Regina Elisabeta a II-a, monarhul Marii Britanii în ultimii 70 de ani, a murit la 96 de ani
Cel mai în vârstă și cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, regina Elisabeta a II-a, a murit.
Cauza morții nu a fost dezvăluită, dar Palatul Buckingham a anunțat joi că a fost plasată sub supraveghere medicală acasă, iar medicii sunt „îngrijorați” de sănătatea ei.
S-a spus că membrii familiei regale se adună la reședința sa, Balmoral, din Scoția. Într-o declarație de joi, mai târziu, Familia Regală a spus: „Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”. Elisabeta s-a născut pe 21 aprilie 1926 și a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952.
https://twitter.com/RoyalFamily?s=20&t=0Anx80eM-ImXkRpwotcapg
Probleme recente de sănătate
În ciuda faptului că se bucura de un echilibru al stării de sănătate până la 90 de ani, regina se confruntase cu probleme de sănătate în ultima vreme.
Ea a contractat COVID-19 la sfârșitul lunii februarie, despre care a spus că a lăsat-o pe „foarte obosită și epuizată”, într-un apel video cu lucrătorii din domeniul sănătății.
Prințul Harry și Meghan, ducesa de Sussex, i-au făcut o vizită reginei la mijlocul lunii aprilie – prima vizită a perechii la Castelul Windsor de la ieșirea lor controversată din familia regala – care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă sănătatea defunctului monarh nu este în regulă.
Regina a ratat, de asemenea, mai multe evenimente regale tradiționale din acest an, inclusiv serviciul de Duminica Paștelui de la Capela Sf. Gheorghe, invocând dificultăți de deplasare și de călătorie.
Cu toate acestea, Elizabeth a salutat-o marți, la Balmoral, pe nou-alesa prim-ministru Liz Truss.
Regina era sănătoasă de mulți ani, cu doar trei vizite scurte la spital în ultimele două decenii. Acest lucru a început să se schimbe după moartea soțului ei, cu care a fost căsătorită timp de 73 de ani, Prințul Philip, la 9 aprilie 2021, cu mai puțin de două săptămâni înainte ca acesta să împlinească 95 de ani.
Șase luni mai târziu, în octombrie 2021, regina a anulat brusc o călătorie în Irlanda de Nord din cauza oboselii, potrivit consilierilor de la palat, și a fost spitalizată a doua zi. După o noapte de ședere, a fost eliberată. Într-o mișcare fără precedent, participarea ei la toate evenimentele și ceremoniile publice a fost anulată pentru următoarele 2 săptămâni. Nu a fost oferită nicio explicație și nici vreun diagnostic.
Cheia longevității majestății sale
Deși a fost printre cele mai bogate femei din lume, Elizabeth a dus o viață relativ modestă – și stilul ei de viață celebru și modest pare să fi putut contribui la longevitatea ei.
Deși nu a comentat niciodată în mod public dieta, exercițiile, obiceiurile de somn sau alte aspecte ale vieții ei de zi cu zi, se pare că a menținut o rutină naturală de stimulare a sănătății.
Dieta reginei a fost deosebit de simplă. Potrivit rapoartelor, ea își începea diminețile cu ceai Earl Grey, după care micul dejun pare să fi inclus un castron de cereale sau iaurt și adesea pâine prăjită cu marmeladă.
Cu excepția cazului în care participa la întâlniri oficiale, prânzul și cina au inclus proteine pur și simplu gătite – pui la grătar sau pește cu salată la prânz și vânat (cum ar fi vânatul sau fazanul) sau mai mult pește pentru cină, fără amidon.
„Asta e. Asta este tot ce are”, a declarat fostul bucătar regal Darren McGrady pentru CNN în 2017.
„Este foarte disciplinată așa. Ar putea avea orice și-a dorit, dar acea disciplină o menține atât de bine și atât de sănătoasă.”
Dar regina a apreciat într-adevăr micile răsfățuri obișnuite: între prânz și cină, se bucura de ceaiul de după-amiază cu sandvișuri și prăjituri și se știa că bea alcool în mod regulat, de asemenea.
Elizabeth nu a urmat o anumită rutină de exerciții.
În schimb, ea a inclus activitatea fizică în viața de zi cu zi, mai ales plimbându-se cu iubiții ei câini sau călărind pe pământurile regale.
Somnul suficient a contribuit și el la sănătatea ei bună. Regina pare să fi încercat să fie în pat până la ora 23:00 se trezea la 7:30 a.m.
„Obișnuințele mentale și moduri unice de a gândi – despre mâncare, exerciții fizice, muncă sau odihnă – fac din ea femeia cu picioarele pe pământ care este astăzi”, a spus Bryan Kozlowski, autorul cărții „Trăiască regina! 23 de reguli pentru a trăi ca cel mai longeviv monarh al Marii Britanii”.
„Ceea ce, la rândul său, face ca stilul ei de viață să „secrete” o bucurie surprinzător de ușor (și gratuit!) de urmat în viața de zi cu zi.”
Kozlowski a numit câțiva alți factori care au ajutat-o pe regină să rămână sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic până la nouăzeci de ani: Rămâi în priză. Regina a avut zeci de apariții publice în fiecare an și în fiecare zi a petrecut ore întregi citind o cutie mare roșie de documente legate de treburile statului. Din momentul în care a urcat pe tron, Elisabeta a fost renumită pentru simțul ei energia sa și implicare, dar și pentru capacitatea de a-și ”reîncărca baterile”. În calitate de șef al monarhiei britanice, Elizabeth avea adesea multe pe umerii ei, dar a prioritizat petrecerea timpului în natură, cu vizite regulate la moșiile ei.
Chiar și ceaiul ei de după-amiază a oferit un răgaz zilnic de stres.
Un alt factor posibil: după ce și-a pierdut tatăl, unchiul, bunicul, străbunicul și, în cele din urmă, sora ei din cauza unor boli legate de fumat, Elizabeth nu a fumat niciodată o țigară în viața ei.
Elisabetei i-au supraviețuit fiul ei, Charles, ceilalți copii ai săi, Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward, și mulți nepoți și strănepoți.