NEWS

Un desen cu Tintin, vandut cu 3,2 milioane de euro, devine cea mai scumpa banda desenata din lume


O bucată de hârtie care a fost împăturită în 6, reprezentând o fotografie bogat ilustrată a lui Tintin și a câinelui său alb ca zăpada, într-o vază mare albastră și albă, înconjurată de un dragon roșu plutitor și de caractere chineze care plutesc în fundal, a făcut senzație.

Desenul realizat de Hergé pentru coperta albumului cu Tintin „Le Lotus bleu” („Lotusul albastru”) a doborât joi recordul mondial la licitaţie pentru banda desenată, fiind vândut cu 3,175 milioane de euro, a anunţat casa de licitaţii Artcurial, care a mai repcizat că cumpărătorul este un colecţionar privat.

Vândut de familia Casterman la Paris, acest desen din 1936, în cerneală chinezească, guaşă şi acuarelă, pe fond negru, a fost considerat prea fin şi complex pentru a fi tipărit. El a fost înlocuit de un desen pe fond roşu mai simplu. Desenul a fost ținut pliat într-un sertar timp de mulți ani, iar liniile de pliere sunt încă vizibile.

Istoria acestui desen rămâne misterioasă. Potrivit moştenitorilor, el a fost oferit de desenatorul belgian, pe numele său real Georges Rémi, fiului editorului Louis Casterman, Jean-Paul, în vârstă de şapte ani, care l-a împăturit în şase şi l-a pus într-un sertar. Experţii pun însă la îndoială veridicitatea acestei poveşti și dificil de verificat.

Pentru mai mulţi experţi ai benzilor desenate cu Tintin, urmele îndoiturilor de pe foaia de hârtie sunt făcute chiar de autor, care ar fi pus desenul într-un plic pentru a-l trimite directorului adjunct al editurii. Desenul ar fi rămas din 1936, împreună cu multe altele, în depozit la Casterman.

„Le Lotus Bleu” este una dintre capodoperele desenatorului belgian, inspirată de întâlnirea sa cu un tânăr absolvent chinez al Academiei Regale de Arte Frumoase din Bruxelles, Tchang Tchong-Jen, care a rămas prietenul său fidel.

Hergé, creatorul lui Tintin, a elaborat desenul cu scopul de a înfrumuseța coperta cărții sale de benzi desenate din 1936 Lotusul albastru. În poveste, reporterul, băiatul îndrăzneț Tintin și câinele său Milou, sau „Snowy” în traducerile în engleză, călătoresc în China, unde demontează o rețea japoneză de spioni și arestează un grup de contrabandă cu opiu. Coperta propusă îi arată pe Tintin și pe Milou ascunzându-se într-o vază mare încadrată pe un fundal negru și privind spre un dragon roșu enorm, plutitor, care se profilează deasupra capului.

„Hergé a fost hotărât să facă cititorul să tremure”, spune expertul în benzi desenate Eric Leroy într-un videoclip produs de casa de licitații Artcurial. „Tintin, în fața acestui magnific dragon, poartă o expresie neliniștită. Ce pericole l-ar putea amenința? ”

Potrivit Associated Press, editorul lui Hergé i-a spus acestuia că designul său original ar fi prea scump pentru a fi produs în serie. Ca un compromis, Hergé a creat o versiune redusă – și mai ieftină – pentru coperta din 1936, eliminând caracterele chineze plutitoare, schimbând culorile și schimbând umbrirea dragonului, printre alte ajustări, conform videoclipului.

„Această pictură este atât de rară, deoarece nu a mai fost niciodată pe piața privată”, îi spune Leroy lui Christopher Johnson, CNN.

După cum notează The Guardian, lucrarea lui Hergé stabilise anterior recordul pentru cea mai scumpă artă de benzi desenate în 2014, când desenele originale cu cerneală folosite în seria Aventurile lui Tintin s-au vândut unui colecționar american pentru 2,65 milioane de euro.

Născut Georges Remi în 1907, ilustratorul belgian l-a adoptat pseudonimul 1924, cu cinci ani înainte de a începe publicarea poveștilor Tintin, potrivit Encyclopedia Britannica. Benzile desenate în limba franceză, care l-au prezentat pe Tintin în călătorii și aventuri îndrăznețe în întreaga lume, au devenit în cele din urmă una dintre cele mai populare serii de desene animate europene din secolul al XX-lea.

Potrivit site-ului oficial al Tintin, Lotusul albastru – al cincilea din seria Tintin a lui Hergé și un succes comercial – a marcat o tranziție majoră în stilul autorului, deoarece a început să cerceteze țările pe care le va înfățișa pe larg în fiecare carte. Mulți cred că un personaj din această poveste, Chang Chong-Chen, un tânăr orfan chinez pe care Tintin îl salvează de la înec, a fost inspirat de prietenia reală a lui Hergé cu Chang Chong-jen (Zhang Chongren).

Chongren a fost un sculptor și student de artă chinez care a trăit la Bruxelles. În cartea de benzi desenate, Tintin are conversații cu Chang Chong-Chen în care satirizează concepțiile greșite europene despre poporul chinez și critică acțiunea militară japoneză în China – idei care probabil au fost inspirate de Chongren, așa cum a raportat Tobias Gray pentru Wall Street Journal în decembrie anul trecut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *