Liderul pieței de curierat estimează un avans de 15% al afacerilor în 2023. FAN Courier, brandul preferat de companii pentru expediții
FAN Courier estimează că va încheia anul 2022 cu o cifră de afaceri de 225 de milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul anterior, pe fondul unui an plin de provocări și incertitudini. Compania a continuat și în 2022 investițiile masive în tehnologizare, digitalizare și servicii de livrare alternativă, precum și în extinderea și automatizarea HUB-urilor, consolidându-și constant poziția de lider al pieței de curierat. 2022 este anul cu un nivel record al investițiilor planificate și realizate: 31,5 milioane de euro.
De altfel, potrivit unui studiu Mercury Research despre industria de curierat FAN Courier se menține pe primul loc în preferințele românilor, fiind și în 2022 cel mai cunoscut și cel mai utilizat serviciu de curierat din România. Clienții companiei consideră că atuurile pe care FAN Courier le are în fața concurenței sunt calitatea serviciilor, soluțiile digitale complexe, tehnologiile performante de sortare și echipa formată din oameni profesioniști și amabili gata să vină cu soluții adaptate nevoilor clienților.
În 2023, FAN Courier estimează o creștere a pieței de curierat cu 10-15%, după ce în acest an a atins o valoare de 850 milioane de euro. În contextul avansului industriei, FAN Courier previzionează pentru anul următor o creștere de 15% a business-ului propriu.
”2022 a fost un an plin de incertitudini și provocări, venit după alți doi ani dominați de imprevizibilul dat de pandemie. Anul acesta, cea mai mare provocare a fost gestionarea corectă a creșterii prețurilor la combustibil și energie, costuri cu impact semnificativ în activitatea noastră curentă. Din cauza acestor scumpiri, am fost nevoiți să majorăm tarifele cu 6-7% și să introducem indexul de combustibil pentru fiecare expediție. Impactul creșterii costurilor a fost atât de puternic încât ne așteptăm la o scădere semnificativă a profitabilității. Am observat în piață, mai ales după izbucnirea războiului în Ucraina, dar și din cauza scumpirilor în lanț la produsele de bază, o stare de așteptare și de chibzuință în rândul consumatorilor, stare generată în mare parte de scăderea puterii de cumpărare. La categoria vești bune putem aminti o creștere a interesului clienților pentru livrările alternative – lockere, Collect Point, etc. -, zone spre care am direcționat și noi o mare parte din investițiile din acest an”, a declarat Adrian Mihai, CEO și cofondator al FAN Courier.
În 2022, comerțul online a avut o pondere de 60-65% în activitatea companiei, iar estimările rămân în continuare de creștere, mai ales în contextul campaniilor tradiționale de discount-uri din ultimele două luni ale anului.
În ceea ce privește campania de Black Friday din acest an, majoritatea sellerilor au avut creșteri importante, fapt care s-a reflectat și în creșterea activității FAN Courier. Particularitatea din acest an a fost că s-a înregistrat o scădere a comenzilor de bunuri cu ciclu de viață mai mare (ex: electrocasnice), în favoarea bunurilor de larg consum (ex: haine, cosmetice etc.).
Nivelul investițiilor atins de FAN Courier în acest an a depășit 31,5 milioane de euro, cele mai importante proiecte fiind dezvoltarea rețelei de lockere, digitalizarea, extinderea și tehnologizarea mai multor HUB-uri din țară și extinderea flotei auto.
”În acest an, de departe cea mai amplă investiție pe care am derulat-o a fost cea în dezvoltarea rețelei de lockere FANbox. Este un proiect care va avea o perioadă de implementare mai lungă, cu mai multe etape, pe care le-am anunțat deja. În prima fază, acest proiect a necesitat o investiție de 10 milioane de euro, pe care am făcut-o în acest an. De asemenea, am continuat investițiile începute în anii anteriori la HUB-ul de la Cluj, pe care l-am dat în folosință în luna mai, investiție care a crescut semnificativ și calitatea serviciilor, dar și volumele tranzitate. Pe termen mediu și lung, planurile noastre sunt să transformăm HUB-ul din Cluj–Napoca într-unul internațional. Tot în acest an, am început extinderea HUB-ului de la Brașov, investiție pe care o vom continua în 2023 și am dotat HUB-ul de la Arad cu un sistem de sortare performant. În plus, la nivel național, am implementat plata cu cardul la curier dar și alte soluții de digitalizare, care oferă clienților alternative simple și rapide de folosire a serviciilor noastre”, a declarat Felix Pătrășcanu, cofondator FAN Courier.
