PERSONAL LUXURY

Marea Britanie interzice vanzarea de masini noi cu combustibil fosil pana in 2030. Tesla si Uber fac presiuni in SUA


Guvernul Marii Britanii și-a anunțat în mod oficial planul mult așteptat de a interzice vânzarea motoarelor cu combustie internă până în 2030, ca parte a unui „plan în zece puncte” extins pentru o „revoluție industrială ecologică”. Chiar dacă programul este concentrat pe problematica privind locurile de muncă, tehnologia, investițiile și industria, componenta de transport este substanțială și aduce o interdicție stabilită în urmă cu mai puțin de un an perioada 2030-2040. Altfel spus, mașinile și furgonetele noi alimentate integral cu benzină și motorină nu vor mai putea fi vândute în Marea Britanie începând cu 2030, potrivit anunțului făcut de premierul Boris Johnson. Premierul a precizat că unele mașini hibrid vor fi permise în continuare, potrivit presei internationale.

Anunțul vine doar câteva ore după ce la Washington a fost anunțată o nouă alianță între Tesla, Rivian și Uber, denumită „Zeta 2030“, care vizează 100% vânzări de vehicule electrice ca cotă de piață până în 2030.

Criticii planului britanic spun că suma de 4 miliarde de lire sterline alocată este mult prea mică pentru amploarea provocării.

Suma totală de bani noi anunțați în pachet este a 25-a parte din costul proiectat de 100 de miliarde de lire sterline pentru calea ferată de mare viteză, HS2. Guvernul declară că face parte dintr-un pachet mai mare, de 12 miliarde de lire sterline, pentru investiții publice care ar putea atrage mai multe finanțări din sectorul privat.

Planul include finanțare pentru o centrală nucleară mare și pentru reactoare nucleare mai mici, despre care Guvernul speră că vor crea aproximativ 10.000 de locuri de muncă. Guvernul speră că vor fi create până la 250.000 de locuri de muncă în ansamblu – în special în nordul Angliei și în Țara Galilor.

Revoluția energiei curate va afecta și locuințele, pentru că din 2023 noile case vor trebui încălzite fără a utiliza gaze naturale. Guvernul vizează instalarea a 600.000 de pompe de căldură pe an până în 2028.

Un alt punct cheie al planului este o investiție de 1,3 miliarde de lire sterline în punctele de încărcare a vehiculelor electrice. Subvențiile pentru cumpărătorii de vehicule electrice se vor ridica la 582 milioane de lire sterline pentru a ajuta oamenii să susțină tranziția.

Analiștii spun că aceste noi ambiții pentru 2030 vin într-un moment în care creșterea vehiculelor cu emisii zero în Marea Britanie este în creștere, dar cu o rată prea lentă pentru ca țara să fie pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele de emisii. Cota de piață a vehiculelor electrice în vânzările de mașini noi a crescut de la 0,9% în 2019 la 4,6% în 2020. La acest ritm de creștere, ar mai fi nevoie de 25 de ani înainte ca vehiculele electrice să domine vânzările de mașini noi.

Recent, Greenpeace Marea Britanie a publicat un studiu al Cambridge Econometrics care a constatat că stabilirea unei date pentru 2030 pentru o interdicție de vânzare a vehiculelor cu combustibil fosil ar crea 32.000 de noi locuri de muncă în decurs de zece ani și ar crește PIB-ul cu 0,2%, din cauza creșterii activității economice și a industriilor noi stimulate prin politică.

„Vom investi mai mult de 2,8 miliarde de lire sterline în vehicule electrice, împânzind teritoriul cu puncte de încărcare și creând baterii de lungă durată în fabricile din Marea Britanie”, spune prim-ministrul britanic Boris Johnson, așa cum a fost raportat în Financial Times. „Acest lucru ne va permite să încheiem vânzarea de mașini și autoutilitare noi pe benzină și motorină în 2030. Cu toate acestea, vom permite vânzarea de mașini și autoutilitare hibride care pot parcurge o distanță semnificativă, fără carbon care iese din țeavă de evacuare până în 2035”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *