PERSONAL LUXURY

Tesla recheamă aproape 700.000 de masini in SUA si China


Tesla a rechemat 675.000 de mașini din Statele Unite și China din cauza problemelor legate de portbagaj și capota față a două modele, ridicând noi întrebări cu privire la siguranța popularului vehicul electric.

Autoritățile de reglementare chineze au anunțat rechemarea a aproape 200.000 de mașini vineri, la câteva ore după ce aproximativ 475.000 de vehicule Tesla cu probleme au fost semnalate în Statele Unite.

Problemele cu portbagajul și capota cresc riscul de accidente, potrivit autorităților de reglementare din SUA și China.

Autoritățile au spus că deschiderea și închiderea repetată a portbagajului Modelului 3 poate deteriora un cablu pentru camera retrovizoare.

O problemă cu ansamblul zăvorului pentru capota frontală a modelului S ar putea face ca acesta să se deschidă fără avertisment și ar putea împiedica vizibilitatea șoferului, conform Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) din SUA.

Tesla estimează că problemele afectează 1% din modelul 3 și 14% dintre vehiculele Model S rechemate în Statele Unite, fără a provoca accidente până acum.

Rechemarile în masă nu sunt rare în industria auto.

Volkswagen a fost nevoită să scoată din circulație 8,5 milioane de mașini în 2015 din cauza scandalului Dieselgate, în care compania germană a recunoscut că a manipulat milioane de vehicule diesel pentru a înșela testele de emisii.

Cel puțin 100 de milioane de vehicule au fost rechemate de companiile auto din întreaga lume în ultimii ani din cauza unei defecțiuni la airbag-urile produse de grupul japonez în faliment Takata.

Rechemarea Tesla reprezintă un sfert din numărul de mașini pe care tânăra companie a lui Elon Musk le-a produs până acum.

„Este totuși un semnal de alarmă pentru Tesla, ca o palmă bun venit în lumea automobilelor, care este poate mai complexă decât industria smartphone-urilor cu care mulți le place să o compare”, a declarat analistul auto german Matthias Schmidt.

„La urma urmei, o mașină disfuncțională pe patru roți poate provoca mult mai multe daune potențiale decât un iPhone disfuncțional”, a spus Schmidt.

În iunie, Tesla a rechemat peste 285.000 de mașini din China din cauza unor probleme legate de software-ul său de conducere asistată care ar putea provoca accidente.

În noiembrie, NHTSA a rechemat aproape 12.000 de mașini Tesla din cauza unor erori cu software-ul lor de comunicare.

Oficialii americani din domeniul siguranței investighează și pilotul automat al Tesla după ce au identificat 11 accidente care implică sistemul de asistență pentru șofer.

Luna precedentă, autoritățile americane de reglementare în materie de siguranță pe autostrăzi au cerut detalii de la Tesla cu privire la problemele cu noul său sistem autonom.

Directorii Tesla au minimalizat anchetele de reglementare, spunând că acestea sunt de așteptat cu tehnologie „de ultimă oră” și că cooperează „pe cât posibil”.

Problemele au fost dezastruoase pentru un an altfel pentru Tesla, deoarece s-a alăturat clubului exclusiv al companiilor cu o capitalizare de piață de 1 trilion de dolari.

Compania a livrat un record de 240.000 de vehicule în al treilea trimestru, iar șeful Tesla, Elon Musk, a fost numit persoana anului de către revista Time.

Norocul lui Tesla a contrastat cu alți producători auto tradiționali, care au fost puternic afectați de pandemia de coronavirus și cu o penurie de semiconductori care sunt componente cheie ale autoturismelor electrice.

Trip Chowdhry, analist la compania de consultanță Global Equities Research, a declarat că cea mai recentă rechemare a Tesla este un „non-eveniment”, deoarece compania deține încă un avantaj mare față de concurenții săi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *