Sute de costume de epoca din colectia Muzeului Ermitaj, expuse la Sankt Petersburg
O jiletcă a lui Petru cel Mare, rochii ale împărătesei Ecaterina a II-a şi ale ultimei ţarine Alexandra, ucise de bolşevici, pot fi admirate la Sankt Petersburg, în cadrul unei expoziţii permanente care prezintă publicului sute de costume de epocă păstrate în colecţia Muzeului Ermitaj, informează AFP.
În total, 130 de manechine îmbrăcate în costume somptuoase, din secolele XVIII-XX, care au aparţinut în cea mai mare parte familiei imperiale a Romanovilor, sunt prezentate publicului în imense vitrine panoramice, formând o galerie de-a lungul căreia se pot plimba vizitatorii, potrivit Agerpres.ro.
Numită „Galeria costumelor”, aceasta expoziţie permanentă este găzduită într-o clădire modernă imensă din nordul celui de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, care găzduieşte Centrul de Conservare şi Restaurare al celebrului muzeu Ermitaj, unde sunt depozitate de regulă caleşti şi mobilier de epocă.
„Secţiunea costumelor ocupă 600 de metri pătraţi. În spatele manechinelor expuse, există dulapuri şi comode unde păstrăm colecţia noastră de 24.000 de obiecte”, a declarat pentru AFP Nina Tarasova, curatoarea expoziţiei.
„Expoziţia prezintă doar 3% din colecţia noastră. Avem, spre exemplu, 280 de obiecte personale ale lui Petru cel Mare – aceasta fiind cea mai mare colecţie de îmbrăcăminte din secolul al XVIII-lea din lume”, explică ea.
Pentru a garanta o conservare perfectă a acestor obiecte devenite extrem de fragile, temperatura galeriei este menţinută la 21 de grade Celsius, iar umiditatea la 46%. Nicio fereastră nu lasă să intre lumina naturală pentru a nu altera calitatea ţesăturilor.
Expoziţia se concentrează în special pe îmbrăcămintea personală a ţarilor ruşi din dinastia Romanov – de la Petru cel Mare (1672-1725) la ultimul dintre aceştia, împăratul Nicolae al II-lea, ucis de bolşevici în 1918 – însă prezintă şi haine purtate de ţăranii ruşi din diferite regiuni sau ţinute de bal ale familiilor nobile din Sankt Petersburg.
„Cu ajutorul acestor piese vestimentare, putem judeca nu doar moda vremii, ci şi talia sau chiar caracterul membrilor familiei Romanov”, explică Tarasova, indicând spre o ţinută de ceremonie a lui Alexandru I (1777-1825), care dezvăluie o siluetă înaltă şi subţire, sau spre un costum în carouri al corpolentului Alexandru al III-lea (1845-1894), a cărui indiferenţă faţă de modă era binecunoscută.
„Unele rochii au necesitat câteva luni pentru a fi confecţionate”, povesteşte Nina Tarassova. Este cazul unei rochii albe de dantelă, împodobită cu broderii fine, care a fost creată pentru căsătoria ultimei ţarine Alexandra Feodorovna şi la care s-a lucrat peste şase luni.