NEWS

Miliardarii lumii au devenit si mai bogati in timpul pandemiei de coronavirus


Pandemia de coronavirus i-a făcut pe superbogaţii din întreaga lume şi mai bogaţi, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă PwC şi marea bancă elveţiană UBS, citat de presa internațională.

La sfârşitul lunii iulie, activele totale ale celor peste 2.000 de miliardari ai lumii au ajuns la un nivel record de aproximativ 10,2 trilioane de dolari, potrivit analizei, publicată miercuri. Acest nivel depăşeşte vârful anterior de 8,9 trilioane de dolari, atins la sfârşitul anului 2017.

Sporirea bogăţiei superbogaţilor s-a datorat în parte recuperării pieţelor bursiere, în timp ce investiţiile în zone cu creştere rapidă precum tehnologia şi îngrijirea sănătăţii s-au dovedit a fi în special motoare de făcut avere, conform studiului.

În prezent 2.189 bărbaţi şi femei au averi de peste un miliard de dolari. Numerar, bunuri imobiliare şi de lux, precum şi acţiuni şi companii listate la bursă au fost luate în considerare în evaluarea averilor lor, în timp ce datoriile au fost deduse.

În Germania, activele nete ale ultra-bogaţilor au crescut la 594,9 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iulie, după o scădere la începutul pandemiei de coronavirus. Numărul miliardarilor în ţară a crescut de la 114 la 119.

Pentru raport, UBS şi PwC au analizat datele de la 2.189 de miliardari din 43 de ţări şi au realizat interviuri cu 60 de miliardari.

Potrivit the Guardian, în februarie și martie se preconiza că pandemia va fi un dezastru global, astfel că piețele de acțiuni au intrat în declin, dar, de la sfârșitul lunii martie, piețele de acțiuni au început să revină, determinate de un stimulent fiscal imens. Miliardarii s-au descurcat extrem de bine în timpul crizei de COVID.

Josef Stadler, șeful departamentului global de birouri familiale al UBS: În prezent, cel mai bogat om de pe planetă este Jeff Bezos, fondatorul și directorul executiv al Amazon, cu o avere de 189 miliarde de dolari. Bogăția lui a crescut anul acesta cu încă 74 de miliarde de dolari, datorită creșterii prețului acțiunilor Amazon, pe măsură ce tot mai mulți oameni s-au arătat interesate să cumpere acțiuni.

Unul dintre acești investitori este modelul și antreprenorul din domeniul cosmeticelor Kylie Jenner. Cei mai mulți bani i-a încasat însă în acest an Elon Musk, fondatorul companiei de mașini electrice Tesla, averea sa crescând cu până la 103 miliarde dolari.

Potrivit Capital.ro, averile miliardarilor sunt deseori în pericol să scadă brusc, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Elon Musk. La începutul lunii septembrie, averea fondatorului Tesla și SpaceX a suferit cea mai puternică scădere a averii sale într-o singură zi, ca urmare a prăbușirii acțiunilor companiei sale. Pierderile înregistrate de acesta sunt cele mai mari din istoria indicelui miliardarilor realizate de Bloomberg.

Averea netă a lui Elon Musk a scăzut marţi, 8 septembrie, cu 16,3 miliarde de dolari, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi în istoria indicelui miliardarilor realizate de Bloomberg, după ce prăbuşirea acţiunilor Tesla a continuat. Titlurile Tesla au scăzut la Bursa de la New York cu 21%, cel mai sever recul înregistrat vreodată, după ce General Motors Co (GM) a anunţat că va plăti aproximativ două miliarde de dolari pentru achiziţionarea unei participaţii de 11% la producătorul american de camioane electrice Nikola Corp, o tranzacţie care va ajuta grupul american să concureze cu Tesla şi Ford. Chiar şi așa, Elon Musk rămâne cu o avere de peste 82 miliarde de dolari.

Declinul Tesla pe bursă începuse în urmă cu o săptămână, după ce acţiunile producătorului american de vehicule electrice nu au fost incluse în indicele S&P 500 al Bursei de la New York.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *