Tesla a raportat o crestere impresionanta a profitului in trimestru al doilea
Tesla a obţinut un profit net de peste 1 miliard de dolari în trimestrul al doilea, de 10 ori mai mare faţă de anul trecut, fiind pentru prima oară când profitul net al producătorului american de automobile electrice depăşeşte acest pra, în condițiile în care în urmă cu un an profitul net a fost de 104 milioane de dolari.
Veniturile aduse de automobile au fost de 10,21 miliarde de dolari.
Tesla a anunţat anterior că în trimestrul încheiat pe 30 iunie a livrat 201.250 de vehicule electrice şi a produs 206.421 de vehicule.
Tesla a vândut peste 200.000 de mașini electrice în acest trimestru, în creștere față de aproximativ 91.000 cu un an mai devreme, când pandemia de coronavirus a încetinit vânzările și producția pentru toți producătorii de automobile. Tesla a vândut 185.000 de mașini în primul trimestru al anului 2021.
Compania a mai raportat venituri de 801 milioane de dolari din afacerile cu energie, care includ panouri solare şi sisteme de stocare a energiei pentru locuințe, companii şi firme de utilităţi, l creştere de 60% faţă de trimestrul anterior.
Rezervele de numerar ale Tesla au scăzut cu circa 5% faţă de trimestrul precedent, la 16,23 miliarde de dolari, declinul fiind determinat de datoria netă şi rambursări financiare de 1,6 miliarde de dolari, compensate parţial de un flux de capital liber de 619 miliarde de dolari.
Compania a declarat că a câștigat 1,1 miliarde dolari, sau 1,02 dolari pe acțiune, în al doilea trimestru, în creștere față de 104 milioane dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Compania a raportat venituri de 12 miliarde de dolari, în creștere de la 6 miliarde de dolari.
O parte semnificativă din profitul Tesla provine din vânzarea de credite de reglementare către alți producători auto care au nevoie de aceștia pentru a îndeplini standardele de emisii. În al doilea trimestru, compania a 354 milioane dolari din vânzarea de credite. A
Tesla a crescut vânzările în ciuda lipsei de cipuri de calculator, care servesc drept creier pentru o varietate de electronice, inclusiv controlere de motor și ecrane tactile. General Motors, Ford Motor și alți producători au fost nevoiți să oprească uzinele din cauza deficitului.
Luna trecută, el a spus pe Twitter că „teama de a rămâne fără piese” îi obligă pe producători să comande mai multe componente decât au nevoie, asemănându-l cu acumularea hârtiei igienice de către mulți americani în primele luni ale pandemiei de anul trecut.
Raportul privind veniturile vine în timp ce Tesla încearcă să pună bazele unei noi etape de creștere. Construiește noi fabrici în Austin, Texas și lângă Berlin și se pregătește să vândă Cybertruck, un podus destinat cumpărătorilor de mașini de lux.
În declarația sa, Tesla a spus că se așteaptă să înceapă fabricarea Modelului Y, cel mai popular vehicul al său, la Austin și Berlin până la sfârșitul anului, dar a spus că producția semiremorcii va fi întârziată până în 2022 din cauza aprovizionării limitate a bateriilor. Se spunea că Cybertruck va intra în producție în Austin după modelul Y, dar nu a spus când se va întâmpla asta.
Tesla a declarat că deținerile sale în numerar de 16 miliarde de dolari erau suficiente pentru a-și finanța planurile. Compania a declarat că încă crede că vânzările vor crește cu 50% pe an în medie în următorii câțiva ani.
Compania se confruntă, de asemenea, cu o concurență tot mai mare din partea producătorilor de automobile consacrați și care încep să introducă mașini electrice. Anul acesta Ford a început să vândă Mustang Mach E, un vehicul utilitar sportiv electric care s-a vândut bine și a luat cota de piață de la Tesla. Volkswagen a început să vândă un ID.4, un alt S.U.V. Rivian, un start-up care a atras miliarde de dolari în susținere de la Ford, Amazon și alți investitori, este de așteptat să înceapă să livreze un pickup electric și S.U.V. in septembrie.
Luni, un alt start-up, Lucid Motors, a devenit o companie cotată la bursă prin finalizarea unei fuziuni cu o companie de achiziții cu scop special.
Lucid este condus de un fost inginer Tesla, Peter Rawlinson. Compania adoptă o abordare similară cu Tesla, vânzând mai întâi un sedan de lux scump și urmând modele mai accesibile. Peter Rawlinson a declarat că Lucid a făcut progrese tehnologice care îi vor permite mașinii sale, Lucid Air, să parcurgă aproximativ 500 de mile cu o încărcare completă, cu aproximativ 100 de mile mai mult decât Tesla Model S.