Tabloul ”Rondul de noapte”, de Rembrandt, dezvăluit în cele mai mici detalii cu ajutorul tehnologiei
Pictura iconică și uriașă a lui Rembrandt van Rijn, ”rondul de noapte” (The Night Watch) este acum și o fotografie de muzeu de dimensiuni mari, livrată direct pe laptop cu detalii de neegalat.
Rijksmuseum din Amsterdam a pus luni pe portalul său digital ceea ce a numit „cea mai detaliată fotografie a oricărei opere de artă” gata pentru evaluarea de către oamenii de știință și iubitorii de artă deopotrivă. Specialiștii consideră că acesta este cel mai mare şi mai amplu proiect de cercetare şi conservare din istoria capodoperei lui Rembrandt.
După cum a precizat muzeul pe site-ul său, obiectivul operaţiunii ”Rondul de noapte” este conservarea pe termen lung a tabloului.
Fotografia, realizată la o rezoluţie foarte înaltă, are o dimensiune de 717 gigapixeli. Cu ajutorul unui program dezvoltat special, au fost făcute un număr total de 8.439 de fotografii, fiecare dintre acestea măsurând 5,5 centimetri X 4,1 centimetri.
Reprezentanții muzeului au spus că se așteaptă ca proiectul să aibă succes, mai ales că muzeul este închis din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Fotografia de 717 gigapixeli permite spectatorilor să îl mărească pe căpitanul Frans Banninck Cocq și să vadă cum maestrul din secolul al XVII-lea și-a pus cele mai mici puncte albe în ochi pentru a da viață personajului principal al picturii.
Pânza reală, realizată de Rembrand în 1642, măsoară 379,5 cm x 453,5 cm și fiecare pixel reprezintă cinci micrometri sau 0,005 milimetri pătrați.
Pe lângă faptul că arată pur și simplu detalii incredibile ale picturii, soluția tehnologică va ajuta și cercetătorii să își perfecționeze munca și să evalueze procesul de îmbătrânire a lucrării în timp.
Pictura în ulei pe pânză înfățișează un grup de miliții civile din Amsterdam și arată renumita utilizare a luminii și a compoziției de către Rembrandt pentru a crea o scenă dinamică plină de personaje.
Pictura a suferit multe restaurări de-a lungul existenței sale. A fost amplasată pe targa actuală din lemn în 1975.
”Distanţa dintre doi pixeli este de 5 micrometri, ceea ce înseamnă că un pixel este mai mic decât o hematie”, a precizat muzeul pe pagina sa de internet.
”Fotografiile mici au fost lipite cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a forma imaginea mare finală, cu o dimensiune totală de 5,6 terabiţi”, mai precizează muzeul.
”Putem acum vedea fiecare pigment din toate micile crăpături”, a spus Katrien Keune, directoarea departamentului de ştiinţe din cadrul Rijksmuseum, pentru postul public olandez de televiziune NOS, scrie Agerpres.ro. Imaginea va sta la baza unor operaţiuni ulterioare de restaurare a picturii.
”Este un cadru frumos şi foarte detaliat care ne va ajuta să vedem cum se schimbă lucrurile pe termen lung”, a spus ea.
Lucrările de restaurare vor începe în prezenţa publicului, pe 19 ianuarie.