Poți ghici care este țara în care se cheltuie cel mai mult pe bunuri de lux?
De la genți Chanel până la cele Rolex , bunurile de lux au fost de multă vreme o achiziție populară pentru consumatorii din întreaga lume, iar această tendință nu dă semne de încetinire, scrie Euronews.com.
Multe țări au înregistrat o creștere a cheltuielilor cu articole de lux, dar o țară se evidențiază acum ca cea mai mare cheltuială a lumii pe bunuri de lux pe cap de locuitor, iar aceasta este Coreea de Sud.
Potrivit analiștilor de la Morgan Stanley, cheltuielile Coreei de Sud pentru bunuri de lux au înregistrat o creștere cu 24% în 2022, la 15,4 miliarde de euro sau aproximativ 300 de euro pe cap de locuitor.
Este mult mai mult decât cei 46 și 234 de euro pe cap de locuitor cheltuiți de cetățenii chinezi și americani.
Cererea puternică pentru bunuri de lux poate fi atribuită unui număr de factori, inclusiv creșterii puterii de cumpărare și a dorinței de a afișa statutul social.
În societatea coreeană, este mai acceptabil din punct de vedere social să arăți bogăție. Potrivit unui sondaj realizat de McKinsey, doar 22% dintre coreenii chestionați cred că evidențierea bunurilor de lux este de prost gust, în timp ce 45% dintre japonezi și 38% dintre respondenții chinezi au simțit același lucru.
Piața de lux din Coreea de Sud a crescut constant în ultimii ani, iar această creștere a fost accelerată de pandemia COVID-19. Cu mulți consumatori care optează pentru cumpărături online, mărcile de lux au înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de comerț electronic.
Nebunia luxului din Coreea de Sud este mai mult decât benefică pentru mărci. Moncler, de exemplu, a raportat că veniturile sale din Coreea de Sud s-au dublat în 2022 comparativ cu 2019. În mod similar, Grupul Richemont, care deține, printre altele, Cartier și Van Cleef & Arpels, a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor în Asia de Sud-Est.
Pe lângă piața de lux în creștere din Coreea de Sud, mărcile de lux apelează și la industria masivă de divertisment a țării pentru a-și crește vânzările.
Un prim exemplu în acest sens este numirea recentă a starului BTS Jimin ca ambasador global al mărcii Dior .
Dior a anunțat luna trecută parteneriatul cu Jimin prin intermediul rețelelor de socializare, afirmând că numirea vedetei BTS îi „solidifică” prietenia cu marca franceză și „continuă legătura” cu directorul artistic de îmbrăcăminte pentru bărbați, Kim Jones.