policrome a 330 de animale fantastice, realizate din plumb.
Expoziția Animalele regelui este deschisă la Palatul Versailles până pe 13 februarie 2022.