Travel

Vaticanul anunta redeschiderea muzeelor incepand de luni


Muzeele Vaticanului, care includ faimoasa Capelă Sixtină, se vor redeschide începând de luni, după ce au fost închise timp de 88 de zile din cauza restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, colecţiile putând admirate de luni până sâmbătă. Vizitatorii vor trebui însă să-şi rezerve biletele în avans şi li se vor aloca intervale orare pentru vizită.

Responsabilii muzeelor au profitat de această închidere – cea mai lungă de la Al Doilea Război Mondial – pentru a efectua lucrări de întreţinere şi restaurare, cum ar fi curăţarea prafului de pe frescele din secolul al XV-lea care împodobeau pereţii laterali ai Capelei Sixtine, o bijuterie a muzeelor care atrage circa şase milioane de vizitatori pe an.

Acest anunţ vine după cel al autorităţilor italiene privind o relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, toate regiunile ţării, cu excepţia a cinci, urmând să fie plasate de luni în categoria „galbenă”, cu risc scăzut. Aceasta va permite barurilor, restaurantelor, dar şi muzeelor, să se redeschidă în timpul zilei.

De asemenea, Colosseum-ul şi Forumul Roman vor primi din nou vizitatori începând de luni, însă ambele situri vor rămâne închise în weekend.

Barbara Jatta, directorul Muzeelor ​​Vaticanului, a explicat într-o declarație la Radio Vatican că închiderea prelungită a fost în conformitate cu deciziile luate de consiliul de administrație al Guvernoratului Sfântului Scaun și în conformitate cu indicațiile guvernului italian.

Ea a confirmat că itinerariul de șapte kilometri care a fost trasat prin Muzeele Vaticanului pentru un număr mic de vizitatori, în conformitate cu măsurile de precauție anti-Covid, „nu constituie o problemă de sănătate sau un vehicul pentru infectare”.

„Deci, ar fi un mesaj foarte frumos să putem redeschide colecțiile noastre pentru public”, a aspus aceasta. Jatta, a mai declarat că utilizarea platformelor și tehnologiilor inovatoare a fost foarte mult în centrul atenției în această perioadă. „Am avut o creștere uriașă de vizitatori nu numai prin intermediul site-ului nostru web, ci și prin canalele noastre de socializare, cum ar fi Youtube și Instagram”, a explicat ea, menționând că numărul de vizitatori a crescut exponențial, în special în perioada de blocare strictă, și a subliniat succesul unei inițiative întreprinse în colaborare cu Dicastery of Communication, care prevedea publicarea zilnică a unei postări pe Instagram referitoare la o operă de artă aparținând Muzeelor ​​Vaticanului.

La fel de populare, a continuat ea, au fost scurtele videoclipuri „Face to Face” care au arătat cum Muzeul a continuat să funcționeze în ciuda închiderii datorită contribuțiilor curatorilor, asistenților din diferite departamente și restauratorilor de artă, care au împărtășit ceea ce făceau.

Conștientă de faptul că utilizarea rețelelor sociale funcționează bine pentru muzee în timpul blocării stricte și puțin mai puțin atunci când muzeele sunt deschise, Jatta și-a exprimat speranța că oportunitățile oferite de rețelele sociale vor continua să facă parte din viața muzeelor.

„Mulțumită, de asemenea, opțiunilor de bilete mai ieftine, în ultimii ani am înregistrat o creștere a vizitatorilor tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani”, a spus directorul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *