NEWS

Laurent Le Bon este noul presedinte al Centrului Pompidou din Paris


Preşedintele Muzeului Picasso, Laurent Le Bon, a fost numit președintele Centrului Pompidou din Paris, cea mai mare și cea mai importantă instituție a orașului axată pe arta modernă și contemporană. Le Bon urmează să preia frâiele muzeului pe 19 iulie.

La Pompidou, Le Bon îi succede lui Serge Lasvignes, care a fost președintele instituției din 2015 și care va părăsi această funcție săptămâna viitoare.

„Laurent Le Bon are o relație foarte specială cu Centrul Pompidou, deoarece a fost curator acolo înainte de a conduce, cu mare talent, Centrul Pompidou-Metz”, a spus Lasvignes într-un comunicat. „Atașamentul său față de originalitatea acestei instituții este de bun augur pentru mine și îi doresc mult succes într-o perioadă care va fi crucială pentru viitorul Centrului Pompidou.”

„Am ales o personalitate extraordinară, cu un parcurs profesional unic, recunoscută pe scară largă în Franţa şi pe plan internaţional, care a avut reuşite magnifice la conducerea Centrului Pompidou Metz şi a Muzeului Picasso din Paris”, precizează comunicatul publicat de Palatul Elysee, citat de AFP.

Mandatul lui Serge Lasvignes, preşedintele Centrului Pompidou din 2015, se va încheia la sfârşitul lunii iunie, iar numele lui Laurent Le Bon se afla deja pe lista posibililor înlocuitori ai acestuia, dar şi printre posibilii succesori ai directorului Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez. În cele din urmă, Laurence des Cars, preşedintele Muzeului Orsay, a fost numită la conducerea Muzeului Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume.

„Deschis şi inventiv, Laurent Le Bon propune deschiderea unor noi teritorii ale creaţiei şi o extindere încă şi mai amplă a ADN-ului pluridisciplinar al Centrului Pompidou”, se afirmă în acelaşi comunicat.

Aflat la conducerea Muzeului Picasso din 2014, Laurent Le Bon, în vârstă de 52 de ani, este o personalitate omniprezentă în universul muzeal parizian şi este considerat unul dintre cei mai buni experţi în arta modernă şi contemporană.

Totuși, alegerea sa la cîrma Centrului Pompidou este considerată o alegere conservatoare în comparație cu alte numiri recente la unele dintre cele mai importante muzee din Paris. În mai, Laurence des Cars a devenit prima femeie care a condus Luvrul în istoria sa de 228 de ani. Și în 2020, Emmanuel Kasarhérou, care este Kanak, a devenit primul indigen care a condus Muzeul Quai Branly – Jacques Chirac.

Cea mai faimoasă expoziție a lui Le Bon este sondajul Dada, desfășurat la Centrul Pompidou în 2005. Expozitia, care a călătorit mai târziu la National Gallery of Art din Washington, DC și Muzeul de Artă Modernă din New York, a prezentat peste 400 obiecte și a primit aprecieri universale.

În anii care au urmat, Le Bon a obținut o recunoaștere pe scară largă pentru expozițiile strălucitoare care au inclus expoziții pentru Jeff Koons și Takashi Murakami, ambele la Palatul Versailles, în 2008 și, respectiv, 2010. Anul în care a organizat spectacolul Murakami, a devenit director al Centrului Pompidou-Metz, un muzeu-soră din nord-estul Franței, iar în 2014, a preluat funcția la Muzeul Picasso, într-o perioadă deosebit de haotică, marcată de disidența personalului și dificultăți financiare.

În ultimele luni, mulți au speculat despre cine ar putea succede pe Lasvignes. În aprilie, Times of London a raportat că muzeul căuta o femeie președintă – o „Madame Pompidou”. O singură femeie a condus vreodată Centrul Pompidou de la înființarea sa în 1969: Hélène Ahrweiler, care a supravegheat muzeul din 1989 până în 1991.

Le Bon ocupă însă poziția conducător la Centrul Pompidou, în timp ce muzeul se pregătește să închidă timp de patru ani pe fondul renovărilor. În prezent, este de așteptat să fie închis din 2023 până în 2027. În acest timp, muzeul va deschide un nou muzeu satelit în Jersey City.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *