Sampania, intre seductie, eleganta si o memorie mai buna
Iata o informatie care a invadat retelele sociale: se pare ca cine bea pana la 3 pahare de sampanie pe saptamana va avea o memorie mai buna si un risc scazut de a dezvolta dementa pe parcursul vietii. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de cercetatorii Universitatii Reading din Marea Britanie. Acestia au descoperit ca unii compusi prezenti in doua tipuri de struguri negri utilizati in fabricarea anumitor tipuri de sampanie (Pinot Noir si Pinot Meunier) ar avea un efect benefic asupra memoriei. Un efect similar se pare ca l-ar prezenta si anumite tipuri de vin rosu. Si atunci? … A la votre!
Sampania este fara indoiala cea mai faimoasa bautura din lume, cimentandu-si pozitia de-a lungul anilor. Este aproape imposibil sa ne imaginam o aniversare, un revelion sau orice alta ocazie speciala fara aceasta bautura cu calitati speciale. Sampania este cea care a lansat mii de nave la apa si a participat la milioane de nunti si petreceri.
Dar ce este mai exact sampania?
Sampania este un vin spumant produs din struguri crescuti in regiunea Champagne din Nord-Estul Frantei, urmand procedee specifice ce sunt necesare procesului de refermentare a vinului in sticle pentru a crea mult apreciatele bule.
Cei mai folositi struguri pentru sampanie sunt soiurile negre Pinot Noir si Pinot Meunier si soiul alb Chardonnay. Daca vorbim despre un vin sampanie din alta regiune, atunci ii putem spune doar vin spumant, nu sampanie. In timp ce multi oameni folosesc in mod generic cuvantul „sampanie” pentru orice vin spumant, francezii si-au pastrat dreptul legal de a numi doar vinurile care provin din regiunea Champagne „sampanie”.
Aceasta regula a fost stabilita prin Tratatul de la Madrid semnat in anul 1891 si a fost reiterata prin Tratatul de la Versailles. Uniunea Europeana sprijina pastrarea acestei exlusivitati, desi unii producatori americani pot folosi termenul „sampanie” in mod generic pe etichetele lor, daca au folosit termenul inca dinainte de 2006.
Cum se face sampania?
Vinurile din aceasta regiune sunt cunoscute inca din Evul Mediu, cand romanii au inceput sa planteze vita de vie in regiunea din Nord-Estul Frantei. Mai tarziu, podgoriile au ajuns in proprietatea manastirilor, iar calugarii erau cei ce produceau vin pentru slujbe. Pana si regii francezi erau incoronati la Reims, iar vinul de Champagne era servit la festivitatile de incoronare. Conform legendei calugarul benedictin, Dom Perignon a perfectionat tehnica realizarii sampaniei. Contrar legendei, Dom Perignon nu a inventat sampania, dar a avut importante contributii la productia si calitatea vinului de Champagne.
Vinurile spumante pot fi facute intr-o varietate de moduri, dar sampania traditionala ia viata printr-un proces numit „methode Champenoise”. Sampania isi incepe viata la fel ca orice alt vin normal. Strugurii sunt recoltati, presati si sunt supusi fermentatiei primare. Rezultatete acide ale acestui proces sunt apoi amestecate si imbuteliate cu un pic de drojdie si zahar astfel incat sa treaca prin cea de-a doua fermentare, care ii ofera sampaniei bule obtinute in mod natural. Exista bauturi, in care efectul de efervescenta este obtinut prin adaos ulterior de dioxid de carbon, asta face diferenta intre un vin spumant (cum e sampania) si unul spumos, cel din urma fiind un produs inferior primului.
Metoda de producere trebuie obligatoriu trecuta pe eticheta. Intregul proces dureaza un an, sampaniei trebuindu-i 9 luni de fermentatie, apoi urmeaza remulajul efectuat sticlelor depozitate intr-o pozitie de 60 de grade, cu capul in jos. In fiecare zi, sticlele trebuiesc rotite pentru a determina drojdiile sa se depuna in dopul sticlei. Dupa aceasta perioada, sticlelor li se efectueaza degorjarea, procedeu ce presupune eliminarea reziduurilor de drojdie, inghetand gatul sticlelor. Dopul se extrage foarte rapid si se lasa sub presiunea interna din sticla ca sa se elimine reziduurile.
Sampania se serveste rece, dar nu foarte rece. Temperatura ideala este de 7 grade Celsius. Este bine de stiut ca este total contraindicat sa se raceasca in congelator, cea mai buna modalitate de racire este intr-o frapiera cu apa si gheata, acest lucru permitandu-ne sa scufundam mai mult sticla in frapiera, astfel temperatura sticlei va fi egala. Daca am fi folosit doar un pat de gheata pentru racire, am fi putut observa ca doar partea de jos a sticlei s-ar fi racit, intregul procedeu durand mai mult.
Un obicei gresit, si destul de des intalnit este acela de a depozita sampania in picioare pentru a scadea riscul unei explozii in momentul in care se deschide sticla. Dimpotriva insa, depozitarea sticlei in pozitie verticala poate sa duca la un adevarat dezastru lipicios daca dopul se usuca in timp ce sticla este in picioare.
Chiar daca poate parea distractiv sa pulverizezi sampanie peste tot in momentul in care o deschizi, cel mai potrivit mod de a deschide o sampanie este a sa deschizi sampania cu usurinta, inclinand-o la 45 de grade, cat mai departe de cei din jur. Atentie! Sa deschizi corect nu inseamna sa arunci cu sampanie in jur si sa faci multa spuma – dopul trebuie sa iasa cu usurinta, cu putin zgomot, iar concentratia bauturii trebuie sa ramana in sticla.
Intotdeauna paharul se tine de picior, niciodata direct de cupa, deoarece mana incalzeste bautura si-i altereaza gustul. Fixeaza piciorul paharului intre degetul aratator si cel mare si savureaza gustul.
Cifra de afaceri record in anul 2015
In anul 2015, sampania a generat venituri record de 4,75 miliarde de euro. Federatia Exportatorilor afirma ca cifra de afaceri pentru sectorul de vinuri si spirtoase a crescut fata de anul 2014 cu circa un miliard de euro, insa nu depaseste volumul de vanzari raportat in anul 2007. Astfel putem remarca o crestere a pretului sampaniei, daca luam in considerare faptul ca in anul 2007 au fost vandute 339 milioane de sticle, iar in 2015, 321,5 milioane.
Eticheta „Made in France” creste atractivitatea sampaniei, in randul consumatorilor din afara Europei. Peste 70,5 milioane de sticle au fost vandute in Statele Unite ale Americii, Australia si Japonia. Cumparatorii din aceste tari sunt dispusi sa ignore pretul piperat, pentru a consuma un produs care sa reflecte imaginea si valoarea etichetei franceze.
In Europa, principalii importatori de sampanie sunt Marea Britanie, Germania si Belgia. Ei au importat in 2015 circa 80,2 milioane de sticle. Principalii consumatori de sampanie raman francezii, ei reprezentand 52% din vanzarile inregistrate.
[supsystic-gallery id=’12’ position=’center’]