O sectie a Muzeului Municipiului Bucuresti pregateste conceptul general al unei galerii cu lucrarile din pinacoteca
Secţia de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti pregăteşte conceptul general al unei mari galerii ce va cuprinde lucrările care se află în colecţia pinacotecii muzeului, a declarat marţi Elena Olariu, director adjunct Artă al instituţiei.
„Astăzi avem aproximativ 5.000 de lucrări în aşteptarea unei clădiri monumentale în care să le putem expune. Noi pregătim conceptul general, liniile directoare ale expunerii, care sperăm să fie foarte modernă, flexibilă, foarte atrăgătoare, deschisă şi spre arta contemporană. Dacă, de exemplu, va fi o clădire monumentală cu două etaje, poate parterul îl vom dedica artei contemporane, ca să fie mai interactiv, mai atractiv, mai dinamic, iar de exemplu etajul 1, 2 – colecţiei pinacotecii istorice, să-i spunem aşa, care a fost inaugurată în 1933, s-a dezvoltat în timp, cuprinde mari maeştri, de la Nicolae Grigorescu (…) şi artişti ai avangardei (…), dar mergând şi spre contemporaneitate şi expunând şi patrimoniul care a fost atras spre pinacotecă în perioada comunistă, prin diverse donaţii sau lucrări pe care artiştii le-au lăsat atunci când terminau expoziţiile care se organizau atunci”, a spus Olariu, cu prilejul unei conferinţe pe tema pinacotecii.
Ea a subliniat că este vorba despre un fond foarte important pe care vor să-l prezinte. „Sunt artişti importanţi, bineînţeles cu explicaţii, cu prezentarea contextului istoric în care au fost făcute (lucrările – n.r.) şi astfel să devină o galerie atractivă pentru Bucureşti”, a afirmat Olariu.
Potrivit acesteia, este un concept foarte flexibil. „Noi ne putem mula pe orice clădire, cu condiţia să fie monumentală, pentru ca această colecţie să fie prezentată în splendoarea ei şi cumva să putem expune toţi artiştii mari pe care-i avem fără să fim obligaţi să excludem pe cineva, de aceea ne dorim o clădire monumentală şi o mare galerie pentru Bucureşti. (…) Capitala are nevoie de aşa ceva, e un mare centru cultural (…). Avem foarte multe lucrări de o valoare excepţională, care ilustrează mai mult decât peisaje din Bucureşti, dorim să le putem expune pe toate şi atunci galeria va deveni cu adevărat reprezentativă naţional”, a spus Olariu.
Ea a precizat că vor fi expuse maximum 2.000-3.000 de lucrări, dar prin rotaţie.