Ralph Lauren renunta la sefia casei sale de moda
Unul dintre cei mai apreciati creatori din moda americana, Ralph Lauren, va demisiona din functia de director general pe care o detinea la casa de moda ce-i poarta numele si care a fost infiintata in urmă cu aproape o jumatate de secol. Insa dorind sa pastreze un rol activ in compania infiintata de el, acesta va avea calitatea de presedinte executiv si director de creatie.
Polo/Ralph Lauren Corporation (RL) a devenit una dintre cele mai cunoscute case de moda din lume. Fondata de designerul american Ralph Lauren la sfarsitul anilor 1960, compania a inflorit în anii 1980. Prin anii 1980, numele Polo/Ralph Lauren a vandut o gamă largă de produse, inclusiv parfumuri și accesorii pentru barbati și femei, imbracaminte pentru baieti tineri și copii, și o varietate de menaj, pantofi, blanuri, bijuterii, bunuri din piele, palarii, și ochelari. Moda a reprezentat 42 la sută din 2003 insumand vânzări de 2440000000 $. Îmbrăcămintea pentru femei a fost următorul mare segment (25 la sută), urmat de parfumuri, accesorii, produse pentru copii, și pentru acasă. RL conduce, de asemenea, 240 de magazine proprii din Statele Unite.
Ralph Lauren va fi inlocuit în calitate de chief executive officer (CEO) al Ralph Lauren Co., începând din noiembrie, de Stefan Larsson, directorul marcii Old Navy, o filială a grupului Gap, care va încerca sa duca într-o nouă eră acest imperiu din moda, care a realizat în 2014 o cifra de afaceri de 7,6 miliarde de dolari.
„Compania trebuie să se schimbe. Este o companie cotată la bursă şi avem responsabilitatea de a avea o echipa de conducere adecvata”, a spus Ralph Lauren, într-un interviu pentru Wall Street Journal. Creatorul american l-a ales pe Stefan Larsson, un suedez în vârstă de 41 de ani, care, după o colaborare cu H&M, a cunoscut un succes fulminant în fruntea brandului Old Navy începând din 2012. Rolul său va fi acela de a revigora imperiul Ralph Lauren, celebru pe plan mondial pentru creaţiile sale de lux, inspirate din stilul country-chic.
Ralph Lauren spera ca relaţia de afaceri pe care o va intreţine cu Stefan Larsson va fi „un parteneriat”, lasand astfel sa se inţeleaga ca nu are intenţia de a se retrage complet si imediat din activitate.
„Unul dintre motivele principale care m-au determinat sa ma alatur acestei companii a constat în oportunitatea de a lucra alaturi de cineva precum Ralph”, a declarat Stefan Larrson pentru The New York Times.
Pana la anunţul de marţi, Ralph Lauren şi-a condus singur imperiul din lumea modei. Si-a început cariera în anii 1960, lansandu-si propriul brand de cravate sub marca Polo, inainte de a se extinde, lansand colecţii de camasi şi alte articole vestimentare pentru barbati, într-un stil decontractat si elegant, preferat de elitele de pe coasta de est din Statele Unite.
Pentru a obtine un plus de eficacitate RL, a decis in cele din urma ca a sosit clipa să desparta divizia de creaţie de divizia de management. In randul marilor marci din moda americana, Ralph Lauren era unul dintre ultimii fondatori care continuau sa isi conducă singuri companiile. Ralph Lauren se alatura unei liste care contine mai multe nume care au demisionat din industria modei americana. Printre acestea se afla Donna Karen si Calvin Klein. De asemnea, Oscar de la Renta i-a predat functia executivă lui Peter Copping în octombrie 2014 cu puţin timp inainte de a muri.
Considerat în ultimii ani un potential succesor al tatălui sau la conducerea acestui imperiu din lumea modei, David, unul dintre cei trei copii ai lui Ralph Lauren a spus într-un comunicat: „Sunt entuziasmat de ideea de a-l primi pe Stefan în sanul echipei noastre şi sunt nerabdator sa lucrez alaturi de el”. În schimb, numărul 2 din grup, Jackwyn Nemerov, a anunţat ca va renunţa la gestiunea operaţionala a grupului Ralph Lauren in luna noiembrie, pentru a deveni un simplu consilier al companiei, concomitent cu sosirea lui Stefan Larsson.
Aflata in aceasta funcţie de 10 ani, Jackwyn Nemerov s-a aflat la originea strategiei adoptate de marca Ralph Lauren pana in prezent, ce a constat în raţionalizarea portofoliului de marci deţinute de grup, pentru a le face mai eficiente. Insa, confruntandu-se cu o conjunctura mai puţin profitabila in domeniul produselor de lux, rezultatele obţinute de grupul Ralph Lauren au fost mai mici decat cele asteptate. Nu se stie deocamdată ce fel de strategie va adopta Stefan Larsson, care nu a lucrat niciodată în domeniul produselor de lux.