Travel

Muzeul Carnavalet, cel mai vechi din Paris, se redeschide dupa renovari ample


Muzeul Carnavalet, cel mai vechi din Paris, îşi redeschide porţile sâmbătă, după patru ani de campanie de renovare ”titanică” a clădirii emblematice situată în centrul capitalei franceze şi care relatează povestea acesteia din vremuri străvechi până în prezent.

”Acest proiect de renovare a fost titanic”, a declarat miercuri primarul Parisului, Anne Hidalgo, la inaugurarea muzeului ce prezintă istoria oraşului, redenumit ”Musée Carnavalet – Histoire de Paris”.

Pentru renovarea întregului edificiu, închis începând din octombrie 2016, au fost necesari patru ani de lucrări majore, de la renovarea faţadelor şi a acoperişurilor până la modernizarea clădirii (electricitate, siguranţă la incendiu), cu un buget de 58,3 milioane de euro, scrie Agerpres.ro.

Deschis în 1880, muzeul din arondismentul 3 găzduieşte un număr de aproximativ 625.000 de lucrări care relatează istoria Parisului, din preistorie până în prezent, în două hoteluri istorice private din cartierul Marais.

”Într-o perioadă în care francezii îşi redescoperă muzeele şi monumentele naţionale după luni îndelungate de privare, redeschiderea către public a acestui loc încărcat de istorie marchează în cel mai frumos mod reluarea vieţii culturale pariziene”, a subliniat ministrul Culturii, Roselyne Bachelot.

Ea a lăudat, de asemenea, ”toţi actorii implicaţi în acest proiect”, care ”au reuşit să reconstituie un traseu istoric format din 3.800 de încăperi fără a pierde farmecul vechiului muzeu”.

De asemenea, în urma lucrărilor de renovare, vizita în muzeu devine accesibilă pentru 95% dintre persoanele cu mobilitate redusă, iar aproape 10% din lucrări sunt expuse la înălţimea copiilor.

Trei scări contemporane fac legătura între zone ale clădirii şi permit efectuarea de vizite tematice de-a lungul unui traseu reorganizat, conceput în funcţie de cronologie.

Pentru prima dată, Renaşterea îşi face apariţia pe traseul muzeului, care se deschide de asemenea, şi perioadelor Evului Mediu şi secolelor XX şi XXI.

Singurul muzeu cu acces liber din capitală, instituţia îşi va redeschide porţile pentru public la data de 29 mai.

În sălile care găzduiesc expoziţii temporare (singurele cu acces plătit), o expoziţie a lui Henri Cartier-Bresson, ”Revoir Paris”, va fi organizată în primele luni de la redeschidere, aceasta fiind urmată de o expoziţie dedicată lui Marcel Proust, începând din decembrie.

Directoarea Valerie Guillaume a săptămâna trecută pentru Reuters că se aşteaptă ca muzeul, administrat de municipalitatea Parisului, să revină rapid la rutina de dinainte de COVID-19 odată cu relaxarea restricţiilor, când turiştii străini reprezentau jumătate dintre vizitatori.

Printre operele de artă expuse – multe dintre acestea scoase pentru prima dată din depozite – se numără tablouri, casete cu produse de înfrumuseţare, servicii de ceai folosite de Napoleon, primele fotografii ale Turnului Eiffel, monede de aur din secolul al II-lea î.e.n., dar şi un canoe din Neolitic şi un gargui din secolul al XII-lea de pe catedrala Notre-Dame.

Începând cu 19 mai, multe muzee din Franţa au început să se redeschidă după ce şi-au închis porţile în octombrie anul trecut din cauza pandemiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *