Operă de artă, descoperită într-o pungă de plastic, vândută la licitaţie cu 20,7 milioane de euro
O capodoperă a pictorului italian renascentist Tițian, găsită într-o pungă de plastic după ce fusese furată, a fost vândută la licitație pentru suma de 17,6 milioane de lire sterline (20,7 milioane de euro), conform BBC.
Tabloul, intitulat „Riposo durante la fuga in Egitto” („Odihnă în timpul fugii în Egipt”), a fost pictat în 1510, când maestrul venețian avea doar 20 de ani, și a fost vândut la casa de licitații Christie’s din Londra.
Opera de artă fusese furată în 1995 din camera de desen de la Longleat House din Wiltshire, reședința marchizilor de Bath și primul parc safari din afara Africii. A fost recuperată șapte ani mai târziu, fără ramă, rulată într-o pungă de plastic, într-o stație de autobuz din Londra.
Licitația de marți a stabilit un nou record mondial de preț pentru o lucrare a pictorului Tițian, au declarat reprezentanții casei Christie’s.
Lordul Bath, care a devenit marchiz de Bath în 2020, moștenind domeniul Longleat, a spus că acest tablou are „o istorie extraordinară”.
Tabloul o înfățișează pe Fecioara Maria legănându-l pe pruncul Isus sub privirile lui Iosif, măsoară 60 de centimetri în lățime și a fost pictat pe un cadru din lemn.
De-a lungul timpului, pictura a avut mai mulți proprietari, inclusiv împăratul austriac Iosif al II-lea, și a fost expusă la Palatul Belvedere din Viena. Trupele franceze au furat tabloul în 1809 pentru a-l include în Muzeul Napoleon, creat de familia Bonaparte.
Ulterior, tabloul a fost deținut de un proprietar scoțian, înainte de a fi achiziționat de cel de-al patrulea marchiz de Bath în 1878 la o licitație organizată de casa Christie’s.
După furtul din 1995, tabloul a fost recuperat în 2002 de fostul detectiv de la Scotland Yard, Charles Hill, care a participat și la recuperarea altor opere de artă celebre, inclusiv „Țipătul” de Edvard Munch, furat în 1994.
Înainte de licitație, Andrew Fletcher, directorul departamentului de Vechi Maeștri de la Christie’s, a afirmat că aceasta este cea mai importantă lucrare a lui Tițian care a ajuns pe piața licitațiilor „în mai mult de o generație”.
Tabloul fusese estimat la un preț între 15 și 20 de milioane de lire sterline (17,7 – 23,6 milioane de euro).