National Gallery, primul mare muzeu londonez care isi redeschide portile pentru public
National Gallery iși redeschide miercuri porțile cu recomandări de purtare a măștilor, distanțare socială și rezervarea în avans obligatorie a vizitelor, pe fondul relaxării Marii Britanii din blocajul de mai bine de trei luni, din perioada de izolare asociată noului coronavirus.
Muzeul National Gallery, situat în centrul Londrei, în Trafalgar Square, este primul mare muzeu de artă din capitala britanică care și-a deschis porțile după închiderea la sfârșitul lunii martie, împreună cu restul sectoarelor ospitalității, turismului și culturii.
Vizitatorii trebuie să rezerve acum în avans, li se recomandă să poarte măști și să urmeze rute semnalizate în traseul ce urmează un spațiului care, cu cei 46.396 de metri pătrați ai săi, este comparat cu dimensiunea a șase terenuri de fotbal.
Directorul National Gallery, Gabriele Finaldi, a declarat reporterilor că se aşteaptă la un sfert din numărul obişnuit de vizitatori, adică aproximativ 3.000 – 4.000 de oameni pe zi.
Muzeul pune la dispoziţie trei trasee diferite prin diversele aripi pentru a asigura distanțarea socială, gel dezinfectant şi o aplicaţie gratuită, ghidurile audio fiind interzise.
„Am avut două obiective principale”, a declarat Paul Grey, CEO al muzeului. „Unul a fost să ne asigurăm că i-am făcut pe vizitatori să se simtă în siguranță și că i-am securizat, dar, în egală măsură, am dorit să facem din această vizită o experiență plăcută”.
Orarul zilnic de vizitare a fost restrâns de la opt la cinci ore pe zi, deși vineri, programul va fi prelungit la 10 ore.
Cu toate acestea, Paul Gray i-a invitat pe oameni să stea în fața tablourilor și „să-și facă timp să se bucure de acestea”, galeria putând rămâne deschisă până mai târziu, dacă este necesar. „Avem această capacitate suplimentară, dacă publicul este numeros, o situaţie care ne-ar face fericiţi, programul poate fi prelungit a adăugat el.
Galeria Națională a fost fondată în 1824 și are o colecție de peste 2.300 de tablouri datând de la mijlocul secolului al XIII-lea și până în anii 1900.
Și-a închis ușile pe 18 martie, cu cinci zile înainte de intrarea în vigoare a măsurilor de izolare în Marea Britanie, la 23 martie, ceea ce a afectat veniturile instituţiei.
Ca răspuns la apelurile de ajutor din partea sectorului culturii, Guvernul a anunţat duminică deblocarea unui ajutor de 1,15 miliarde lire sterline destinat instituţiilor culturale din Anglia, sub formă de subvenţii (880 de milioane) şi împrumuturi (270 de milioane).
Muzeul National Gallery care, la fel ca cei doi mari rivali ai săi, Tate Modern și British Museum, are acces gratuit, se bazează pe finanțare parțială de la stat și încasările din expoziții, și alte surse.
Este cel mai bogat din așa numitul trio magic, conform unui sondaj din 2018 realizat de Times, care a estimat că rezervele sale erau atunci de 217 milioane de lire sterline.
Tate Modern, pe primul loc din punctul de vedere al nunărului de vizitatori, care găzduiește o colecție de artă contemporană într-o centrală electrică dezafectată de pe malurile Tamisei, se va redeschide pe 27 iulie împreună cu galeria soră Tate Britain, care expune lucrări de artă mai vechi.
Cu toate acestea, nu s-a anunțat nicio dată pentru redeschiderea British Museum, văzut ca flamura de patrimoniu cultural al țării, cu exponate celebre precum Marmura Elgin și piatra Rosetta.
Tate Modern este cel mai vizitat muzeu al Marii Britanii, care a atras 5,87 milioane de oameni în 2018, comparativ cu 5,83 milioane de vizitatori la Britih Museum, potrivit Association of Leading Visitor Attraction.
British Museum este al doilea cel mai vizitat muzeu britanic, după Tate Modern, cu 5,83 de vizitatori în anul 2018. National Gallery se situează pe al treilea loc în acest clasament, cu 5,7 milioane de vizitatori în acelaşi an, conform Asociaţiei celor mai populare atracţii turistice (ALVA) din Marea Britanie.