Features

Mâncăruri de lux produse în laborator: Caviarul ar putea fi accesibil pentru toată lumea. Friptura de tigru și burgerii de leu, în curând pe mesele din Marea Britanie


A fost considerat întodeauna  un produs de lux rezervat celor bogați, dar caviarul ar putea fi în curând disponibil pentru oricine datorită oamenilor de știință care îl produc în laborator.

Oamenii de știință de la Caviar Biotec și University College London au ”cultivat” caviarul într-un lichid biochimic, folosind celule provenite de la pește care au fost apoi replicate în laborator.

Tehnologia ar putea permite producerea într-o cameră de 300 de metri pătrați, a mai mult caviar decât este produs la nivel global în fiecare an și ar putea duce la scăderea prețurilor acestui produs exclusivist, comentează presa britanică.

In mod natural, durează până la 14 ani pentru a fi  ”creată” o cutie de 125 g de ”pepitele minuscule de aur negru” care se vinde cu aproximativ 160 de lire sterline.

În Europa, se estimează că caviarul cultivat în laborator va fi disponibil la un preț mai mic în 2024 sau 2025, potrivit fondatorului Caviar Biotec, scrie DailyMail.

Caviarul este un aliment de lux care este compus în mod tradițional din ouăle nefertilizate, cunoscute din punct de vedere tehnic ca ovocite, ale peștilor sturion.

Cererea globală de caviar este de așteptat să crească la 3.000 de tone pe an până în 2050, de unde și provocarea oamenilor de știință, dar și a întreprinzătorilor de a găsi o soluție alternativă de producție.

Firma londoneză Caviar Biotec a dezvoltat un program fezabil de cercetare și dezvoltare, practic un pioneierat tehnologia de creștere a caviarului în afara peștilor sturion.

Se pare că, în laborator, celule de sturion cresc în 40 de zile într-un lichid biochimic.  

Deși va fi în continuare scump, caviarul crescut prin această tehnologieva fi mult mai ieftin de produs. 

„Avem exact aceeași celulă care se transformă în caviar și o creștem într-un lichid, nu în interiorul unui pește”, a declarat pentru Times Ken Benning, fondatorul Caviar Biotec, cu sediul la Londra . 

Benning a spus că prețul caviarului său cultivat în laborator va fi mai puțin costisitor decât al caviarului de ultimă generație Beluga, deși nu ar da un preț anume. 

Benning a spus că omenirea jefuiește oceanele pentru a-și satisface pofta pentru caviar și fructe de mare în general, dar că în curând „nu va mai rămâne niciun pește pentru aceasta”. Caviarul cultivat în laborator oferă o opțiune mult mai durabilă.  

Benning, care a deschis prima fermă de caviar din Anglia pe Exmoor în 2013, a spus că speră să extindă și să producă ouă pe scară largă până la sfârșitul anului, după ce și-a depus IP-ul la Oficiul de Proprietate Intelectuală din Regatul Unit. 

Pentru a-și face caviarul, echipa începe prin a lua celule din sacul de ouă al unui sturion pentru a le reproduce într-un bioreactor – un aparat pentru creșterea organismelor în condiții controlate. 

Există cinci etape în crearea și maturarea ouălor de sturion nefertilizate, cunoscute sub numele de ovocite. Ouăle sunt recoltate în mod normal în a treia etapă, înainte de ovulație, pentru a produce caviar.

Costul de piață al caviarului cultivat în laborator va depinde în mare măsură de prețurile mediului de creștere utilizat în bioreactor, dar astfel de prețuri sunt în scădere, a spus Benning. 

Trecerea la producția de masă va reduce costurile și, de asemenea, va deschide o mai mare utilizare a uleiurilor, care sunt pline de proteine ​​sănătoase, minerale și vitamine, ca ingredient în alte alimente și produse de frumusețe. 

O mare parte din costul ridicat al hranei de lux se datorează faptului că femelele de sturion au nevoie de mult timp pentru a ajunge la maturitatea de depunere a ouălor.

Sturionul siberian, principala specie crescută la Exmoor, are nevoie între patru și cinci ani pentru a ajunge la maturitatea de ouat, în timp ce femelele de sturion alb nu încep să depună ouă până la vârsta de 14 ani.

Odată ce peștele poate produce ouă, producătorii pot fie să-l omoare și să recolteze ouăle și carnea, fie să injecteze hormoni în peștele viu pentru a-l face să-și elibereze ouăle.

Dar acest lucru va deveni din ce în ce mai „inacceptabil din punct de vedere social”, pe măsură ce oamenii devin mai conștienți de problemele etice din industria alimentară, crede Benning. „Suntem încrezători că cinci ani mai jos, mentalitatea în jurul spațiului de cultură a agriculturii celulare va fi foarte diferită de ceea ce este acum”. 

Deși o astfel de tehnică este mai etică, alimentele create într-un laborator din celule animale nu sunt vegetariene, potrivit unui studiu recent.

Din acest motiv, Societatea Vegană nu va certifica caviarul cultivat în laborator ca vegetarian sau vegan. 

Friptura de tigru cultivată în laborator și burgerii cu leu ar putea fi în curând pe mesele din Marea Britanie 

Carnea exotică cultivată în laborator, cum ar fi fripturile de tigru și burgerii de leu, ar putea fi disponibilă în curând în Marea Britanie, ca parte a planurilor ambițioase ale unui start-up de tehnologie alimentară.

Primeval Foods, cu sediul în Londra, vrea să găzduiască sesiuni de degustare la restaurantele cu stele Michelin din oraș pentru a-și etala produsele „cultivate”, care sunt crescute din celule animale și sunt mult mai puțin dăunătoare pentru mediu, spun ei.

Fondatorul companiei, Yilmaz Bora, spune că motivul pentru care carnea de vită și puiul sunt atât de populare este că animalele din care provine carnea sunt „cel mai ușor de domesticit”.

Prin extragerea celulelor animalelor exotice precum girafele, elefanții și pisicile mari, carnea pe care majoritatea oamenilor nu le-au încercat niciodată până acum ar putea fi în curând pe rafturile supermarketurilor, în așteptarea aprobării de reglementare.

Carnea de cultură oferă nutriția și experiența senzorială a cărnii reale, fără elementele negative ale colesterolului, grăsimilor saturate și „cheltuiala naturii și a animalelor”, susțin cei care promovează aceste tehnologii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *