Travel

Statuia Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, la 90 de ani de la inaugurare


Considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne, faimoasa statuie Cristos Mântuitorul a sarbatorit pe 12 octombrie, cea de-a 90-a aniversare, ca cea mai faimoasă imagine a Braziliei. În 1926, a început construcția monumentului înalt de 38 de metri pe vârful muntelui Corcovado, la 710 metri deasupra nivelului mării. A durat cinci ani pentru a fi finalizat și a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931.

Pentru a arca acest eveniment, a fost organizată o ceremonie religioasă şi au fost lansate un cântec de samba şi un cupaj de Cachaça, băutura tradiţională braziliană, relatează AFP.

Ceremonia religioasă, programată iniţial la baza uriaşei statui care domină panorama metropolei braziliene Rio de Janeiro, s-a desfăşurat în cele din urmă la Catedrala Metropolitană, în centrul oraşului Rio, din cauza vremii nefavorabile.

„Noi carioca (aşa cum sunt cunoscuţi locuitorii din Rio) obişnuim să ne uităm la (statuia lui) Cristos, care este adesea ascuns printre nori, dar ştim că el este acolo”, a declarat arhiepiscopul oraşului, Orani Tempesta, în timpul slujbei la care a participat primarul din Rio, Eduardo Paes.

„Încă trecem prin pandemie, însă cu o privire optimistă datorită vaccinării. Norii întunecaţi ai anului trecut se risipesc”, a adăugat prelatul.

Peste 58% din cei aproape şapte milioane de locuitori din Rio de Janeiro sunt vaccinaţi împotriva COVID-19, boală care a provocat moartea a 600.000 de persoane în Brazilia de la începutul pandemiei.

Înainte de izbucnirea pandemiei, statuia din beton, înaltă de 38 de metri, situată în vârful muntelui Corcovado, primea aproape două milioane de vizitatori pe an. Ea a fost închisă între martie şi august 2020, iar în prezent este nevoie de un certificat de vaccinare pentru a o putea vizita.

Cu ocazia aniversării a 90 de ani, uriaşul monument construit în stil art-deco a făcut obiectul unui amplu proces de restaurare.

O melodie de samba intitulată „Alma carioca, Cristo redentor”, precum şi un cupaj de cachaça, având pe etichetele sticlelor imaginea faimoasei statui, au fost lansate cu această ocazie.

Ideea unui monument creștin pe Muntele Corcovado a fost lansată pentru prima dată de un preot la mijlocul anilor 1850 pentru a o onora prințesa Isabel, regentă a Braziliei și fiica împăratului Pedro al II-lea, dar propunerea a fost respinsă după ce Brazilia a devenit republică în 1889.

În 1920 a fost făcută o a doua propunere pentru o „Statuie a lui Hristos”, motivată de așa-numita „lipsă de evlavie” în societate și finanțată în principal din donații de la catolicii brazilieni.

În 1921, Biserica Catolică a organizat un concurs ce viza construirea unui monument religios cu ocazia centenarului independenţei Braziliei (1822). Inginerul brazilian Heitor da Silva Costa a câştigat concursul şi a consacrat 10 ani acestui proiect. Statuia a fost realizată de francezul Paul Landowski.

Proiectele includeau o reprezentare a crucii creștine, o statuie a lui Isus cu un glob în mâini și un piedestal care simboliza lumea. A fost aleasă statuia lui Hristos Mântuitorul cu brațele deschise.

Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931. În 1973, statuia a fost declarată monument istoric, iar în 2007 a fost inclusă în rândul „Celor şapte minuni ale lumii moderne”.

Statuia a fost realizată pentru prima dată în Franța de sculptorul francez Paul Landowski, care a creat-o în bucăți de lut.

Aceste piese au fost apoi expediate în Brazilia pentru a fi refăcute cu beton armat de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa și inginerul francez Albert Caquot.

A fost nevoie de nouă ani în total pentru a construi statuia uriașă din 1922, când a fost pusă prima piatră de temelie, până în 1931 – și a costat echivalentul a 250.000 de dolari (183.000 de lire sterline).

Materialele au fost transportate pe munte folosind o cale ferată, iar lucrătorii ar fi folosit stâlpi lungi din lemn care acționau ca schele pentru a construi fața statuii.

Statuia a fost lovită de fulgere de mai multe ori, fiind afectate diferite zone, inclusiv degetele, capul și sprâncenele.

În 2010 au început lucrările de restaurare, inclusiv curățarea statuii, înlocuirea mortarului și a pietrei la exterior, refacerea fierului în structura internă și hidroizolarea acestuia.

Hristos Mântuitorul a fost de asemenea vandalizat, în ceea ce primarul Eduardo Paes a numit „o crimă împotriva națiunii”.

Vinovații, care pulverizaseră vopsea pe brațul statuii, s-au predat ulterior și și-au cerut scuze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *