Un volum de colectie, estimat la 1 milion de euro, recuperat ca in filme
Un rar exemplar de colecţie din opera poetului persan Hafez, ce datează din secolul al XV-lea şi a fost furat în 2007, a fost recuperat de un expert olandez în artă, după o cursă contra cronometru prin mai multe ţări, care a atras atenţia serviciilor secrete iraniene, informează AFP.
Volumul, încrustat cu foiţe din aur, a cărui valoare a fost estimată la 1 milion de euro, dispăruse din colecţia unui anticar iranian stabilit în Germania, care a murit în 2007.
După cercetări efectuate în cercurile obscure ale comerţului cu obiecte de mare valoare, Arthur Brand, supranumit „Indiana Jones din universul artelor” graţie calităţilor sale de anchetator, a reuşit să recupereze preţiosul manuscris, prezentat jurnaliştilor de la AFP într-un apartament din Amsterdam.
„Este o descoperire care contează enorm de mult pentru mine, căci este vorba despre o carte atât de importantă”, a declarat expertul în artă.
Într-adevăr, este vorba despre unul dintre cele mai vechi exemplare cunoscute ale „Divanului”, o colecţie ce grupează textele poetului Havez (1315-1390), care este, alături de Rumi, unul dintre cei mai celebri poeţi mistici persani.
Operele sale i-au inspirat pe mulţi occidentali, inclusiv pe scriitorul german Goethe şi pe scriitorul american Ralph Waldo Emerson, care l-a numit pe Hafez „Prinţul poeţilor persani”.
În Iran, unde mormântul lui Hafez este în continuare vizitat de mii de admiratori în fiecare an, „Divanul”, colecţia cu operele poetului, este păstrat la loc de cinste în aproape toate locuinţele. Volumul este citit de obicei în timpul sărbătorii Nevruz – Anul Nou în calendarul persan.
Furtul acestui volum, care datează din perioada 1452-1453, a fost descoperit de familia librarului Djafar Ghazy după moartea acestuia, la Munchen, în 2007. Anticarul reuşise să alcătuiască o importantă colecţie de texte islamice, însă toate erau de negăsit după decesul lui.
Deşi o parte a colecţie a fost recuperată de Poliţia germană în 2011, „piesa cea mai importantă, una dintre cele mai vechi şi mai fidele copii a celebrului „Divan” al lui Hafez, lipsea în continuare”, a relatat Arthur Brand.
Autorităţile de la Teheran au promis atunci că au folosit „toate mijloacele legale” posibile pentru a asigura revenirea în Iran a tuturor textelor furate, potrivit presei germane.
La sfârşitul anului 2018, un comerciant iranian de artă care locuia în Germania l-a contactat pe Arthur Brand, cerându-i să vină să îl vadă „de urgenţă”. Comerciantul spunea că a fost contactat de oficiali de la Ambasada iraniană din Berlin.
„Informatorului meu îi era în mod clar foarte frică şi se simţea ameninţat”, a dezvăluit Arthur Brand.
„Ştiam că Iranul căuta la rândul său ”Divanul” dispărut şi am început o cursă contra cronometru pentru a vedea dacă puteam să îl găsesc primul, întrucât cartea aparţinea familiei Ghazy”, a adăugat el.
Căutările expertului olandez l-au adus pe acesta la Londra, unde s-a întâlnit cu „un bărbat extrem de nervos” la vederea copertei volumului furat. El i-a mărturisit că manuscrisul fusese vândut de unul dintre prietenii lui unui colecţionar de artă. Coleţionarul i-a predat cartea printr-un intermediar la sfârşitul anului 2019. Expertul olandez s-a deplasat apoi la Munchen, miercuri, pentru a preda volumul în custodia Poliţiei germane.
Potrivit experţilor, manuscrisul caligrafiat regăsit este „unul dintre puţinele care mai există în prezent”.