Singapore deschide unul dintre cele mai mari seifuri din lume pentru aur și argint, atrăgând investitori globali
Luna trecută, în perimetrul aeroportului internațional Changi din Singapore a fost inaugurat unul dintre cele mai mari seifuri din lume, de mărimea unei clădiri cu șase etaje. Această facilitate, cunoscută sub numele de „The Reserve”, reprezintă un semn clar al popularității crescânde a deținerii de lingouri de aur, potrivit Bloomberg.
„The Reserve” a fost proiectat pentru a stoca până la 10.000 de tone de argint, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din oferta mondială anuală, și 500 de tone de aur, echivalentul a jumătate din achizițiile de aur realizate de băncile centrale în 2023. Construcția aparține companiei Silver Bullion Pte Ltd., care a decis să dezvolte această facilitate de 16.700 de metri pătrați după ce fostul lor seif a epuizat spațiile de depozitare. Firma afirmă că este deja inundată cu cereri din partea potențialilor clienți.
„Reacția pe care am primit-o în urma conversațiilor a fost că avem nevoie de mai multe seifuri”, a declarat fondatorul firmei, Gregor Gregersen.
Noua facilitate reprezintă un pariu îndrăzneț pe termen lung privind potențialul deținerii de aur sub formă de lingouri, într-un context în care prețul unciei de aur a atins un nou maxim de peste 2.500 de dolari, iar argintul s-a scumpit cu peste 20%. Aprecierea aurului este alimentată de cererea de active sigure în perioade de riscuri geopolitice crescute, achizițiile băncilor centrale, precum și cererea venită din partea consumatorilor chinezi.
„Oamenii adoptă o perspectivă pe termen lung și nu sunt mulțumiți de modul în care evoluează lumea, atât economic cât și politic, și de aceea își majorează alocările, și în unele cazuri încep să fac loc, pentru aur”, explică Philip Klapwijk, director la firma de consultanță Precious Metals Insights Ltd.
Achiziționarea de lingouri de aur are totuși unele dezavantaje, cum ar fi lipsa generării de venituri și costurile pentru depozitarea aurului în seifuri. Cu toate acestea, acest tip de investiție elimină riscul de contrapartidă, adică investițiile în aur sunt protejate în cazul în care o altă parte intră în insolvență.
„Investitorii, inclusiv persoanele ultra-înstărite, își reduc riscurile la adresa avuției lor. Iar aurul este unul din puținele active care le conferă un depozit de valoare, fără riscul de contrapartidă”, susține Jeff Christian, partener la firma de investiții CPM Group.
Pe măsură ce tot mai mulți investitori achiziționează lingouri de aur, crește și necesitatea soluțiilor de stocare sigure. Clienții preferă să își depoziteze aurul și argintul în locuri private, în afara instituțiilor financiare, care oferă soluții precum cutii de valori, având în vedere că majoritatea băncilor occidentale se supun unor legislații străine care ar putea să nu fie văzute drept prietenoase, conform lui Gregor Gregersen.
Cele mai mari rezerve de aur sunt păstrate la subsidiara din New York a Federal Reserve și la Banca Angliei, care stochează lingouri în numele a numeroase alte bănci centrale. Conform informațiilor de pe site-ul său, New York Federal Reserve deține 6.331 tone de aur, iar în seifurile Băncii Angliei din City-ul londonez se aflau 5.266 de tone de aur la sfârșitul lunii iulie.
În afară de aceste două instituții, diverse bănci și companii de logistică, precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc, Brink’s Co., și Malca-Amit, au facilități de stocare extinse, care susțin piețele de derivate din Londra și New York și păstrează metale prețioase pentru cele mai mari fonduri tranzacționate la bursă (ETF). Spre exemplu, în 2021, JPMorgan a deschis un nou seif pentru argint la Londra, care acum stochează peste 10.000 de tone de argint pentru cel mai mare ETF specializat pe argint, iShares Silver Trust.
Jeff Christian afirmă că tot mai multe spații de depozitare non-bancare sunt construite la nivel global, în special în Singapore. Acest hub financiar asiatic oferă un cadru de reglementare stabil și neutru, ceea ce i-a permis să devină unul dintre primele centre de administrare a averilor. De asemenea, orașul-stat a beneficiat de problemele apărute în Elveția, care anul trecut a fost nevoită să orchestreze o preluare de urgență a băncii Credit Suisse Group AG.
Cu toate acestea, nu doar companiile din Singapore caută să protejeze lingourile de aur. Facilitatea de depozitare New Zealand Vault, din capitala Noii Zeelande, Wellington, a văzut cum stocurile sale s-au mărit, iar o mare parte a noilor afaceri au venit de la firme din Hong Kong și SUA. „Unul din avantajele Noii Zeelande este acela că nu avem inamici naturali. Suntem cât mai departe posibil de punctele fierbinți ale lumii. Oamenii se uită la noi ca un spațiu de refugiu”, spune proprietarul și directorul facilității New Zealand Vault, John Mulvey.