Piata apartamentelor de lux din Bucuresti este din nou profitabila
Piata apartamentelor de lux pare sa isi revina dupa o lunga perioada de criza, specialistii din domeniul imobiliar estimand o crestere de 175% pentru urmatorii doi ani, comparativ cu intervalul 2014 – 2015. Dovada faptului ca apartamentele de lux sunt o investitie profitabila este ca cererea de pe piata depaseste oferta.
Tentinta este se pare o consecinta a scaderii dobanzilor bancare, iar cei care au bani si ii tin la banca, nu mai au niciun beneficiu, motiv pentru care unii dintre ei prefera sa se reorienteze spre investitii mai profitabile cum este cazul achizitiilor de proprietati imobiliare, dupa modelul de dinainte de criza.
Potrivit Capital.ro, chiar daca o astfel de investitie poate ajunge pana la 400.000 de euro, romanii care nu isi mai tin banii in banca prefera sa cumpere apartamente de lux cu doua camere, cu preturi pana in 100.000 de euro. Scopul principal al acestora este sa fie date spre inchiriere, iar randamentul investitional al unei astfel de achizitii ajunge la 6-7%.
Publicul principal al apartamentelor de lux este reprezentat de catre expati, insa exista si romani interesati de inchirierea unor astfel de imobile, in special oameni de afaceri. Totodata, in zona de nord a Bucurestiului a crescut cererea pentru cladiri de birouri. In zona Aviatiei-Herastrau si in Floreasca, pretul mediu de vanzare variaza intre 1.800 si 2000 de Euro + TVA pe mp construit.
Fie ca sunt cumparate pentru a fi inchiriate ulterior, fie ca sunt achizitionate pentru locuit, un lucru este cert: numarul apartamentelor de lux ce urmeaza sa fie finalizate pana in 2017 este de aproximativ 550 de unitati.
Potrivit Romanialibera.ro, nordul Capitalei ramane de departe zona premium cea mai scumpa. Un apartament de patru camere din nordul Bucurestiului poate depasi 100.000 de euro, in timp ce acelasi apartament situat in estul sau in vestul Capitalei valoreaza cu aproximativ 35.000 de euro mai putin.
Pretul mediu al unui apartament de lux situat in centrul sau in Nordul orasului era estimat la 69.000 de euro la sfarsitul lui 2015. In acelasi timp, apartamentele din celelalte zone ale Capitalei s-au ieftinit.
Probabil cea mai convenabila varianta pentru cei cu un buget limitat este achizitionarea unor apartamente de lux de 2 camere intr-o zona premium din Bucuresti. Pretul mediu al unui astfel de imobil este de 58.000 de euro, iar randamentul investitional ajunge la 5-8%. Zonele premium ale Bucurestiului sunt: Soseaua Nordului-Herastrau, Aviatorilor-Kiseleff, Primaverii, Dorobanti, Victoriei, Universitate, Romana, Aviatiei, Baneasa si Pipera. Locuintele de 3 camere din aceste zone ale Bucurestiului au un pret mediu de 79.000 euro.
In timp de Primaverii este cea mai scumpa zona din Capitala, cea mai ieftina zona de lux din nordul Bucurestiului este Aviatiei, unde preturile apartamentelor cu doua camere si cu suprafete de 65-70 mp variaza intre 110.000 si 135.000 de euro. Un pret mic doar in comparatie cu pretul unui apartament de doua camere din zona Primaverii, care sare de 350.000 de euro.
Cei care sunt interesati de apartamente de inchiriat Bucuresti in regim hotelier trebuie sa scoata din buzunare cel putin 35 de euro pe noapte pentru un apartament de doua camere dintr-o zona centrala a Bucurestiului. Chiar daca reprezinta o varianta mai mult mai convenabila decat cea a cazarii la un hotel de lux din Bucuresti, cazarea la un apartament de lux se adreseaza totusi celor cu venituri peste medie, mai ales pentru cei care vor sa inchirieze pe termen mediu si lung.
Potrivit Dailybusiness.ro, manjoritatea cetățenilor străini preferă să închirieze apartamente mobilate, căutate fiind imobilele recent construite, cu finisaje de calitate superioară și locuri de parcare subterane. Stilul de amenajare al apartamentelor diferă în funcție de preferințele personale ale fiecăruia, însă în topul preferințelor chiriașilor se află apartamentele amenajate armonios de către un designer de interior care eficientizează și pune în valoare spațiul util.
Preferințele chiriașilor expați cu bugete de peste 1.500-2.000 euro includ mobilier glam (realizat din materiale de calitate sau cu finisaje lucioase, prețioase), placări ale podelelor și pereților cu materiale naturale – piatră sau lemn, tapet de calitate superioară.
„Piaţa începe să semene cu 2006-2007, când cumpărătorii achiziţioanu în faza de proiect. Se întâmplă din nou acest lucru. Sunt proiecte care au fost tranzacţionate în proporţie de 80-90%, deşi imobilul este la faza de structură, nici măcar finalizată”, spune Mihaela Pană, partner residential agency din cadrul DTZ Echinox, citata de Economica.net.
Din cele circa 200 de apartamente scoasela vânzare pe piaţa rezidenţială de lux din Bucureşti, doar 30% mai erau disponibile la finele lui 2015.
”În general, clientul din zona rezidențială premium are 40 de ani, unul sau doi copii, lucrează în sistemul bancar sau medical, în poziții de top. Majoritatea celor care achiziționează un astfel de apartament o fac din economii”, spune Mihaela Pană, citata de Profit.ro
”După 2017, o să tragem linie și vom vedea că s-a micșorat potențialul zonei rezidențiale de lux pentru că nu mai există teren pentru dezvoltare”, spune Mihaela Pană. De aceea, este posibil ca, după această dată, polul de interes să se deplaseze către zona Floreasca și Barbu Văcărescu, mai ales pentru că sunt zone unde lucrează foarte multe persoane.
Potrivit DTZ Echinox pe piața rezidențială de lux se luptă 20 de dezvoltatori români, iar numărul clienților nu depășește 500 de persoane.