Palatul episcopal romano-catolic din Oradea, o bijuterie a arhitecturii baroce
Lucrările de renovare exterioară a Palatului episcopal romano-catolic din Oradea s-au finalizat în procent de 99%, iar cele interioare sunt realizate în proporţie de 70-80%, întreaga restaurare, prin finanţare de la Guvernul ungar de şase milioane de euro, având termen de finalizare decembrie 2020, scrie Agerpres.ro.
La exact doi ani de la demararea lucrărilor, episcopul Böcskei László şi echipa de proiect au susţinut joi o conferinţă de presă, pentru a arăta stadiul lucrărilor în cele trei proiecte ale episcopiei.
„Îmi exprim bucuria de a fi împreună aici, în palatul episcopal, o clădire simbol a judeţului, unde s-a lucrat intensiv şi concentrat în ultimii doi ani, în acest proiect al restaurării. Este o lucrare deloc simplă. Ceea ce vrem să realizăm este pentru binele comunităţii în general. Aşa cum am mai spus, vrem să creăm spaţii de întâlnire pentru oameni, atât în clădire cât şi în jurul ei, să avem spaţii în care să respirăm liberi, să ne simţim liberi, să ne simţim bine împreună, în condiţiile în care viaţa cotidiană este destul de agitată „, a declarat episcopul Böcskei László.
Alături de episcop s-au aflat şi au oferit informaţii managerul de proiect Matuz Szolt, arhitectul Emodi Tamas şi specialista în peisagistică Kleszken Timea.
Primul proiect se referă la reabilitarea palatului, revenit în proprietatea Episcopiei romano-catolice prin retrocedare în 2004, şi care se realizează printr-o finanţare de la Guvernul Ungariei, de 1,948 miliarde de forinţi. Lucrările complexe au început din subsol, trecând prin parter, cele două etaje, până la acoperiş, fiind refăcute toate faţadele, acoperişul schimbat, ferestrele exterioare înlocuite, cele interioare restaurate, reţele noi de instalaţii canalizare, apă, electrice, sistem de încălzire cu pompe de căldură, restaurarea picturilor murale etc.
Cel de al doilea proiect are în obiectiv restaurarea şi reamenajarea grădinii palatului episcopal, un areal dendrologic de 5,2 hectare, realizat deja pe jumătate, printr-un proiect transfrontalier, cu o sumă de 773.000 de euro, în parteneriat cu Universitatea Szent Istvan din Budapesta. În premieră în România, s-a lucrat cu un aparat adus din Ungaria pentru a depista starea de sănătate a arborilor: Aici se află un stejar secular de peste 150 de ani, patru magnolii de peste 90 de ani, în jur de 30 de arbori Tisa centenari şi zeci de castani venerabili. Grădina în stil baroc, o anticameră a palatului, este în prezent parţial accesibilă publicului, între orele 6.30-22. Cea mai vizibilă schimbare este remarcată la intrarea principală în grădina palatului, prin desfiinţarea fostului scuar, ce oferă acum un amplu spaţiu de primire şi deschidere maximă către faţada centrală.
Al treilea proiect se derulează printr-un proiect ungar de 700.000 şi vizează reabilitarea clădirii vechiului seminar al Episcopiei romano-catolice de Oradea, ce va fi transformată în centru pentru pelerini. Atât grădina, cât şi centrul pentru pelerini vor fi finalizate în iunie 2020.
Episcopul a ţinut să mulţumească tuturor colaboratorilor „pentru competenţă şi seriozitate”, numind firma de construcţii Abed Nego, restauratorii de la Imago Picta şi cei din echipa lui Laszlo Attila care au făcut restaurările elementelor de piatră, Termoline pentru încălzire şi ventilaţie, Proenerg pentru implicarea în realizarea sistemului de iluminat ambiental, parţial realizat.
Potrivit managerului de proiect, Palatul baroc al Episcopiei romano-catolice a fost construit în urmă cu aproape 250 de ani, în perioada 1762-1776 de către episcopul Adam Patachich, un aristocrat din Croaţia, care a realizat la Oradea cel mai amplu proiect al său, menit să ofere spaţiul pentru un focar de spiritualitate şi cultură.
În cursul lucrărilor de restaurare a faţadei a fost descoperită o inscripţie în limba latină care indică spre edificatorul acestei clădiri. Cuvintele din bronz au fost reaşezate deasupra intrării principale a palatului, acolo unde se va pune, în curând, şi blazonul episcopului Adam Patachich.
Palatul Episcopiei Romano-Catolice face parte din cel mai mare complex baroc din Europa de sud-est, alături de Catedrala romano-catolică din curte şi clădirea numită Şirul Canonicilor din faţa palatului.
Palatul baroc are forma literei „U”, cu trei laturi drepte, lungimea faţadei principale fiind de 102 metri.şi se înalţă pe trei niveluri, stilul de construcţie fiind cel palatin francez cunoscut sub denumirea „Cour d’Honneur”. Suprafaţa desfăşurată a construcţiei este de circa 8.500 mp.