Tabloul lui Adrian Ghenie, „The Sunflowers in 1937” a fost vandut cu 4 milioane de euro
Tabloul „The Sunflowers in 1937”, al pictorului roman Adrian Ghenie, a fost vandut cu suma record de 3.111.000 de lire sterline (4.030.918 euro) la o licitatie organizata de casa Sotheby’s , la Londra, potrivit site-ului sothebys.com.
Vanzarea tabloului reperezinta un nou record personal pentru artistul roman, care a inregistrat precedentul record in iulie 2014, atunci cand lucrarea sa „The Fake Rothko” a fost vanduta cu 1,77 milioane euro tot la o licitatie organizata de Sothebys.
Tabloul care initial fuseste estimat la o suma cuprinsa intre 300.000 si 400.000 de euro, a fost realizat in anul 2014, fiind un ulei pe panza de dimensiuni impresionante.A facut parte din licitatia „Contemporary Art Evening” .
„The Sunflowers in 1937” este o reinterpretare a lucrarilor semnate de Vincent Van Gogh, avand ca subiect floarea soarelui, dar semnificatia este cu mult mai profunda. In 1937, Germania nazista lansa conceptul de „arta degenerata”, prin care condamna artistii moderni si confisca din muzee peste 600 de lucrari de arta.
Lucrarea provine de la Galerie Judin din Berlin si a fost expusa la aceasta galerie, in cadrul expozitiei „Berlin Noir”.Totodata pictura a mai fost expusa in Spania,la Centro de Arte Contemporáneo de Malaga.
Nascut în 1977, in Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj,şi s-a tot imparţit intre acest oraş şi Berlin pana in 2013, cand a ales în cele din urmă capitala germana.Stabilit la Berlin, Adrian Ghenie a expus la mai multe mari galerii din lume, printre care si Pace Gallery, iar anul trecut a fost atractia principala a pavionului romanesc de la Venetia, cu proiectul sau, Camera lui Darwin.
Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrarile sale aflandu-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, intre care şi Centrul „Georges Pompidou”. Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, şi magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, intre care Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.
Ghenie mai are in licitatie, tot la Sotheby’s, in Londra, doua portrete, printre care unul intitulat „Elena Ceausescu”, fiecare estimat la 60.000 – 80.000 de lire sterline.