EXCLUSIVE

Parlamentul European vrea să crească numărul femeilor în funcții de conducere


Comisiile pentru drepturile femeii și afaceri juridice au susținut discuțiile cu Consiliul UE cu privire la un proiect de lege pentru creșterea echilibrului de gen în consiliile corporative, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Odată confirmate de plen, negocierile pot continua cu privire la proiectul de lege care vizează asigurarea parității de gen în consiliile de administrație ale companiilor cotate la bursă din UE.

Parlamentul a așteptat de un deceniu până când Consiliul să-și adopte poziția cu privire la propunere, se mai arata în comunicat.

Decizia de a intra în negocieri interinstituționale a fost aprobată în comun de comisiile pentru drepturile femeii și egalitatea de gen și pentru afaceri juridice cu 46 de voturi pentru, 8 împotrivă și 2 abțineri.

Decizia este de așteptat să fie anunțată în plen pe 23 martie, iar discuțiile încep la scurt timp după.

Cel puțin 40% directori neexecutivi ar trebui să fie femei

Așa-numita directivă „Femeile în consilii” urmărește să introducă proceduri transparente de recrutare în companii, astfel încât cel puțin 40% din posturile de director neexecutiv să fie ocupate de femei.

În cazurile în care candidații sunt calificați în mod egal pentru un post, prioritate ar trebui să fie candidatului de sex subreprezentat.

Deputații subliniază că transparența și meritul trebuie să rămână criteriile cheie în procedurile de selecție.

Propunerea include sancțiuni pentru companiile care nu respectă procedurile de numire deschise și transparente.

Evelyn Regner (S&D, AT), din cadrul comisiei pentru drepturile femeii, a declarat: „În calitate de coraportor al Parlamentului încă de la început, fac eforturi pentru acest lucru de aproape zece ani. Când vine vorba de reprezentare egală, studii mai mult decât suficiente au arătat că nimic nu se va realiza în mod voluntar. Sunt necesare standarde obligatorii în toate țările UE pentru a se asigura că femeile sunt reprezentate în mod echitabil în consiliile de administrație ale companiilor private. Acestea trebuie să reflecte realitatea socială a Europei, iar această schimbare pozitivă le va face, de asemenea, mai inovatoare și mai de succes economic pe termen lung.”

Lara Wolters (S&D, NL), din cadrul comisiei pentru afaceri juridice, a adăugat: „Acest vot reprezintă un reper pentru egalitatea de gen și guvernanța corporativă în UE. S-au înregistrat prea puține progrese, în timp ce directiva propusă a rămas latentă de zece ani. Ar trebui să batem fierul cât e cald și să stabilim obiective obligatorii la nivelul UE cât mai curând posibil. Aceasta este singura modalitate dovedită de a realiza o schimbare culturală în modul în care companiile se conduc și abordează diversitatea, pentru toate femeile, nu doar pentru cele din vârf.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *