Vanzarile Apple Watch mai mari decat intreaga productie a industriei elvetiene de ceasuri
Un raport al Strategy Analytics relevă faptul că în 2019 ceasul inteligent al americanilor de la Apple a fost mai vândut decât apreciatele produse ale industriei elevețiene a ceasurilor.
Conform analiștilor Strategy Analytics, companie independentă de cercetări de piață și consultanță cu sediul la Boston, gigantul IT Apple a vândut în 2019 circa 30,7 milioane de smartwatch-uri, în creștere cu 36% față de 2018. În același timp, livrările de ceasuri elvețiene au înregistrat un recul de 13%, până la 21,1 milioane de piese. Asta după ce, în 2018, industria elvețiană de ceasuri învingea Apple cu 24,2 milioane de ceasuri, față de 22,5 milioane.
Rezultatul din 2019 pare să dea peste cap raționamentul celebrului Jean-Claude Biver, șeful Tag Heuer și al întregii divizii de ceasuri a grupului LVMH. Acesta spunea în 2015, când Apple Watch intra pe piață, că industria elvețiană nu are motive să se teamă de acest produs pentru că un smartwatch nu va reprezenta niciodată un obiect care să poată fi lăsat moștenire și nici unul care să simbolizeze statulul celui care îl poartă. Ca în orice industrie în care apare un element disruptiv, producătorii tradiționali de ceasuri nu păreau a vedea pe atunci amenințarea, ei continuând să judece piața după variabile care erau importante în trecut.
Modul în care Apple, și apoi mulți alți producători de echipamente inteligente, au reinventat ceasul de mână nu are rezonanță astăzi doar în vânzări, ci și în dinamica de utilizare. Pentru un neinițiat în domeniul ceasurilor clasice, mai ales din zona premium sau de lux, achiziționarea unui Apple Watch este echivalentă cu cea a unui smartphone, dar, odată ce a descoperit toate posibilitățile de utilizare ale ceasului inteligent, cu greu mai poate fi atras de un ceas clasic.
Experiența arată că un smartwatch performant este mai mult decât un obiect care măsoară timpul. El îți oferă posibilitatea de a primi notificări, îți evaluează activitatea fizică, îți arată prognoza meteo, îți spune dacă echipa ta preferată a câștigat meciul și o mulțime de alte lucruri, inclusiv dacă pulsul tău a luat-o razna. Prin urmare, în special tinerii care utilizează un smartwatch, cu greu mai pot fi convinși să poarte un altfel de ceas. Și, de fiecare dată când, mânați de dorința de a epata, schimbă totuși pentru câteva ore ceasul inteligent cu unul clasic, insatisfacția de a nu fi la curent cu toate cele informațiile oferite de smartwatch îi face să revină rapid la un Apple Watch sau, eventual, un alt produs asemănător.