Pe lista de investiții pentru 2023 se află construirea unui nou HUB în Ștefănești ce va cuprinde un depozit de fullfilment, o clădire de birouri și o parte de depozit de curierat, dotat cu tehnologii performante de sortare și picking. De asemenea, anul viitor se va finaliza și HUB-ul de la Brașov, care va fi dotat cu o bandă de sortare modernă. Continuarea extinderii rețelei de lockere la nivel național, precum și achiziția de mașini electrice și investițiile în sustenabilitate sunt, de asemenea, prioritare în 2023.
În 2022, FAN Courier a majorat numărul de angajați la nivel național de la 7.500 la 7.900 și intenționează să păstreze aceeași rată anuală de creștere și în 2023.
FAN Courier vizează poziția de lider de piața în Republica Moldova și extinderea pe alte piețe internaționale
În 2022, FAN Courier a continuat dezvoltarea în Republica Moldova și vizează intrarea și pe alte piețe internaționale, începând din 2023. La un an de la intrarea în Republica Moldova și după o investiție inițială de 3 milioane de euro, liderul pieței de curierat din România a devenit un jucător important pe piața din țara vecină.
”Activitatea este în parametri, deși planurile de creștere au decelerat din cauza războiului din Ucraina, având în vedere că Republica Moldova este mai afectată decât România de acest conflict. Avem ca obiectiv poziția de lider de piață și în țara vecină, astfel că ne menținem planurile de investiții și ne dorim să oferim clienților din Republica Moldova acces la piața europeană, iar celor din România acces la piața din Republica Moldova. Pentru 2023, ne propunem ca FAN Moldova să-și dubleze numărul de filiale, așadar vom face investiții importante în flotă și în numărul de angajați. Suntem, totodată, din ce în ce mai interesați și de alte piețe internaționale și vom identifica oportunitățile de extindere, astfel încât să oferim clienților din Europa Centrală și de Vest acces la piața din România și invers”, a precizat Neculai Mihai, cofondator FAN Courier.
FAN Courier a creat Departamentul de Sustenabilitate și Impact
Sustenabilitatea este o direcție strategică de dezvoltare luată în considerare de companii din tot mai multe sectoare de activitate, astel că este necesară integrarea ei în businessul curent. Tocmai de aceea, începând din acest an, FAN Courier a înființat Departamentul Sustenabilitate și Impact, în vederea obținerii unui echilibru între nevoile și interesele tuturor părților implicate – mediu înconjurător, angajați, acționari, furnizori, clienți etc. Un obiectiv foarte important asumat, de altfel, de FAN Courier este neutralizarea amprentei de carbon până în anul 2040, fiind prima companie românească semnatară a The Climate Pledge.
La FAN Courier, conceptul de sustenabilitate se reflectă în responsabilitatea fiecărui angajat, dar și în modalitatea de gestionare a deșeurilor, pentru care compania derulează campanii de conștientizare și educare în rândul angajaților astfel încât să obțină un procent din ce în ce mai mare de materiale reciclate.
În ceea ce privește producția de energie regenerabilă, în perioada 2021-2022, compania a investit 1,8 milioane de euro într-o instalație de panouri fotovoltaice la sediul central din Ștefăneștii de Jos. Conform estimărilor, acestea vor acoperi aproximativ 40% din consumul propriu, iar surplusul de energie va fi distribuit în rețeaua publică. De asemenea, în viitor, vehiculele electrice din flota FAN Courier vor fi încărcate cu energie verde produsă “in-house”. În prezent, mobilitatea electrică este reprezentată de un proiect pilot de livrări nepoluante, FAN Courier fiind unul dintre pionierii în curierat care a investit în această zonă.
În ceea ce privește ambalajele, FAN Courier caută constant alternative din ce în ce mai sustenabile. A introdus deja în ofertă plicuri din carton reciclat și a testat, totodată, alternative de ambalaje din plastic reciclat. Planul pentru prima jumătate a anului următor este introducerea treptată în sistem a cât mai multor plicuri din plastic reciclat, reducând astfel impactul asupra mediului. Compania a făcut teste și pe zona de ambalaje biodegradabile, dar acestea nu s-au dovedit suficient de rezistente pentru livrare. FAN Courier se angajează în continuare să depună eforturi pentru a identifica și introduce ambalajele cu cel mai mic impact asupra mediului.
FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai. FAN Courier a devenit, în 2006, liderul pieței românești de curierat, poziție consolidată constant datorită investițiilor și serviciilor cu valoare adăugată noi, introduse permanent.
FAN Courier deservește cei peste 60.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 7.900 de angajați și colaboratori și a unei flote auto de aproximativ 4.500 de autovehicule.
Serviciile FAN Courier de expediere și livrare sunt disponibile atât la nivel național, numărul de localități deservite fără kilometri suplimentari crescând permanent, cât și la nivel internațional.
Studiu Mercury Research despre industria de curierat: FAN Courier este pe primul loc în preferințele românilor
FAN Courier se menține pe primul loc în preferințele românilor, fiind și în 2022 cel mai cunoscut și cel mai utilizat serviciu de curierat din România. Clienții companiei consideră că atuurile pe care FAN Courier le are în fața concurenței sunt calitatea serviciilor, soluțiile digitale complexe, tehnologiile performante de sortare și echipa formată din oameni profesioniști și amabili gata să vină cu soluții adaptate nevoilor clienților.
Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale studiului anual de evaluare a brandurilor de curierat de pe piața locală, realizat de compania de cercetare Mercury Research.
Potrivit cercetării, FAN Courier rămâne cel mai cunoscut furnizor de servicii de curierat rapid, două treimi dintre persoanele chestionate menționând acest brand pe primul loc. Și la notorietate spontană, mențiunile rămân ridicate (92%, cu mult peste următorii clasați), FAN Courier fiind primul brand care le vine în minte respondenților când se gândesc la un furnizor de servicii de curierat.
FAN Courier și-a păstrat, în 2022, prima poziție în clasament și la gradul de utilizare a serviciilor companiei (atât încercare – 94% din totalul pieței, cât și utilizare curentă – 77%) și în preferințele utilizatorilor (62% îl menționează ca furnizor preferat de servicii de curierat rapid).
”Le mulțumim partenerilor noștri pentru încrederea acordată în fiecare zi și îi asigurăm că depunem în continuare toate eforturile pentru a ne ridica la înălțimea așteptărilor lor. Anul acesta a fost pentru noi toți unul dificil, marcat de incertitudini și scumpiri pe care am încercat să le ținem în frâu, conștienți de impactul în prețurile finale ale tuturor. Încercăm să compensăm cu investiții pe partea de automatizare, digitalizare și servicii de livrări alternative, care să simplifice și să accelereze expedițiile, în beneficiul clienților noștri. Continuăm să investim și continuăm să căutăm soluții alternative la energia tradițională – în acest sens am făcut deja un prim pas anul acesta prin instalarea de panouri fotovoltaice la sediul din Ștefănești, sistem care va asigura aproximativ 40% din consumul propriu de energie.”, a declarat Adrian Mihai, CEO și cofondator FAN Courier.
Livrările efectuate de FAN Courier sunt evaluate și în 2022 ca fiind mai bune decât cele ale concurenților, atât în ceea ce privește timpul, calitatea, dar și amabilitatea și profesionalismul curierului.
Persoana dedicată de la FAN Courier cu care companiile colaborează este în general evaluată pozitiv sau foarte pozitiv pe toate atributele – promptitudine, disponibilitate, pro-activitate și înțelegere a nevoilor, fără schimbări semnificative față de anul precedent.
În ceea ce privește sursele de informare despre activitatea și serviciile oferite de companiile de curierat, prietenii și cunoscuții reprezintă cea mai importantă sursă de informare despre FAN Courier (45%). Site-ul oficial și canalele de social media (Facebook, LinkedIn, Instagram) sunt, de asemenea, surse importante de unde clienții companiei își iau informațiile.
FAN Courier desfășoară anual un studiu de monitorizare a performanței brandurilor de curierat rapid, în rândul companiilor care utilizează astfel de servicii din România, cu obiectivul de a evalua propria performanță în context competitiv. Studiul din acest an, realizat de compania de cercetare Mercury Research, s-a derulat în perioada octombrie-noiembrie 2022, pe un eșantion reprezentativ de peste 300 de companii din România.