Taxa pe lux a intrat în vigoare: Cine trebuie să depună declarația 216 privind impozitul special pe bunurile de valoare mare
Românii care dețin în proprietate case și autoturisme scumpe vor trebui să plătească impozite pentru aceste bunuri prin achitarea așa numitei „taxe pe lux”, care a intrat în vigoare, prin publicarea de către ANAF a Declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare (OPANAF 3738/2024), pe scurt formularul 216. Persoanele fizice vor trebui să depună formularul 216 la ANAF până la 30 septembrie și să plătească așa-numita „taxă pe lux”, adică un impozit pentru casele considerate scumpe și până în decembrie pentru autoturismele considerate scumpe, caz în care declarația trebuie depusă și de către persoanele juridice.
Noul impozit introdus prin legea 296/2023 vizează, în mod particular, proprietarii de locuințe și autoturisme considerate scumpe, respectiv persoanele fizice sau juridice care au în proprietare clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500 de mii de euro, și autoturisme înmatriculate în România, a căror achiziție depășește suma de 375 mii de lei, adică 75 de mii de euro, pentru un curs de 5 lei pentru 1 euro.
Pentru aceste tipuri de bunuri, impozitele vor fi mai mari și trebuie declarate prin formularul 216 care poate fi găsit pe siteul ANAF.ro.
Astfel, dacă o persoană deține o mașină ce valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil.
În cazul impozitului pentru locuințe de lux, pentru un imobil în valoare de 1 milion de euro, impozitul de calculează tot cu 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro, rezultând echivalentul a 1500 de euro.
Potrivit indicațiilor ANAF, Declarația 216 se completează și se depune, la organul fiscal central competent, de către următorii contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Pentru proprietarii clădirilor rezidențiale, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, în vreme ce pentru proprietarii autoturismelor declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.
Declarația poate fi corectată prin depunerea unei declarații rectificative, conform art.105 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, situație în care se va înscrie „X” în căsuța prevăzută în acest scop.
Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în formular, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială/anterioară. Declarația se depune la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.
Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/reprezentantul legal/ curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr.207/2015, cu modificările și completările ulterioare, înscriind, corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale.
Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile
legale în vigoare. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.