Muzeul Prado oferă experiențe olfactive asociate unui tablou de Brueghel
O nouă expoziţie a muzeului Prado din Madrid le va permite vizitatorilor să inhaleze aromele a zece elemente din tabloul ”The Sense of Smell” (Simțul mirosului), realizat de Peter Paul Rubens şi de Jan Brueghel cel Bătrân, potrivit The Guardian.
Cardinalul italian Federico Borromeo din secolul al XVII-lea a fost atât de impresionat de opera lui Jan Brueghel cel Bătrân, încât i-ar fi scris artistului că simțea însăși primăvara în minusculele petale și frunze care au înflorit din pensula maestrului flamand.
Patru sute de ani mai târziu, vizitatorii Muzeului Prado din Madrid pot experimenta parfumurile răspândite de pictura lui Brueghel din 1617-18.
Pentru cea mai recentă expoziție, muzeul a apelat la serviciile curatorilor, cercetătorilor – și casei de parfum Puig – pentru a recrea aromele a 10 dintre numeroasele elemente care apar în opera lui Brueghel.
Lucrarea, care face parte dintr-un set de cinci creaţii dedicate simţurilor, înfăţişează o frumoasă grădină, plină de plante şi flori, unde păuni se plimbă agale, iar porcuşori de guineea mănâncă liniştiţi. Brueghel a pictat flora şi fauna, în timp ce Peter Paul Rubens a contribuit cu figurile alegorice.
Inspirat de imaginile sale amețitoare, Alejandro Vergara, șeful secțiunii de pictură flamandă de la Prado, a avut o idee vara trecută.
„M-am gândit cu voce tare o vreme și am avut diferite conversații cu prietenii și colegii în urmă cu aproximativ un an și așa s-a născut ideea de a ne concentra pe simțul mirosului și de a avea un parfumier care să lucreze la tablou, să identificăm ce elemente există în acesta și să creeze 10 arome”, a spus Vergara.
Odată ce cercetătorii au identificat cele 80 de specii diferite de plante și flori din tablour, Gregorio Sola, parfumierul senior al Puig, a început apucat să creeze unele dintre arome.
Roadele muncii sale pot fi mirosite prin cele patru difuzoare instalate în camera 83 de la Prado, care difuzează miresmele calibrate cu grijă la atingerea unui ecranul: iasomie, trandafir, nard, smochin, flori de portocal, narcise, un buchet de trandafiri, iasomie şi garoafe, iris, dar şi o pereche de mănuşi cu aromă de ambră.
În timp ce Sola a preferat să nu evoce şi mirosul porcuşorilor de guineea, al păunilor sau al câinelui de vânătoare prezent în cadru, a recreat în schimb mirosul unei zibete care stă tolănită în colţul din dreapta jos al picturii. Difuzoarele Puig emană un miros greu de zibetă, care, din fericire, se estompează rapid.
”Zibeta emană un miros destul de aspru şi de murdar, dar se găsea în toate reţetele de parfumuri din anii 1500 şi 1600”, a spus parfumierul. ”Aceasta pentru că era folosit cafixativ, pentru ca parfumul să dureze pe piele”.

Parfumul este sintetic – „deci niciun animal nu a fost rănit” – în timp ce toate celelalte se bazează pe esențe naturale de cea mai bună calitate, inclusiv irisul, care este de două ori mai scump decât aurul din cauza procesului de extracție lung, lent și complicat.
Potrivit lui Vergara, „expoziția ciudată, inovatoare” are scopul de a iniția vizitatorii în lumea miniaturală a lui Brueghel și în cea a aromelor specifice secolelor trecute.
”Brueghel este fenomenal, dar mulţi oameni nu se concentrează asupra sa, iar motivul este că pictează la o scară foarte mică, iar tablourile sale sunt dificil de admirat într-un muzeu”, a spus curatorul.

”Iar numele Brueghel este complicat, întrucât oamenii nu ştiu la care Brueghel se uită, pentru că-l aveam pe Pieter Bruegel cel Bătrân, fiul lui, Jan, şi mai sunt câţiva alţi Brueghel care pot crea confuzie”.
Dar, a adăugat Vergara, ”Simțul mirosului” este o pictură incredibil de frumoasă, realizată prin folosirea unor pensule cu un singur fir și cu ajutorul unei lupe. El speră că amestecul neobișnuit de imagine și miros va stârni interesul vizitatorilor pentru întreaga serie dedicată celor cinci simțuri.
„Cred că este o vizită foarte frumoasă la un muzeu – în 45 de minute te uiți la cinci tablouri frumoase și te conectezi cu această idee la care nu te aștepți: mirosul trecutului.”
Sola speră că aromele sale vor ajuta la fixarea imaginii lui Brueghel în mintea oamenilor la fel de intens pe cât moscul de zibetă fixează un parfum.
„Memoria noastră olfactivă este mai puternică decât memoria noastră vizuală sau auditivă: amintirea parfumului mamei noastre, a primului nostru sărut, a primului nostru automobil sau a primei zile de școală cu miros de creioane și vopsele noi”, a spus el.
„Toți avem propria noastră memorie olfactivă și ideea acestei expoziții este că pictura lui Jan Brueghel își va lăsa amprenta olfactivă memorabilă asupra noastră a tuturor.”